talam roti paun..untuk kesekian kalinya aq buat..walau agak rumit dan leceh cara nak membuatnya , ♪♪ dari dulu lagi aq suka kannyaaa..♩♫ " pinjam lirik mark adam hehe.."
PENCURI ..mark Adam
aq suka dengar lagu dia ni..baik version melayu or inggeris..:)
uiss...jauh lari dari tajuk gamoknya hehe..moh sambung balik , aq buat talam roti paun ni masa weekand tu hari..tekak dok teringin nak menjamahnya..so, tegar kan hati untuk membuatnya hehe..walau banyak stap2 yg terpaksa aq tempuh..anak tekak punya pasal , redhooo jew lah :D
aq.. kalau bab selongkar menyelongkar ni memang hobi banget niiii...:D
blog yg terkenal dengan pelbagai resepi yg super yummy....
moh !!.. kita chek list segala bahan2 yg digunakan...
Talam Roti Paun
* Lapisan bawah
4 keping roti butterscoth ~ brand gardenia
3 keping roti choco raisin ~ brand gardenia
1 biji telur
1/4 cawan gula halus
secubit garam
100 ml santan pekat ~ aq guna santan kara
125 ml air
1/4 tsp esen vanila
caranya...
panaskan kukusan
sediakan loyang bulat 8 inci , oleskan dengan minyak di keseluruhan loyang , alas dengan pelastik , oleskan juga minyak pada pelastik
kedua roti di carik2 ~ aq belah 3 jew ~ ketepikan
satukan kesemua bahan2 dan kacau dengan whisker hingga sebati
masukkan roti tadi dalam adunan dan rendam selama 30 minit atau hingga roti lembut dan adunan telah meresap kedalam roti
tuang adunan dalam loyang , tutup loyang dengan aluminium foil @ balut tutup kukusan dengan kain
kukus selama 25 minit
** sementara menunggu adunan masak kita sediakan lapisan tengah pulak..
* Lapisan tengah
1/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula halus
1 biji telur
100 ml santan pekat ~ aq guna santan kara
100ml air
secubit garam
sedikit pewarna hijau
sedikit perasa pandan / pandan emolco
satukan kesemua bahan2 , kacau mengunakan whisker hingga sebati
tapis adunan ke dalam periuk dan masak mengunakan api yg kecil
sentiasa mengacau adunan hingga naik wap
adunan jangan terlalu pekat dan terlalu cair ~ angaran macam susu pekat manis ~ tutup api
**bila lapisan bawah dah masak ~ keluarkan lap jika ada air dipermukaan kuih mengunakan tisu dapur , cakar2kan permukan kuih dengan garpu then tuangkan lapisan tengah ~ kukus 25 minit lagi
sementara menunggu lapisan tengah masak..kita sediakan pulak lapisan atas..
**Lapisan Atas
1/4 cawan tepung kastad
1/4 cawan gula halus
100ml santan pekat kara
100ml air
2 biji telur
1 tsp esen vanila
secubit garam
pewarna kuning
satukan semua bahan2 , kacau mengunakan whisker hingga adunan sebati
tapis adunan dalam periuk dan masak dengan api kecil
sentiasa mengacau adunan hingga naik wap
jangan terlalu cair dan terlalu pekat
angaran macam susu pekat manis ~ tutup api
**ulangi proses yang sama untuk lapisan tengah..
kukus 25 minit @ hingga masak
tips: untuk memotong kuih talam agar kemas..gunakan pisau pelasti yg dioles dengan sedikit minyak
Selamat pg, K Roha... waduh2, sedap nampak kuih talam tu... Rupa pun cantik... buat nrl tertarik... Tapi bila tgk bahan2 & step2 nya tuh, bila nrl nak buatnya.. hehe...
perghh serius menarik....tgk dari bahan dah tau sedapnye...sebab semua roti tu sedap2 n peberet anak2...boleh laa lieya cube nanti...tapi tu laaa lieya kene beli pengukus dulu...pengukus lame dah bocor...nak tampal tak bertampal2 lagi....
Assalamualaikum kak roha..
ReplyDeleteamboiii..gojesnye tepung talam roti poun nih...
tapi... uwaaa... banyak step laa pulak nak buatnya bg saya yg tak berapa rajinn ni..tapi tak pe...
nnt nak ajak hubby tgk resepi dl... kehkeh.... sebab terliur laa pulak nengoknye..kome....
tq kongsi resepi ye...
w'salam izan..
Deleteermm mmg banyak stap2 dier..kena ada kerajinan..sama2 kasih :)
Salam Kak...
ReplyDeleteadui! sodapp kamek tgk kuih talam roti ni... jarang dpt makan ni Kak.. nti sy ke Johor, akak buatkan sy ler yo dgn pae..hahaha
haha..bilalah tu atie oiii..maybe pa'e dah bujang kottt :)
Deletesedapnya kuih talam. Best kalau pekena pagi2 dgn kopi o pekat.
ReplyDeletehehe..gabungan yg serasi tuuu shameel..:)
DeleteOk kakak dah ingat cara nak buatnya. Bila rasa teringin nak buat kakak akan cubalah.
ReplyDeleteNampak pun sedap ni..
Nampak macam sedap...tapi banyak juga langkah2 cara nak buatnyer ye?
ReplyDeleteSelamat pg, K Roha...
ReplyDeletewaduh2, sedap nampak kuih talam tu... Rupa pun cantik... buat nrl tertarik... Tapi bila tgk bahan2 & step2 nya tuh, bila nrl nak buatnya.. hehe...
cam sedap jer, len kali leh cuba ni
ReplyDeleteperghh serius menarik....tgk dari bahan dah tau sedapnye...sebab semua roti tu sedap2 n peberet anak2...boleh laa lieya cube nanti...tapi tu laaa lieya kene beli pengukus dulu...pengukus lame dah bocor...nak tampal tak bertampal2 lagi....
ReplyDeleteSedapnya. Nak sket ☺☺
ReplyDeleteTak hingin weyh buat benda yg cerewet cenggitu....sanggup lagi tahan anak tekak mak ni hehe
ReplyDeleteSedap sangat ke Roha?....
wah, kaler menarik, rasa tentu sedap..
ReplyDeletewow.. sedap nampak kuih ni.. thanks share resepi tu gak yer
ReplyDeletesaya pun suka gak lagu pencuri tu.. santai je bila dengar..
nampak sedap, tapi sayqa memang zsuka makan jenis kuih macam nih hihi *jujur
ReplyDeleteyummmyyyy... konfem sedap ni... :) tq for d resepi..
ReplyDeleteSedapnya akak tengok roha.. nak simpan resepi ni... boleh cuba nanti :)
ReplyDeletesekali imbas ingatkan kuih lapis tadi..hehe..entah mcm mna la rasanya kan..mesti sedap ni..
ReplyDeletekalau dekat boleh datang mintak sket tak hihi. muka tak malu sangat
ReplyDeleteouchhh..sangat sedapppppppppppppppppppppppppp
ReplyDeletewah banyaknya steps, tu beginner cam saya kan kak
ReplyDeleteconfirm dah surrender awal-awal
hehe...tapi kalau makan laju aje =)
ne baru tengok ne...dah terliuq..cantik dan nampak menyelerakan...belom masok dalam tekak..mesti sodap ne..
ReplyDeleteKalau resepi panjang berjela mcm ni, mmg saya surrender awal2…
ReplyDeletenasib baik tekak pun setuju :)
nak try gak resepi ni! :)
ReplyDeletesedapnya kak...husna mmg suka klu ada resipi letak roti mcm ni :)
ReplyDelete