Roti Sosej Gulung & Pintal with cheese



Salam bersiaran di pagi sabtu...

Tiada bandingannya rasa roti segar, panas dan harum, apatah lagi di tabur dengan parutan keju cheddar
lalu dimakan perlahan-lahan bersama secawan kopi O..betapa enaknya roti yang dibuat sendiri..arghhh



Roti sosej  pintal with cheese..yummy !!
Fresh from my oven...menu petang untuk dorang..
" siapa ? " tanya jiran blog aq..
aalah kawan anak sulung aq..ada 4 orang semuanya, dorang work for school groups kat rumah semalam.

resepi roti sosej pintal with cheese nii.. hasil  sekodeng aq kat blog koleksi 1001 resepi .. selalu jugaklah aq terjah blog kkida ni..yang mana banyak terhimpun pelbagai simple dish delicious to try..

resepi ni sebenonya kkida buat untuk pau goreng sosej..tapi dek kerana sifat aq yang suka sangat menderhakakann..so, terciptalah roti sosej pintal with cheese yang sedap ni..

bukan aq  jew yg cakap sedap tau ! " sedap arr roti cik buat..nak resepi boleh ?  " haa ni kawan2 anak aq yg dok cakap, siap mintak resepi lagi hehe..
 
manakala teknik membuat roti sosej pintal ni pulak hasil terjahan aq kat blog Zalin Zalina yang lebih mesra dengan panggilan acik..

kat blog acik ni pon banyak terhimpun pelbagai resepi roti..and the important acik sedia menjawab komen jika kita bertanyakan  tips2 baking dan seangkatan dengan nyer..

aq terjah blog acik pon hasil n3 mak  ..yang sambut birthday encik suami nyerr harini..siap buat surprise birthday cake lagi..terbaiklah mak ! :)
anyway thanks yerr mak..




then..pict yg kat atas ni pulak stap2 buat roti sosej gulung with cheese..korang boleh terjah sini untuk stap dan resepi yang lengkap..
korang nak tengok resepi yang aq kongsikan kat sini pon okay jugak hehe..
moh ! kita layan resepi noh !..

Bahan2nya..

500gram tepung pau bluekey
1   sachet yis ~ aq guna mauri
1/2  cawan gula halus
1/4  cawan minyak jagung
1 1/4 cawan air ( larut kan gula dalam air )
1  sudu kecik Bread Improver ~  yang ni aq tambah

cara2nya..

Campurkan yis dalam tepung
masukkan Bread Improver, minyak dan air gula tadi..gaul sebati dan uli hingga menjadi seketul doh.  uli doh lebih kurang 10 minit ...atau hingga doh kenyal..ketepikan doh selama 1 jam ( aq tutup doh mengunakan dulang )

tumbuk sekali bahagian tengah doh dan canai atas papan pencanai, yang ditaburi sedikit tepung agar doh tidak melekat semasa kita mencanai..

jika korang nak buat roti sosej pintal just klik sini untuk stap2 nya..and if want to do roti sosej gulung klik sini untuk stap2 nya..
panaskan oven selama 10 ~ 12 minit dengan suhu 180c , bergantung pada suhu oven masing2
bakar selama 18 ~ 20 minit tergantung pada suhu oven korang yekk..

tips :  Lebih baik doh dibiarkan kembang ditempat sejuk pada suhu bilik, kerana doh yg naik perlahan-lahan akan rasa lebih enak. Ia lembut apabila dikunyah dan tidak mengandungi gelembung udara    ~ Chef Wan ~
 #resepi roti ni boleh jugak di goreng..tapi yg versi gulung je...yg bestnyerr jika di goreng roti ni, mmg tak berminyak / mendap minyak..aq dah try jugak..
haa pe kata korang pulak yg try membuatnya...

 


30 comments :

  1. Bestnya buat roti sosej sendiri...nampak sedap ni :D

    ReplyDelete
  2. Wahh..klu dah kena puji tu..confirm sedappp kak..tengok pun menyelerakan..nyum! Salam sabtu kak...:-)

    ReplyDelete
  3. Aaaa..sedapnya. Nak buat lah nanti..hehe.

