Padprik Bebola Ikan


Assalamualaikum...

Padprik bebola ikan jer lah.....




Pagi ni hakak nak kongsi resipi menu sejuk beku jimat masa, siap segera..nak2 bagi wife yang berkerjaya kann ! memandangkan  kekangan masa mereka2 yang berkerja dan sewaktu dengannya... oleh yang demikian kita masak masakan yang simple but delicious to eat ", )
 
Padprik bebola ikan bukan sahaja mudah nak di sedikan malahan harganya juga berpatutan di samping ghasenyer yang sedap! dapat menjimatkan masa... haa tu yang penting kann korang ? ..hehe




hakak yang dok umah hari2 ni pon pening pikiaq nak masak apa untuk makan tengah hari or dinner...hari2  puas dok ejas menu ni, menu tu last2 sejuk beku jadi pilihan..
padprik bebola ikan ni menu kitaorang malam tadi makan dengan nasi hangat dan tambah telur dadar udah leer...bertambah tambah jadinyer..hehe

mohlah kita tengok resipi kali ni...





Padprik bebola ikan

Bahan2nya:
  • 10  biji bebola ikan
  • 1/2  labuh bawang besar ~ di hiris
  • 1   ulas bawang putih ~ di cincang
  • 4   keping daun limau purut
  • 1   batang serai ~ di titik
  • 10  tangkai cili padi ~  di hiris ( jika tak nak terlalu pedas sila kurangkan )
  • 1    batang carrot ~ potong ikut citarasa
  • 1    sudu makan lada kisar
  • 2    sudu makan sos tiram
  • 2    sudu makan sos cili
  • 2    sudu makan kicap pekat ( drak soy sauce )
  •       sedikit air untuk kuah

  1. Tumis bawang besar dan bawang putih dan serai hingga wangi, lepas tu masukkan lada kisar dan kacau hingga pecah minyak
  2. kemudian masukkan sos tiram, sos cili, kicap pekat dan cili padi, gaul bagi rata
  3. masukkan bebola ikan, carrot dan daun limau purut then tuang sedikit air kacau bagi rata
  4. tunggu hingga kuat pekat sedikit dan angkat
  5. hidangan sedia untuk dinikmati

hakak tak boh garam n gula lagi just masukkan 1/2 kiub pati ikan bilis jer..if korang nak boh jugak terpulang pada citarasa...

30 comments :

  1. Hai, K Roha...
    Hari2 dah tengok makanan kat sini.... hehe
    Sedappp tu... simple & delicious... ^__^

    ReplyDelete
  2. Adoiii...silap ah bukak blog ko time lunch ni. Trus lapar perut....hehehe...Bebola pon bley buat padprik yer. Blh try nnt.

    ReplyDelete
  3. sedap nampaknyer nih... bebola ikan pun sedap kalu kene gaya nyer kan

    ReplyDelete
  4. tak pernah buat lagi
    thanks hakak sharing idea.hihi

    a’aaa kak, sepi je kan blog saya.huhu
    thanks tau sudi jenguk.

    ReplyDelete
  5. Yelah... biasa kakak buat guna ayam atau sea food lain
    Kali ini guna fishball. Good idealah Roha...

    ReplyDelete
  6. tertunggu2 entry resepi kak roha hari ni..hehe.. sedapnyeeee

    ReplyDelete
  7. ok tiba2 rasa nak masak padprik pulak hari ni...

    ReplyDelete
  8. Tq Roha bg idea masak akak ptg ni.. Sedap je akak tengok tu ;)

    ReplyDelete
  9. Suka pabprik..selalu ayam je...first time tgok ni...boleh cuba ni...

    ReplyDelete
  10. Senang banget ni weyh.....boleh tiru hehe....mak ada bebola daging dlm fridge tu ....
    Budak budak dlm rumah ni ngengada ....ada yg suka meatball ada yg tak suka tu yg kekadang mak pening nak mssak tau! Cuba le ikut pe'el omak eh...semua makanan dibelasah!

    ReplyDelete
  11. kreatifnya kak roha.. first time aiza mendengar paprik bola ikan.. nampak yummy, boleh aiza cuba juga nanti.. :D

    ReplyDelete
  12. Kak ina tak pandai masak paprik...boleh cuba nanti :)

    ReplyDelete
  13. dap nye...tengok gambo pon dah tauuuu

    ReplyDelete
  14. sy kalau paprik ni kureng sikit nk makan. tak tau la knape. huhu

    ReplyDelete
  15. kreatif la kak roha nie.... nampak sedap... :)

    ReplyDelete
  16. aduhai kak....mengiurkan sangat ni....bebola ikan ye...tak pernah terfikir pon hehehe

    ReplyDelete
  17. ermmm rtelan ailio nengok paprik bebola ikan ni...nanti nak cuba buat jugek la...

    ReplyDelete
  18. terujanya tengok makanan akak ni..

    ReplyDelete
  19. betul tu kak..memang tepu dok pikir nak masak ape hari2..dok rotate yang sama pon boring jugak..

    ReplyDelete
  20. cam sedapp je..!nt nak try ler..rupanya bleh pelbagai gak padprik ni yea?

    ReplyDelete
  21. nyum nyum, mengoda betul hehehe, nk masakkan utk mr.H kita la balik nti.. heheh:)

    ReplyDelete
  22. Aduhaii sedapnyaaa..teringin nak buat nanti sebab tak pernah terfikir Fish ball boleh buat paprik..hehee..must try nanti..

    ReplyDelete
  23. Hah, macam ni lah baru senang I nak follow. Mudah aje resepinya. Phishball dah ada. Tak payah nak beli yang lain. Alright, malam ni gak mak bekerjaya buat untuk makan malam seisi keluarga :)

    Dasatlah foto... camna nak ambil gambar makanan cam ni canggih ek ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni nak update sikit nih... Dah 3x yek saya buat padprik bebola ikan ni kat rumah. 3 kali itu jugalah kita menderhaka terhadap banyak perkara dan 3 kali itu jugalah kita lakibini kena bantai habiskan. Orang tamak memang selalu kekenyangan!

      Delete
  24. first time dengar paprik bebola ikan ni
    cam nak cuba jugalah...hehe

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome