Salam bersiaran di pagi sabtu...
Tiada bandingannya rasa roti segar, panas dan harum, apatah lagi di tabur dengan parutan keju cheddar
lalu dimakan perlahan-lahan bersama secawan kopi O..betapa enaknya roti yang dibuat sendiri..arghhh
Fresh from my oven...menu petang untuk dorang..
" siapa ? " tanya jiran blog aq..
aalah kawan anak sulung aq..ada 4 orang semuanya, dorang work for school groups kat rumah semalam.
resepi roti sosej pintal with cheese nii.. hasil sekodeng aq kat blog koleksi 1001 resepi .. selalu jugaklah aq terjah blog kkida ni..yang mana banyak terhimpun pelbagai simple dish delicious to try..
resepi ni sebenonya kkida buat untuk pau goreng sosej..tapi dek kerana sifat aq yang suka sangat menderhakakann..so, terciptalah roti sosej pintal with cheese yang sedap ni..
bukan aq jew yg cakap sedap tau ! " sedap arr roti cik buat..nak resepi boleh ? " haa ni kawan2 anak aq yg dok cakap, siap mintak resepi lagi hehe..
manakala teknik membuat roti sosej pintal ni pulak hasil terjahan aq kat blog Zalin Zalina yang lebih mesra dengan panggilan acik..kat blog acik ni pon banyak terhimpun pelbagai resepi roti..and the important acik sedia menjawab komen jika kita bertanyakan tips2 baking dan seangkatan dengan nyer..
aq terjah blog acik pon hasil n3 mak ..yang sambut birthday encik suami nyerr harini..siap buat surprise birthday cake lagi..terbaiklah mak ! :)
anyway thanks yerr mak..
then..pict yg kat atas ni pulak stap2 buat roti sosej gulung with cheese..korang boleh terjah sini untuk stap dan resepi yang lengkap..
korang nak tengok resepi yang aq kongsikan kat sini pon okay jugak hehe..
moh ! kita layan resepi noh !..
Bahan2nya..
500gram tepung pau bluekey
1 sachet yis ~ aq guna mauri
1/2 cawan gula halus
1/4 cawan minyak jagung
1 1/4 cawan air ( larut kan gula dalam air )
1 sudu kecik Bread Improver ~ yang ni aq tambah
cara2nya..
Campurkan yis dalam tepung
masukkan Bread Improver, minyak dan air gula tadi..gaul sebati dan uli hingga menjadi seketul doh. uli doh lebih kurang 10 minit ...atau hingga doh kenyal..ketepikan doh selama 1 jam ( aq tutup doh mengunakan dulang )
tumbuk sekali bahagian tengah doh dan canai atas papan pencanai, yang ditaburi sedikit tepung agar doh tidak melekat semasa kita mencanai..
jika korang nak buat roti sosej pintal just klik sini untuk stap2 nya..and if want to do roti sosej gulung klik sini untuk stap2 nya..panaskan oven selama 10 ~ 12 minit dengan suhu 180c , bergantung pada suhu oven masing2
bakar selama 18 ~ 20 minit tergantung pada suhu oven korang yekk..
tips : Lebih baik doh dibiarkan kembang ditempat sejuk pada suhu bilik, kerana doh yg naik perlahan-lahan akan rasa lebih enak. Ia lembut apabila dikunyah dan tidak mengandungi gelembung udara ~ Chef Wan ~#resepi roti ni boleh jugak di goreng..tapi yg versi gulung je...yg bestnyerr jika di goreng roti ni, mmg tak berminyak / mendap minyak..aq dah try jugak..
haa pe kata korang pulak yg try membuatnya...
Bestnya buat roti sosej sendiri...nampak sedap ni :D
ReplyDeleteWahh..klu dah kena puji tu..confirm sedappp kak..tengok pun menyelerakan..nyum! Salam sabtu kak...:-)
ReplyDeleteAaaa..sedapnya. Nak buat lah nanti..hehe.
ReplyDeleteTahniah Roha dah berjaya buat...macam2 pesen lagitu :)
ReplyDeleteSelalu jumpa kat kedai roti kat bawah ni.. Pasni boleh cuba buat sendiri.. Heee.. thank you kak roha.. =3
ReplyDeletekak...febret cik ne...asal masuk kedi roti mesti beli bende ne....arghhhhhh...terliuq sat... :D
ReplyDeletesedap la roti sosej....bestnya akak pandai buat sendiri.... :)
ReplyDeletemenarik ni, hebatlah akak.... suka dengan perkongsian akak tentang resepi..
ReplyDeleteWah,teringin jugak buat sdri.
ReplyDeleteblh cuba nie..:)
ReplyDeletegulp~ minta pos boleh x.. ? sodapnya...
ReplyDeleteMemalam ni .... rindu pulak dengan muh Roha....
ReplyDeleteWeyh....mak memang suka bab pintal memintal ni.....kalau beli roti kat JJ selalu mak ambik roti pintal nyah.....hehe....
Tak payah pakai water roax yek....
Teringin pulak nak try.....
kalau muh guna water roax..dok sah muh guna Bread Improver lagi weii..kang roti mug bukang bepintal lagi bercantum jadi satu hehe..
Deletewalawei...menyelerakan! siap kena puji memang confirmlah terbaik
ReplyDeletebilalah saya boleh dok cuba resepi ni
mmg sedap ni, tapi bab2 western ni KA selalu suruh anak KA yng angah buat hehehe!
ReplyDeleteKak rohaaaa....suka wat niesa rasa lapa..hahaha..sedap je tgk roti tu...
ReplyDeletesuka lepak kat blog acik. layan citer family n kuih acik. hihi.
ReplyDeletekak, tergoda i tau. impian tahun ni nk blaja buat roti & kek. smga dipermudahkan.aamiin
thanks akak, share resepi kat sini pulak.
Rajinnya akak buat roti..saya ni pemalas..bilalah saya nak rajin macma akak ni..nampak macam sedap dan lebih yummy rasanyaa..nampak pon roti fresh sangat..
ReplyDeleteYa Allah minat masak rupenye kak Roha ni.. Saya minat makan je... Hehe
ReplyDeletewowww kak mengancam roti..nampak pon dah tau sedap camaner ni??
ReplyDeletezee paham step tu sampai no.3 jaa..masuk yang keempat tu blur..camner bleh rupa camtu erk??
hadoiii imaginasi takdak ni..hehehe
Kakak pun buat juga roti cuti semalam tapi kakak buat inti sardin. Buat sendiri testing sendiri sebab tak ada org. Malam baru ada org tolong makan.
ReplyDeleteTengok Roha punya roti pintal, selera kakak naik berpintal dibuatnya... meleleh sos/mayonisnya tu!
Memang mencabar anak tekak tengok gambar tu. Memang sedap kalau pekena petang2 ni bersama secawan teh/kopi panas! yum!yum!
ReplyDeletesedapnye roha..sangat rajin ye..
ReplyDeletesedapnya kak roha buat roti tu.. terliur pula aiza membaca entri kak tengah malam ni.. hihi..
ReplyDeleteplus rajin..cantik dan kemas aje buatannya..anak suka sgt yg kat dlm tu..boleh letak tepi aje rotinya..sudahnya mkn hotdog saje
ReplyDeletewah sedapnyeeeee..boleh try nanti hujung mingggu
ReplyDeleteWah...bestnya dah pandai meroti. Lpas ni tak payah beli lagi dah.
ReplyDeleteTengok ajelah rajin. Membuatnya tak tahu bila. Berpintal-pintal keinginan dalam hati ni nak merasa roti pintal with cheese (apa? cheese! nak nangis dengarnya...sukanya, suka gila...)
ReplyDeletemmg menjadi betul la.dh la roti sosej mmg sy suka..suka sy tgok..sy je tak rajn lg nak buat..sana sni org dok meroti..jeles kita!
ReplyDeleteKalau nak sedap lagikan Roha, gantikan air dengan susu atau telur, memang terasa kelemakannya. Cuma pastikan timbangan bahan basah samalah, nanti terlembik pulak dohnya. Lawati blogku kalau nak tau tips roti
ReplyDelete*Assalamualaikum, jom sebarkan berita ni sberapa byk yg mgkin utk membantu org yg memerlukan, terima kasih smua..aaminn.*
ReplyDeleteSy En.Mohd Zuhairi bin Noordin , pengasas produk herba dr hutan. Sy mnjual herba warisan yg mampu mrawat smua jenis kanser dari tahap 1 ke tahap 4 dan utk pengidap resdung kronik. Herba warisan dr hutan belantara ini tak mganggu rwatan kimoterapi. Ia blh diambil smasa rwatan hospital, malah lg baik jika berubat bsama spya lg cpt sembuh. Daun² herba trpilih ini sudah trbukti brkesan kpd rmai pesakit kanser & ianya sukar dijumpai, malah belum ada mna² syarikat yg mngeluarkn herba ini. Ia herba khusus mrawat kanser & resdung yg kronik. Fokus herba ni ialah mbunuh sel kanser hingga ke akar umbi spya kanser tak berulang lg.Jgn biarkan pnyakit menghuni dlm tubuh hingga kronik. Ia akn merebak ke organ lain.Bila dh merebak ia mnyukarkan rawatan. Herba bkn bnda asing lg. Jgn was² lg, sejak beratus thn herba dh digunakn oleh nenek moyang kita. Benda natural tak mganggu rawatan moden. Bkn pesakit kanser pun blh minum utk mencegah kanser. Utk psakit kanser, sy akn bantu hingga sembuh,memberi saranan & motivasi bgaimna utk hadapi kanser. Sy dh jumpa rmai psakit, kita blh brkongsi pndapat utk rawat smpai sembuh. Rmai psakit sy dh sembuh,anda bila lg?
Hubungi utk order & pertnyaan:
*En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570*
*Testimoni pesakit kanser yang menggunakan produk keluaran En Mohd Zuhairi Bin Noordin yang berjaya sembuh.*
ReplyDeleteNama:Muhd Haziq
Kanser Hodgkin Lymphoma tahap 4
Nama: Cik Atirah(tunang sakit)
Kanser Paru-paru tahap 3
Nama: Anak Pn Rashidah
Kanser: Leukimia
Nama:Haji Ahmad Hasnal, 49tahun
bengkak Prostat
Nama:Pn Syarifah
Kanser Paru-paru tahap 3
Nama:En Muhd Muzamen
masalah paru2
Nama:Pn Hidayah (ibu sakit)
Kanser usus
Nama:En Sukrizal bin Idris
Batu Hempedu
Nama:Che Amat bin Saad Kanser Usus tahap 2
Nama:Muhd Aidil Izzat, Kanser Burkit Lymphoma,B cell Phenotype tahap 4
Nama:Pn Uni Hamimi (anak sakit), Kanser Lymphoma tahap 2
Nama:Pn Faridah (anak sakit), Kanser paru-paru tahap 3
Nama:Pn Mazli (cucu sakit), Leukimia Acute ALL B CeLL
Nama:Mohd Hamdan
Virus kencing tikus
Nama:Puan mastura kanser ovari ke hati dan paru paru tahap 4 dah sembuh
Nama:Pn Nor Sabariah kanserPayudara dan Asma
Nama: Amirah(Pn Zuraini-ibu)
sakit Asma
Nama:Pn Hani(anak sakit)
sakit Asma kronik
Nama:En Mohd Asri
kanser usus tahap 2
Nama:Pn Arbaayah,
Sirosis hati tahap 3
Nama:Muhd Luqman, Kanser Gastrointestinal stromal tumor,spindle type,high grade tahap 4
Nama:Pn Aida (anak sakit)
Kanser Leukimia Acute Lymphoblastic ALL tahap 3
Nama:Pn Noraini bt Yusof
Kanser payudara tahap 3
Nama:Pn Zalina bin Ismail Kanser payudara agresif
Nama:Adik Muhd Afif Aksha, Kanser Lymphoma tahap 2
Nama:Adik Muhd Ilham bin Md Mazri, Kanser Leukimia B cell acute lymphoblastic
Nama:Mohd Syafwan bin Syafi, Kanser Leukimia chronic lymphocytic tahap 3
Nama:Pn Zainani Azra
Kanser payudara positif hormon tahap 3
Nama:En. Abdul Kadir
masalah paru-paru tersumbat kronik copd
Nama:En Sharizal bin Taib, kanser Lymphoma B cell tahap 4
Nama: Siti Fauzilah bt Hj Abdullah, Kanser hidung tahap 4
Nama:Norizah bt Mohd Nor, Kanser Payudara jenis hormon tahap 2
Nama:Anazilah bt Said,
kanser payudara tahap 2 sembuh
Nama: Siti Nur Hidayah bt Abdullah, kanser pangkal hidung tahap 4
Nama: Adilah bt Ghazali, kanser payudara tahap 2
Nama:Anazilah bt Said, kanser payudara tahap 2
*Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :*
En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570