    ReplyDelete
  4. Tahniah Roha dah berjaya buat...macam2 pesen lagitu :)

    ReplyDelete
  5. Selalu jumpa kat kedai roti kat bawah ni.. Pasni boleh cuba buat sendiri.. Heee.. thank you kak roha.. =3

    ReplyDelete
  6. kak...febret cik ne...asal masuk kedi roti mesti beli bende ne....arghhhhhh...terliuq sat... :D

    ReplyDelete
  7. sedap la roti sosej....bestnya akak pandai buat sendiri.... :)

    ReplyDelete
  8. menarik ni, hebatlah akak.... suka dengan perkongsian akak tentang resepi..

    ReplyDelete
  9. gulp~ minta pos boleh x.. ? sodapnya...

    ReplyDelete
  10. Memalam ni .... rindu pulak dengan muh Roha....
    Weyh....mak memang suka bab pintal memintal ni.....kalau beli roti kat JJ selalu mak ambik roti pintal nyah.....hehe....
    Tak payah pakai water roax yek....
    Teringin pulak nak try.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau muh guna water roax..dok sah muh guna Bread Improver lagi weii..kang roti mug bukang bepintal lagi bercantum jadi satu hehe..

      Delete
  11. walawei...menyelerakan! siap kena puji memang confirmlah terbaik
    bilalah saya boleh dok cuba resepi ni

    ReplyDelete
  12. mmg sedap ni, tapi bab2 western ni KA selalu suruh anak KA yng angah buat hehehe!

    ReplyDelete
  13. Kak rohaaaa....suka wat niesa rasa lapa..hahaha..sedap je tgk roti tu...

    ReplyDelete
  14. suka lepak kat blog acik. layan citer family n kuih acik. hihi.

    kak, tergoda i tau. impian tahun ni nk blaja buat roti & kek. smga dipermudahkan.aamiin

    thanks akak, share resepi kat sini pulak.

    ReplyDelete
  15. Rajinnya akak buat roti..saya ni pemalas..bilalah saya nak rajin macma akak ni..nampak macam sedap dan lebih yummy rasanyaa..nampak pon roti fresh sangat..

    ReplyDelete
  16. Ya Allah minat masak rupenye kak Roha ni.. Saya minat makan je... Hehe

    ReplyDelete
  17. wowww kak mengancam roti..nampak pon dah tau sedap camaner ni??
    zee paham step tu sampai no.3 jaa..masuk yang keempat tu blur..camner bleh rupa camtu erk??
    hadoiii imaginasi takdak ni..hehehe

    ReplyDelete
  18. Kakak pun buat juga roti cuti semalam tapi kakak buat inti sardin. Buat sendiri testing sendiri sebab tak ada org. Malam baru ada org tolong makan.

    Tengok Roha punya roti pintal, selera kakak naik berpintal dibuatnya... meleleh sos/mayonisnya tu!

    ReplyDelete
  19. Memang mencabar anak tekak tengok gambar tu. Memang sedap kalau pekena petang2 ni bersama secawan teh/kopi panas! yum!yum!

    ReplyDelete
  20. sedapnye roha..sangat rajin ye..

    ReplyDelete
  21. sedapnya kak roha buat roti tu.. terliur pula aiza membaca entri kak tengah malam ni.. hihi..

    ReplyDelete
  22. plus rajin..cantik dan kemas aje buatannya..anak suka sgt yg kat dlm tu..boleh letak tepi aje rotinya..sudahnya mkn hotdog saje

    ReplyDelete
  23. wah sedapnyeeeee..boleh try nanti hujung mingggu

    ReplyDelete
  24. Wah...bestnya dah pandai meroti. Lpas ni tak payah beli lagi dah.

    ReplyDelete
  25. Tengok ajelah rajin. Membuatnya tak tahu bila. Berpintal-pintal keinginan dalam hati ni nak merasa roti pintal with cheese (apa? cheese! nak nangis dengarnya...sukanya, suka gila...)

    ReplyDelete
  26. mmg menjadi betul la.dh la roti sosej mmg sy suka..suka sy tgok..sy je tak rajn lg nak buat..sana sni org dok meroti..jeles kita!

    ReplyDelete
  27. Kalau nak sedap lagikan Roha, gantikan air dengan susu atau telur, memang terasa kelemakannya. Cuma pastikan timbangan bahan basah samalah, nanti terlembik pulak dohnya. Lawati blogku kalau nak tau tips roti

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome