CARROT CAKE


Assalamualaikum

sapa penah makan carrot cake ? sila angkat kening oiii :P
nasib baik kening aq tak terangkat..because memang tak penah lagi aq menjamah carrot cake ni :)
lah ni first time aq bake kek ni,then hasilnya macam pict kat bawah ni..
 
 
 
bila aq dah menjamah seketul kek ni...
ini pendapat aq.. rasa dia boleh tahan sedap,structure kek agak berat cikit,maybe kandungan carrot n walnut tu yg buat kek ni agak berat  "sikit je " :)
actually terletak pada sesorang juga..kadang2 suka kek yg agak " berat " bagi aq pulak suka kek yang structure agak ringan macam chiffon cake " telus je lalu kat anak tekak hehe "


resepi ni hasil sekodeng kat  sini, seorang blogger masakkan yang sinonim dengan pangilan CMG, ( cik mat gebu )
tak mau celoteh pepanjang..moh kita pi godek2 kat dapoq tengok bahan apa yang ada..
jomm cekidaut bahan yang diperlukan lerr..



SORRY EA KORANG PICT AGAK BLURRR CIKIT OIII..


1 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1/2  tsp soda bikabonat
1/2  tsp garam halus
1 1/4  serbuk kulit kayu manis ~ ni aq tak letak
 
semua bahan2 di atas diayak bersama
 
 
YANG NI PON SAMA BLURR JUGAKKK..
 
2  biji telur gred A
3/4  cawan minyak canola / jagung / sayur ~ aq guna minyak mazola
3/4  cawan gula castor / gula perang / soft brown suger ~ aq guna gula perang
 
AWAT SEMUA PICT AQ BLURR HAA ?
1 1/4   cawan parutan lobak merah ~ perah sikit airnya ( sedikit )
1/2   cawan nanas dalam tin ~ toskan dan cincang kasar   ** aq tak letak sebab takde stock nanas kat dapoq aq..then malas nak pi beli hehe
1/2   cawan kelapa kering
1/2   cawan kacang walnut ~ cincang  **  aq guna badam " because tu je yang ada stock hoho " 
sila sangai / bakar dulu kalau korang guna badam ea !! "
 
moh ! kita godek-godek segala bahan yang ada

  1. panaskan oven 180c selama 15 minit, api atas bawah
  2. lenser tin / loyang yang berukuran 7 x 7 x 3 inci dengan minyak, then alas dengan kertas minyak
  3. dalam satu bekas , masukkan telur,minyak dan gula..kacau dengan whisk hingga rata dan gula hancur..lebih kurang 5 minit gitu..
  4. masukkan bahan2 yang diayak tadi,kacau perlahan hingga rata 
  5. masukkan nanas,carrot,kelapa kering dan juga walnut / badam cincang, gaul rata guna spatula je..kacau perlahan hingga bergaul sebati dan mesra
  6. tuang adunan dalam loyang, then bakar selama 50 minit ~ 1 jam atau hingga kek masak
50 minit telah berlalu..set time bake pon dah berbunyi " tingggg " menandakan kek telah siap dimasak...opss tunggu dulu...cerr test dengan lidi, sama ada kek masak sempurna ke tidak :)
" biasanya 50 minit tu dah cukup sempurna masaknya :) "
 tak caye ? moh tengok yak aq punya..
taraaaa..
 
 
haaa nilah dia carrot cake...
 
kalau korang nak letak cream topping pon boleh, mana tau  korang nak buat special birthday cake untuk anak2 kann !! :)
moh ! cekidaut bahan2 dia kat bawah ni
 
bahan cream topping
 
100g  butter
125g  cream cheese philadelphia
1  tsp esen vanila
1 1/2  tbsp gula aising ~ diayak
 
pukul rata semua bahan hingga lembut berkrim...
 
~  TAMAT ~ 
 

45 comments :

  1. Salam Kak Roha... Saya membalas kunjungan.. Hehe

    Saya ni semua kek saya suka... Semua favourite... Pantang jumpa kek... Tapi nak membuatnya malassss... Hehe... Secret recipe la jawabnyeeee... Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kelas gitew..secret recipe tuuuu...
      mohq aq seruh mood rajin kat wafee nohq :)

      Delete
  2. pernah gak cuba mkn carrot cake ni kak..tp mcm xbrapa masuk lak rasa dia dkt lidah niesa..mcm xsuka je..hihi..tp juice carrot susu niesa suka..hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe akak pon tak bape nak gemor mkn carrot cake ni niesa..just nk try bake je hehe :)

      Delete
  3. wah..rajinnya..mcm nk try je..tp mood rajin blum mari.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. atien jap agi dtg lah tu mood rajin..akak dah seru tadi hehe :D

      Delete
  4. kalau saya tak pernah makan
    nak angkat apa kak...hehe

    nampak sedaplah, moga suatu hari nanti saya ada kerajinan nak buat =)

    ReplyDelete
  5. hehe susah nak jawab ni..:D
    tape yana sat agi mood rajin sampai tu..on the way :D

    ReplyDelete
  6. Memang pernah makan dan sedap. Rajinnya buat kek, nampak gebu lagi tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa mia tetiba lah nk try baking carrot cake ni :)

      Delete
  7. tq berkongsi..nak cuba jugalah nnt belom pernah try buat kek carrot..mesti sedap ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2...boleh tahan juga izan rasa kek ni..trylah :)

      Delete
  8. Suka sangat carrot cake. Mintak sikit lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe cake on the way ke rumah azian nii..:D

      Delete
  9. akak sy penah wat carrot cake. tp sy xberapa sgt kek berat2 nih.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama mell akak pon kurang gemo kek yg agak2 berat strecture dia

      Delete
  10. Replies
    1. betul tu aiza..minum pulak dgn kopi O prghh...

      Delete
  11. mama pernah makan, memang sedap.. bookmark resepi akak!

    ReplyDelete
  12. wohooo...nampak sangat menyelrakan..tapi sayang,cik tak suke makan carrot...huhuhu..tah nape :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. awat cik tak suka makan carrot ?

      Delete
  13. nampak tak saya angkat kening ni kak? hihihi…
    anak2 saya kurang minat kek karot ni compare dgn kek lain yg saya biasa buat… mungkin struktur kek tu kot yg buat budak2 kurang suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak3...yup nur ank akak pon tak bape nak suka..a 'ah maybe struktur kek ni agak berat kot tu yg depa tak gemo :)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
  14. Replies
    1. hehe..
      ada tisu tak nk lap airluq yg dok meleleh tu knur :D

      Delete
  15. wahhh! sedapnya kak..nmpk gebu je kek tu..tak pernah makan lagi kek carrot ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup atie gebu gebasss kejadian kek ni..pa'kal je atie nun jauh disana,klu sblh umah akak..separuh kek akak bagi haha :D

      Delete
  16. Pandai betul akak buat kek carrot...Umi Qi mmg admire kek nih sungguh...tp nak buat tuh mmg x reti wpun akak dh tunjuk resepi hehhehe...mmg marvelosssssssss....untung tau pandai baking nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. baking kek mcm ni boleh lah umi Qi..simple je :)

      Delete
  17. amboi kak komen dah ghupe masterchef...hahahahaa

    serius zee pon tak pernah makan carrot kek..kurang gemar skit jenis kek buah ni..
    ramai jugak tu yang kata sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. semenjak asyik dok tengok masterchef kt astro..tu yg ala2 kuar gupe msterchef hoho.. :D

      Delete
  18. Tak payah toping-toping Roha. Kakak suka plain macam ini lagi sedap.
    Kalau ada toping manis dia dah lain. Sedap ni kakak suka tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu akak..kek ni dah terang2 sarat dengan pelbagai isi kandungannya..then nk tambah pulak topping cheese, erm bertambahlah kelemakkannya oii taksangupppp!!! :)

      Delete
  19. Mu ni Roha...saja je tunjuk kek macam macam tau.... best jugakkan kalau buat sesekali nanti ....tapi kena ada eventlah kalau tak tak laku! rugi tenaga mak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha saje je aq nk menerainya..orang dok kata sedap..tak sangup mendengar je..tu yg menerai haha :D

      Delete
  20. laparlah pulak tengok carrot cake ni... Blog masakan Cik Mat Gebu mmg popular dan rasanya pernah beberapa kali keluar majalah

    ReplyDelete
  21. betul tu shameel..blogger CMG ..memang dok femes di media cetak dan jugak laman sosial ect

    ReplyDelete
  22. saya pun suka singgah kat blog femes CMG tu. Nampak sedap kek carrot tu, dah lama nak buat tp sampai sekarang tak terbuat hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai dila..yup akak pon suka terjah blog CMG..sekodeng dia punya resepi hehe :)

      Delete
  23. mood membaking tgh down ni..tengok keke karot ni gebu macam nak buat je..badan pun makin kembang..simpan dulu la angan2 kek karot.hehe

    ReplyDelete
  24. cake ni paling tasneem tak suka. haritu ada even, kawan tasneem buat cupcake carrot ni laa. rupa kemain cantik dengan ising. ya Allah, bila masuk kat mulut rasa macam bengkang ubi. bahaha mula la tasneem nak suap orang ja untuk habiskan kek tasneem! ^^

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome