Garlic Roll

              Assalamualaikum




salam jumaat yang penuh dengan barakah
I hope everybody who drop by are always  safe and  sound,semoga dilindungi Allah sentiasa amin..
moh sini aq nak sharing resepi simple dish untuk breakfast or minum petang,lagi2 musim hujan belah petang ni..perut dok asyik menyanyi lagu irama keroncong je..nak pi blogwalking pon tak senang huhu..
hendak2 pi blogwalking kat  amie's little kitchen kompom telan airliuq je aq di buatnya,masuk blog sini pon sama meruntum nafsu makan aq di buatnya hehe..
tak boleh jadi ni,makin kuat bunyi perut aq menyanyi..kena buat sesuatu agar perut aq berhenti dari berbunyi,search punya search segala simple dish yang kuar dari pokcik google then akhirnya Garlic Roll menjadi pilihan,sodap tu cecah dengan mushroom soup..erm roti pulak fresh dari oven prghhh!! arghhh konyang perut oden petang ni hehe..


    Garlic Roll
 



    Bahan-bahannya:
    by Suhaina
    hasil sekodeng aq kat masam manis

3  cawan tepung gandum ~ kak ita guna tepung roti ~ aq guna tepung gandum yang diayak 3 kali
1  cawan air suam
1  sudu besar yeast ~ aq guna instant yeast mauri-pan    

1  sudu kecil / tsp garam
2  sudu besar gula / tbsp gula
2  sudu besar minyak zaiton ( olive oil )



Cara-caranya

p/s: korang kalau nak ikut cara2 yang asal pi kat blog kak ita @t masam manis


   then sapa2 nak ikut stap by stap yang aq buat sila scroll ke bawa :)



   Stap 1.
korang satukan semua bahan-bahan yang dah disukat,kecuali minyak zaiton 
boh semua dalam satu mangkuk..korang nampak tak mangkuk hijau aq yang beso bagak tu ?
dalam tulah aq campur semua bahan-bahan
then uli sehingga menjadi doh lembut,sila tambah minyak zaiton then uli lagi semula sehingga mendapat doh yang elastik ( kenyal ) sapu sedikit minyak pada doh..
korang faham tak ? apaa tak faham !! ermm korang bacalah banyak kali,kompom korang faham hehe :D
dengan mengunakan tuala lembab, ( pastikan tuala tu bersih ye korang ) dan biarkan doh berehat selama 45 minit...doh akan naik sekali ganda



   pic kat atas ni doh yang belum direhatkan tau..
  setelah direhatkan nanti selama 45 minit , doh ni akan naik sekali ganda dari yang asal macam 
  pic doh kat bawah ni..



  cehh korang tengok,macam mana kembangnya doh ni setelah direhatkan tadi..
  then korang tumbuk-tumbuk doh ni pastu uli sekejap,kemudian bahagikan doh kepada 2   bahagian yang sama beso..korang tengok pic kat bawah ni.. 









   Ambek sebahagian doh dan gelek dengan kayu pencanai setebal 1/2 inci, berbentuk 4 segi 
   panjang,sapukan satu sudu besar Garlic Spread diatasnya 
   p/s: resepi garlic spread ada di bawah right..






    lepas korang sapu garlic spread diatas doh,then gulung macam pic kat bawah ni..




    bila dah gulung kemas2 korang just potong sama lebar sebanyak 4 potongan,then buat yang
    sama pada doh satu lagi..
    macam yang aq buat..tengoklah pic kat bawah ni..



   lepastu korang susun dalam tray/ loyang yang digris dengan butter
  dah siap susun belum ?..kalau dah tutup adunan dengan tuala lembab semula,then bagi doh  
  rehat 30 minit pulak..
  haa korang boleh lah panas oven pada suhu 170c ~ 180c bergantung pada kepanasan oven 
  masing2 right..api atas bawah,panaskan selama 12 ~ 15 minit gituw..




    haa ni pic selepas di rehatkan 30 minit tadi,sekarang korang sapu lagi garlic spread dan
    kuning telur kat atas doh tuu..then tabur bijan / lada hitam ikut suka korang nak tabur apa,
    jangan tabur garam udah tipa oii !! hehe :D



   then masukkanlah dalam oven bakar selama 25 minit
   tunggulah sampai roti korang masak yeee..
   uiss tak yahlah dok menongok kat depan oven tuu,pi lah kemas dapuq korang yang bersepah 
   tu..
   angkara dok membuat garlic roll ni kihkihkih :D


    
    haaa dah siap pon garlic roll yang gebusss ...
    tunggu apa lagi cecahlah dengan mushroom soup ! arghhhh sedapnyerrr..
    p/s mushroom soup ni instant punya okay..:)  


            
    
                                                                                                         


          ** GARLIC SPREAD **
              bahan-bahan
              50grm      butter bergaram ~ suhu bilik
              3   ulas      bawang putih  ~ cincang halus
              2   pokok   daun ketumbar ~ cincang halus
                                secubit garam
        ** campurkan ke semua bahan2 , then gaul rata..dah siappp !!
             tuu...jew senang kan kan ^_^


  Selamat mencuba..gudluck :)
 

28 comments :

  1. Salam Jumaat Kak..
    aduhhh sedap nya Garlic Bun ni.. sllu dok beli je kak. nak buat sndiri belum ada kepakaran..haha..
    boleh lah nak beljar dr resepi akak ni....hihi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jumaat atie..
      haha tak yah kepakaran lah atie..just cuba je hehe :D

      Delete
  2. wuaaaa!lapaaa la tgk garlic roll tu..nk buat sendiri mmg x la..haha..jap g ada yg singgah pizza hutt sbb nk mkn 2 bnda tu..hehe..salam jumaat kak.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. niesa akak ikut ea pi pizza hutt :) salam jumaat dear..:)

      Delete
  3. perghhh! my fevret nih! hebat laa buat sendiri. uhuhuh. nina teringin nak buat tp xberani nk mencuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe favourite akak juga ni nina..awat lak tak berani :)

      Delete
  4. terliau aiza tengok.. nampak sedap tu.. :D

    ReplyDelete
  5. Weyh Roha.....mcm senang yek buat roti....nak try jugaklah ...lama dah teringin nak buat roti ni ....tepung roti pun dah beli....kalau buat harus tempek dlm blog, maklum ajelah seumur hidup tak oernah cuba hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu dah pasti OKje..harus tepek noh,hehe :D

      Delete
  6. sedap ni...nak cuba buatlah...tq atas infonya

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama kasih..trylah klu nak tahu sedap ke tak noor :)

      Delete
  7. Waaaaaa terliur tengok.....nak sikittt...

    Tak bekpes lagi ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. MP..ni tisu lap airliuq tu hehe :D

      Delete
  8. Cantik dan pasti sedap ni Roha.
    Kakak suka garlic bread cecah dgn mushroom soup:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup akak sedap roti garlic ni..lagi2 makan panas2 cecah mushroom soup arghhh! :D

      Delete
  9. wahh... dah lama nak try wat roti. tapi xlepas lagi.. nak cuba lah bila ada masa. ngeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mell..nanti akak pinjamkan masa untuk mell ye :D

      Delete
  10. sedapnya.. oo.. mcm tu ye cara nk buat roti mcm ni. lagi sedap di cicah dgn mushroom soup tu.. thanks sis for sharing.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 kasih fatin,yup simple je buat roti boleh lah fatin try ye :D

      Delete
  11. sedapnya nampak.....senang je caranya...tap sayang ku tak de oven... huhuhuhu tragis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..nora kena beli tu oven..baru tau sedap or tak :D

      Delete
  12. wah sedapnya...oo gini cara nak buat roti...menarik sangat!

    ReplyDelete
  13. sedapnya garlic roll… saya masih lagi belajar meroti… roti biasa pun tak lulus lagi.. ekekke

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa kalau dah belajar pada yang pakar..kompom roti yang nur buat nanti lagi gebus kejadiannya kan ?

      Delete
  14. aduh mneggoda sunguh..sy tak pernah bikin roti..tak tau la mnjadi ke tak klu cuba ni..

    ReplyDelete
  15. kecur air liur tgk garlic bread memalam ni , hihik :p

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome