Potato Salad & Egg Benedict


Assalamualaikum

Selamat pagi semua...dah sarapan ker belum?...
hari akak buat brekpes sempoi jer..jadilah kan... janji kenyang..Alhamdulilah..haa dari tak buat langsung kannn ! hehe

Salad potato..sedap katanyer ! akak main agak2 jer sukatan dier..time kasih wat mamaFami's Spice n Splendour atas resipinyer c & p yerr kak ! macehh...


 kalau ikut kan mamafami salad potato di makan bersama chicken chop with blackpepper sauce..tiba kat kuarge hakak ratah cenggitu  tu jerkk....

wait !! hakak buat ni jugak untuk tambahan...
Egg benedict..( acam pelik jer bunyi dier kann ) hakak pon pestaim buat mende ni..sedap i tell u, tak rugi mencubanyer...tima kasih juga buat kak ita mintak izin share kat sini yer kak..c & p ler apa lagi..:D


 

 
buruk beno guper egg benedict akak gamaknyer...jauh ker beno ngan yak sifu ( kak ita ) bab ghase sama kottt...:D   janji anak2 and my hubby kenyang...


Egg Benedict


by : kak ita masam manis
Rujukan : My Resepi

Hidangan untuk 2 orang


2 biji telur
2 keping roti putih - dibuang tepinya
lada hitam - freshly cracked
Sedikit butter atau majerin
Garam
Sedikit oregano - ita tambah

Butterkan bekas muffin atau bekas membakar kecil yg digunakan.

Letakkan sekeping roti didalam bekas muffin. 
Butterkan roti, taburkan sedikit lada hitam dan garam.
Pecahkan sebiji telur ke atas roti. 
Tabur lagi sedikit lada hitam & garam. 
Ita taburkan sedikit oregano
Boleh juga ditaburkan sedikit cheese kalau mahu (optional)
Bakar pada suhu 180 C selama 15-20min atau hingga telur putih just set & telur kuning cair sedikit.
Sedia untuk di nikmati



potato Salad

by:mamafami 

3 kentang sederhana
2 biji telur rebus
mayonaise
saderi cina (daun saderi) - dicincang halus
blackpepper
sengkang minyak zaitun 


 cara akak yer....

1. Bersihkan kentang, potong kiub besar. Letakkan dalam periuk tambahkan air dan sedikit garam, rebus hingga lembut
2. Potong telur rebus ~ akak potong ikut citarasa akak jerk..
3. tambahkan kedalam kentang ~ gaul bagi rata
4. tambahkan mayonies dan jugak hirisan daun saderi
5. then minyak zaiton dan blackpepper ~ gaul bagi mesra dan sekata

siap....



55 comments :

  1. salam isnin kak, potato salad is one of my favourite... yummylicious... tiba2 teringin nak buat pulak sebab dah lama tak buat, he he he, thanks for the virtual breakfast kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  2. Macam omputih punya brekfes Roha ni ye... sodap jer akak tengok tu ;)

    ReplyDelete
  3. waaaa kak..roti telur tu mabeles..esok nak kena try buat jugaks ni..

    ReplyDelete
  4. menyelerakan la kak roha..dah la tgh lapo nih..haha

    ReplyDelete
  5. sedap nyer la haiiii...terliur habis dah niiiiii >_<

    ReplyDelete
  6. egg benedict tu mencongkam jiwo ! hehehe

    ReplyDelete
  7. Telan ailio jer lah tgk. Babe..Egg Benedict tu kan, cer ko derhaka sket. Pakai kulit popia. Crispy sket. Aku ada tgk org buat. Tapi aku tak buat lagi. Kulit popia tu dah berjaman aku beli...hehehe...balik ni ingat nak try buat. Klo jadi bley up kat blog ☺

    ReplyDelete
  8. tengok gambar je dah terliur..memang western nih

    ReplyDelete
  9. alamak western ngat.. akak dah cuba egg benedicttu boleh tahan rasanya... buat akak teringin nak buat malamni untuk dinnerpun boleh kot...

    ReplyDelete
  10. aduhai kak rohaaa..kena la sedap sgt rupa dlm gmbr tu..haha...

    ReplyDelete
  11. Waa, K Roha... betul2 menggoda... cam nak buat tuk bekfes esok je egg benedict tu... ^__^

    ReplyDelete
  12. Aduiyaii..bilalah aida nak dapat semangat rajin akak ni..kalaulah aida sekreatif n se rajin akak mesti anak-anak kenyang makan kat rumah..hehee

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. suami saya bab western ni tak nyer dia gemo
    so moralnya, saya tak akan buat resipi ni...hehe

    ReplyDelete
  15. eh look delightful!

    nak try la.. tgh x tahu nak bawa bekal ape pi keje ni :p

    ReplyDelete
  16. roti telur ni kemain hebat namanya..nmpk sedap betul..potato salad pun sedap jugak

    what a perfect breakfast!

    ReplyDelete
  17. Amboi.....mana muh pegi? Lama tk muncul? Jenjalan yeh.... Nampak tak maghrib maghrib pun mak datang cari muh sebab rindu hehe...
    Sejk dua menjak ni nampaknya mata sudah tukar biru....lidah sudah pelat...tekak sudah tukar western yek!

    ReplyDelete
  18. mmg sedap dua2 menu nih... edd benedict tu selalu nengok chef2 omputeh kt rancangan afc, suke ngn tlr kunin nyer yg goyang2 gitu

    ReplyDelete
  19. Mmmmm... Sedapnya kak Roha.... saya bab western-western ni memang sukeee... Hehe

    ReplyDelete
  20. waah..cam omputih gitu!biru mata nanti...hehe

    ReplyDelete
  21. Ala2 western lah bekpes nyer yer?

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum muh...
    Mana pi ni? lama tak bersiaran..... sihat ke idak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah kan kak..mane lah kak roha ne..lame dah tak bersiaran...

      Delete
  23. macam senang je nak buat telur dengan roti tuu. ok, boleh try pasni. :D

    ReplyDelete
  24. terliur tengok dari gambat..
    cantiknya bekas

    ReplyDelete
  25. Eh, macam dah baca tapi napa takda komen ni? Btw, mana pi lama bebeno tak muncul dengan resepi the latest, main air ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah kan, mana p nyer puan blog ni
      lama sungguh menyepi nyer

      Delete
  26. nampak sangat menyelrakan ne...

    ReplyDelete
  27. As salam puan blog. MAna menghilang? Rindu nak tgk masakan ko ni.

    ReplyDelete
  28. Waahhhh...sedappp... boleh tiru resepi nanti ;-)

    ReplyDelete
  29. wahhh sedappp nya Kak ... menyelerakan je tgk...jarang dpt makan ni kak..
    opps! pekabar?? mana hilang..

    ReplyDelete
  30. walla mmg nampak sedap sangt ni !

    ReplyDelete
  31. Wa... Sedapnya.. Blh try nnt ni...

    ReplyDelete
  32. aduh...meleleh air liur bila tengok :)

    ReplyDelete
  33. nanti kalau kite balik Johor...singgah umah akak makan leh tak (ahahaha tak malu)

    ReplyDelete
  34. Mama pun main ratah gitu je potato salad tu... :)

    ReplyDelete
  35. Rohaaaaaa ooooo Rohaaaaa mana mung pegi weyhhh

    ReplyDelete
  36. Salam kak Roha... Lama tak nampak akak... Akak sihat tak?

    Anyway, saya ada tag akak kat sini tau http://blog-wafee.blogspot.com/2014/05/liebster-award-from-anne-nurain.html

    ReplyDelete
  37. Salam. Puan ni bagi saya tak simple tapi enak dan berkhasiat. Tkasih berkongsi resepi

    ReplyDelete
  38. Seriously, gambar di atas tu kak Roha memang meliurkan..

    ReplyDelete
  39. awak dimana...awak,awak dimana..?

    ReplyDelete
  40. Assalam.... sudah menjengah rumah ambe ingatkan mu dah buat come back..... Tp hampa weyh.....masih entri benedict tahun lepas.... huhu...
    Berapa bulan weyh.....dah nak beranak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa tu la mak pmbwak budak la ni..abes umah aq brsawang ni..hajat d hati nk come back , rindu weyh kt kome smua...nak2 ngan celoteh mu hihi :D
      aq bru jek beranak..blum 2 bln pon...anyway thnks ye mak dtg brtandang ke rumah yg tk brtuan ni :)if mak nk tgok muka ank aq kat fb aq ada :))

      Delete
  41. Tahniah weyh..... senyap senyap jer buat projek haha.....
    Ok.....nanti ada masa mak tengok anak muh tu.....
    So sudah terjawablah sekarang .......kenapa muh menghilangkan diri . Sama jer muh dengan Cik Azliejah tu.....dia pun hilang tanpa berita.

    Kira setahun jugaklah muh menghilang ek.....la ni mesti dah jadi master chef yek!

    ReplyDelete
  42. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  43. terpesona dgn teknik fotografi tu , nice ... simple tapi confirm sedap ...

    ReplyDelete
  44. terpesona dgn teknik fotografi tu , nice ... simple tapi confirm sedap ...

    ReplyDelete
  45. Dah kembali ker roha....nasib jumpa kat inta...nama blog pun dah lain...patut tak jumpa....

    ReplyDelete
  46. ok gambar sangat cantik... so menu pun nampak sangat sedap!!

    ReplyDelete
  47. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome