Puding Roti Bakar Bersama Sos Kastad


Assalamualaikum...


bertemu di pagi isnin....apa kabar semua ? hope not monday blues hokey...
alhamdulilah semalam bumi Johor di basahi hujan..setelah sekian lama dok gersang jer.. " uikss macam orang pulak dah dok gersang yerkk..  " hehe

dek kerana hujan yang agak berpanjangan semalam, haq tu yang hakak bantai membuta jer..pi jengok blog pon idak..nak blogwalking lagi la..anak2 pi sekolah, my hubby pi keje..nak masak lunch awal lagi..so, sambung tidoq ler jawabnya..hehe

belah petang mood rajin pulak muncul macam2 nak buat...tapi kalau terlebih malas satu mende pon langsung tak terbuat ! ni kira rajen la ni belen2 roti  ada...haa boleh buat puding roti bakar bersama sos kastad sesuai beno dimakan time hujan renyai2 ...mudah cepat dan lazatt....





puding roti bakar ni lebih sedap dimakan masa panas2 lagi,..
lepas tu tuangkan sos kastad adoii haiii lemak berkerim ghasenyer....
sesuai untuk minum petang or sarapan pagi...mudah ringkas sudah semestinya sedap ! yer dak ?




harini hakak nak kongsikan satu lagi resipi yang sangat ringkas sesuai kalau kita nak buat high tea.
Sesuai dihidangkan sejuk atau panas.terpulang pada citarasa korang hokey !
resipi ni hakak intai - intai kat dapur Hana's family...
Jom kita lihat bahan-bahan yang di perlukan, pas ni bolehlah godek2 kat dapur tu ye! hehe


RESEPI PUDING ROTI BAKAR DENGAN SOS KASTAD
sumber : Hana's Family

Bahan-bahan

  • 7-8 keping roti
  • * 500 ml susu segar @ 2 cawan
  • * 4 sudu besar gula halus
  • * 2 biji telur
  • * 1 sudu teh esen vanilla
  • * 1 sudu kecil serbuk cinnamon
  • 2 sudu besar butter - cairkan
  • 3 sudu besar kismis
Untuk Sos Kastard
  • 1 tin susu cair
  • 1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 2 sudu besar gula 
Cara-cara

  1. Sediakan mangkuk. Satukan bahan-bahan yang bertanda *. Koyak2kan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.Biarkan terendam dan meresap seketika.
  2. Masukkan separuh kismis dan juga butter cair .Gaul sebati. Kemudian tuang ke dalam loyang/bekas yang telah digris dengan sedikit butter.Taburkan baki kismis diatas adunan.
  3. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
  4. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. (kepekatan ikut selera masing2)
  5. Tuang ke atas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastad. 





26 comments :

  1. Selamat pagi, K Roha...
    Amboi, meleleh2 sos kastard tu... tengok gambar pun dah nampak yummyyyy... emm, terasa2 kesedapannya... ^__*

    ReplyDelete
  2. Salam isnin kak......amboi2 kak sampai meleleh2 sos kastardnya....nampak sedap, lazat berkrim....:-)

    ReplyDelete
  3. As Salam Kak Rohaaaaaaaaa ku sayanggg...Umi Qi dtg lagi chewahhhhh
    Memang kalo masuk je blog akak, Umi Qi akan tersenyum gembira sebab akak selalu menyajikan ju resepi yg sgt istimewa...gambar akak ambil tuh sgt pro dan dah berjaya buat Umi Qi nak cuba resepiiiii akak niiiiiiii weekend nanti...dah siap amik gambar resepi dan caranya...akakkkk rohaaaaaaaaaa sedapp la puding roti bakar...ju nk cuba guna pemanggang ajaib leh kan...akak x sabar nak buat sebab Umi Qi mmg x reti buat dessert ni...nak cuba dessert pertama yeyyyy....nanti nak cari bahan yeahhhh

    thanksssssssss sis roha mmuahhhh

    ReplyDelete
  4. monday blueesss!nk tdooo..kak roha bila nk buat utk niesa ni?heheh

    ReplyDelete
  5. ya Allah kak roha oiii...tgk puding roti akak terus celik bijik matooo tak jadi nak monday blues hah kakaakakakakaka...akak tau, kebetulan lieya baru borak2 ngan member opis pasal nak buat puding roti nieh....tup2 tgk entry akak pagi2 ni plak hah...mmg cantik sgt la tu kan...laju2 copy resepi akak...tgk le kalo rajin weekend ni leh buat...barang2 semua ade....rajin tak rajin jek nak buat ni tinggal....hope dtg le roh rajin akak masuk dlm badan lieya ni hahahaahahahaha....

    akak suke panas2 yeak...lieya plak suke sejuk2...mmg siap le lieya boh dlm esbok dulu bagi sejuk sebelum makan...aduh kak, terase nikmat lalu kat tekak ni kak oiii..kejam akak tau...kalo sebelah umah lieya ni mmg lieya ketuk pintu mintak sepiring heheheehehe

    ReplyDelete
  6. tengok memang bom bom kebabom ni kak roha... lama dah tak berpuding ni...

    ReplyDelete
  7. Sedapmya ...saya cukup suka kalau roti dibuat puding. Amik pula sos kastad lebih. Wah... tak sabar nak balik buat juga. Ada ceri merah pula tu.. sedapnya

    ReplyDelete
  8. Heee... boleh pulak hari minggu kita buat yg sama. Kakak pun buat puding roti juga. Siap cherry merahnya pun sama. Tapi kakak tak bakar guna remekin. Kakak kan 'rajin' terus buat masuk loyang hahaha... nak makan potong baru curah sos custard...

    ReplyDelete
  9. amboiii siap ada sos meleleh tu..hehe...

    ReplyDelete
  10. masuk blog roha mesti terpegun dengan menu y pelbagai..aduhai sedapnye..

    ReplyDelete
  11. tak pernah buat apa2 puding pun lagi roha...bzz jew..ke zzz..ikut resepi dr sini la..

    nampak terliur anak tekak akak ni

    ReplyDelete
  12. Perghh Memang meleleh air liur akak tengok Puding roti Roha ni mcm meleleh sos kastad tu ;)

    ReplyDelete
  13. feveret ni ! saya suka bakar kasi garing hehehe

    ReplyDelete
  14. Dah lama tak buat puding roti. Ni yg rasa nak buat nih.

    ReplyDelete
  15. nampak sedap ni kak roha...utk breakfast ujung minggu best nih!
    happy monday!

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. Amboi! tengok jer pun dah terliur...mesti sedap ni..

    ReplyDelete
  18. tengok gambar pun nampak menggoda. alahai sedapnyaaaa..

    ReplyDelete
  19. wah.. memang sedap tu kak.. buat aiza terliur pula tengok gambarnya di malam hari macam ni.. hehe..

    ReplyDelete
  20. alahai..kalu buat ntah menjd ke idak ni?huhu..

    ReplyDelete
  21. Mak selalu buat pakai loyang jer.... senang bako sekali gus hehe...
    Lagi pun remekin tu idak ada stok kat rumah ni....kalau tak mau jugak mak photoshoot gambo puding roti berceri dengan kastard meleleh gitu hehe....
    Menggiurkan weyh!

    ReplyDelete
  22. sesuai lah d makan tyme2 hujan tu kak....
    betol kate kak okje..mengiurkan....geram nyeeee...hihihi

    ReplyDelete
  23. salam rabu kak.. namoak sedap kak..post utk naniey sikit blh tak??

    ReplyDelete
  24. saya baru bercadang nak buat ni juga
    mana nak cari serbuk cinnamon tu kak
    guna benda lain tak boleh ke?

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome