Water Roux untuk apa tuu..?




Assalamualaikum
 
 
by google..
nampak tak kegebuan roti tu...?
haa tulah gunanya Water Roux ni..so tak yah nak susah2 pi beli bread improver dan shortening tuuu..OKje..buat je sendiri kat rumah sonang je...
tapi betul juga apa yang atie cakap practice make ferfect ..baru nampak sempurna kejadiannya..
 
roti yang homemade memang sedap..lagi2 fresh kan dari oven..yang penting rajin tak rajin je nak membuatnya..haa kalau rajin dapatlah buat sarapan macam kak zakie..:)
bak kata pepatah...
" Di mana ada kemahuan..di situ tersedia hidangan hehe..boleh gitew :D "
tu hari aq buat garlic roll tak guna pon Water Roux ni..sebab dalam resepi tak perlu pelembut roti..so,aq tak letak apa2 pon just minyak zaiton je...
uisss..panjang beno aq berceloteh..moh tengok cara dan bahan apa yg nak di gunakan...
opss..lupa nak habaq resepi water roux ni hasil sekodeng aq kat sini, blog citarasawan yang super dengan pelbagai resepi dan tips2 baking..haa nak oder ponnn boleh hehe...
" Kak wan mintak izin sharing resepi water roux kat sini yee..:) "

water roux by google

Bahan-bahan
  • 250 ml air
  • 50 gram tepung roti  ~ aq selalu buat tepung gandum je..( tpg roti lagi bagus )
  1. satukan semua bahan dalam periuk dan kacau bagi rata , masak diatas yang sedarhana dan kacau selalu dengan hand whisk supaya tidak hangus.terus mengacau hingga buih-buih kecil terbentuk dipermukaannya dan apabila dikacau dengan whisk terbentuk jaluran pada adunan.tutup api dan angkat...
" kalau korang nak tahu macam mana guper Water Roux tu dan nak lebih faham cara pembuataannya..just klik je link kat atas tu.."

2. masukkan adunan water roux yg masih panas kedalam mangkuk dan bungkus dengan pelastik wrap untuk mengelakkan permukaanya mengeras,biarkan sejuk dulu baru di campurkan dengan bahan asas membuat roti 

3.untuk menyimpan lebihannya.. masukkan adunan water roux tu ke dalam mangkuk dan tutup dengan pelasti wrap dan simpan dalam peti sejuk..

4. apabila hendak mengunakannya biarkan dalam suhu bilik dahulu
jangka hayat dalam 3 hari..jika adunan bertukar warna kelabu..water roux tidak boleh lagi digunakan

selamat mengroti..jika rajinlan hehe...:D


 
 

22 comments :

  1. mcm roti yg di beli kt kedai je kak roha!mesti sedap tu kak roha buat..best dh leh wat sendiri pas ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg lah niesa pict kat atas tu bukan roti yg akak buat ( dah taip pon bawah pict tu by google )..just bagi contoh,roti yg gebu hehe :D
      buat niesa jangan tak buat :)...

      Delete
  2. Bestnya pandai buat roti. Tak payah beli lagi dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..fiza pon boleh buat apa ! yg penting mood M buang jauh2 :D

      Delete
  3. oo..gitu..ok tq bgtau..nnt leh cuba buat roti lagi...kalau jadi segebus itu..huuhuhhu...bestnyew

    ReplyDelete
  4. alamak! x penah buat roti. huhu

    ReplyDelete
  5. Kakak dah tahu Roha tapi sifat malas nak buat tu tak boleh bendung. Apa lagi guna bread improver senang. Tuang semua masuk bread maker tinggalkan. Bila dah tak bunyi tak lama mesti roti dah kembang. Ini kerja org 'paling rajin' macam kakak ni hahaha..

    ReplyDelete
  6. Bila tgk N3 resepi2 Akak ni teringin nak mencuba.. jadi tak jadi tu lain kira kan Kak...hihi..
    teringin nak pandai buat bun, kek @ apa shj yg teringin di tekak ni....haha

    ReplyDelete
  7. Nampak gebu je roti yang K Roha buat tu... lagi best kan, panas2 dari oven terus hidang... bila nrl nak buat roti plak ye... hehe :)

    ReplyDelete
  8. nanti angin rajin datang bolehlah cuba..tp entah bila la..hihihi..

    ReplyDelete
  9. mama minat nak mencuba, tapi masa tu, hai yaa.. mencemburui betul..

    ReplyDelete
  10. jeles la ngan akak ni..sumer pon pandai buat..
    nak kena belajar jugak ni..

    ReplyDelete
  11. seronaknya kalau pandai buat roti sendiri. Tahniah Roha awk mmg pandai memasak..

    ReplyDelete
  12. sedap nampak roti tu kak.. macam yang jual di kedai tu..

    ReplyDelete
  13. Cik sebenarnye berkenan jugak nak try meroti ne...tambahan lagi cik memang suke makan roti...haiiihhh bile lah dapat meroti...

    ReplyDelete
  14. nama dia bombastic betul!
    ni kalau saya alamatnya kim salamlah kak
    tak buat punya! hehe

    ReplyDelete
  15. thanks for the info..
    Dah lama simpan impian nak meroti…. bila la nak capai impian tu… Lagipun roti mat saleh ni tak selembut roti kita… keras kejung jer… hihihi, kena buat sendiri juga baru puas hati :)

    ReplyDelete
  16. Yelah Roha...sayang muh...kalau tidak sampai sudah roti mak tak lembut lembut hehe ...
    Nanti nak cuba meroti guna roti roux ni...mana lew tau gebus gebas....

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome