Chocolate Lava Cake


Assalamualaikum...

salam bersiaran di pagi isnin, minggu pertama bulan march...apa kabar korang ?
urm poning jugak kepala dok pikiaq, apa kah n3 yang aq nak kongsi pagi pagi ni..nak citer tang weekand aq tak berapa nak best sangat,lagi pon takder gambo yang aq nak buat citer..

okehlah tak mau stress sangat pepagi ni, tak baik untuk kesihatan kan !! so, aq kongsi resepi jer la untuk n3 hari ni boleh ?

of couse la korang dah tahu apa resepi yang nak aq  kongsi kannn..tengok tajuk jer dah tahu, ermm betullah tu..chocolate lava cake.. tapiiii yang tak best nyer tang lava dier tak  menjadi lerr..kenapa erkk!

 maybe terlebih cooked la ni.. " haaa tulah sapa suruh memandai tambah masa memasak ! orang sohh 13 minit muh pi tambah 18 minit " kata che tipa kiter..heehe





tu hari pi la makan kat secret recipe..then aq pon ambek la  dessert chocolate lava cake ni 2 ketui jer..
ualls tahu jer kann rege kek  kat secret recipe tu macam mana ! terguda i tell u dengan lava cake yang melempah kuar tu..cer korang bayangkan jap ! uiss kalau yer pon teliuq agak2 arr :D







ermm sedapnyerr ! sesudu demi sesudu aq sumbat dalam mulut..tak hirau dek kepanasan lava cake tu,laju jer aq telan..sambil tu dok pikir ..' ni kalau aq try buat macam best jer ! '

dalam aq dok filing makan cake ni..tetiba anak aq yang sulung bersuara " ni kalau mak buat lagi sedap kan dan puas makan kan jiha !! " ermm macam tahu2 jer mak dier dok berangan nak menerai kek ni ", )



dengan tanpa rasa bersalah aq pon cakap kat hubby " nak duit sikit ! pastu nanti singgah jap ea kedai bahan kuih! "   korang nak tahu apa hubby aq cakap..  " bukak kedai kek jer la roha.." hehe..tak sempat aq nak menjawab..serentak anak aq najwa dan juga najiha cakap " bestnyerr mak bukak kedai kek " haha aq pon gelak sokmo..then aq toleh la kiri kanan.. semua mata dok focus kat table kita orang..hehe senyum jew la jawabnyer :)

stop story ! mai tengok resepi...


Chocolate Lava Cake
resepi by : Azie kitchen

6 oz   semi sweet baking chocolate  ~  aq guna drak compound brand Beryl's Chocolate ( 3/4 cawan )
6 oz   butter ( suhu bilik )  ~ aq  Convert 6 oz bersamaan 3/4 cawan butter
3       biji telur
1/2    cawan gula halus / kastor
1/3    cawan tepung
4       biji remekin ~  sapu butter


caranya.....

panaskan oven 175c

cairkan coklat atas api yang kecil secara double boiler..tutup api then masukkan butter dan kacau hingga cair

dalam mangkuk lain, putar telur dan gula sehingga hampir menjadi putih, tuangkan bancuhan coklat tadi dan kacau rata

masukkan tepung then gaul bagi sebati..

tuangkan ke dalam ramekin...bakar 10 minit

if korang nak tengok stap bay stap..klik jer pada link kat atas tu...selamat menjamu mata ! :)


26 comments :

  1. sedapnye roha..sangat tergoda..terliur tau pagi2 ni..
    cantik la header baru..cuma bila loading nak tengok gambar agak berat..selalu ok jek

    ReplyDelete
  2. fuhhh tergoda betol ni
    aaaa nak buat tak berapa rajin
    pakat serang SR la macam ni

    ReplyDelete
  3. Akak pun tergoda jugak Roha... terliur sudah tengok kek lava coklat ni :)

    ReplyDelete
  4. Salam Kak ..
    waduh! pagi2 tengok lava kek ni..terus lapar... haha...sedap je nampak tu.. blm pernah buat lagi ni kak..:)

    ReplyDelete
  5. tak tahan tgok...mcm nak bt je..bila dh buat mcm bagi kat anak2 jelah..mamanya dh tersekat kek..

    ReplyDelete
  6. fuhhh fuhhhh lava kek coklat !
    lapar ni kak !! T___T

    ReplyDelete
  7. Eh, gambar-gambar yang kat atas tu semua yang buat sendiri kat rumah kan, bukan Secret Recipe nyer kan? Marbeles nengoknya, leh lah bukak kedai kek kat sebelah rumah... Ni macam senang, macam nak buat gak tapi tengoklah nanti air dah kena catu malas nak sempahkan dapur (alasan ler tu...)

    ReplyDelete
  8. Merembes ailio iols tau. Bestnya jadi org yg pandai buat kek nih. Sabtu aritu pon titew buat kek. Kononnya nak buat kek coklat lapis cheese. Sekali jadi lain lah pulok. Nasib sedap. Ni dah rasa teruja nak buat kek lagi. Practice make perfect khenn ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul betul..( pinjam jap ayat upin ipin hehe..:) Practice make perfect

      Delete
  9. hak yang ni saya expert dah...hehe
    saya suka tengok gambar akak ambil
    buat melelh ayer liur
    watermark tu cantik =)

    ReplyDelete
  10. Kalau guna 4 remekin bayangkan berapa ringgit kalau di Secret Receipe Roha?
    Untung kalau buat sendiri macam inilah. Puas satu family boleh merasa nikmatnya.
    Kalau kakak rak rajin guna bekas comel macam ini.
    Masuk satu bekas aje. siap hihi... tak berseni kakak sebenarnya Roha.

    ReplyDelete
  11. hanya 6 bahan di perlukan..
    boleh makan sampai kenyang lah kan kak...

    ReplyDelete
  12. Kali ni mak kurang terliur..... sebab apa ek...sebab mak dah cukup coklat kot haha.....kang makan coklat tambahlah coklatnya kawe ni weyh hehe....Rumah ni yg suka coklat anak no 2 ...Paknya suka gak coklat, tapi tulah..... kang bila dibuatkan kek coklat takut tak habis membazir. Kena gi kursus dengan hang gayanya OKje ni Roha oii...huhu...
    Pandai hang snap gambao ek! cantik!

    ReplyDelete
  13. Rajinnya akak buat,sedapnya...gambar pun menarik.

    ReplyDelete
  14. Tengok gambar jer pon dah tahu sedap ni...bunda ngn anak2 memang suka coklat...
    walaupun tak berapa nak berlava... tapi okay lah tu...dah ngap! nanti kemana jugaklah lavanya kan?

    good try..

    ReplyDelete
  15. sedap..kak pos sini sikit plis..hehe

    ReplyDelete
  16. Sedapnya... Jeles tgk org boleh bakar2 kek... sedap saya xde oven... huhuhu

    ReplyDelete
  17. ana datang lagi kak ! hehe
    TQ singgah blog kite & drop komen & sudi folow kite.hehe
    dah folow blog kiutmiut akak ni jugak mmuahh mmuahh hehe

    ReplyDelete
  18. alahai kek coklat sbenarnya xde ler suka sangat tp bila tengk pic kat cni..tergoda gak!!!huhu

    ReplyDelete
  19. mmg selalu buat & mmg sodap kan hehehe

    ReplyDelete
  20. Hai, K Roha...
    Sedappp betul choc lava cake ni... biasa mkn kat secret recipe... tp x pernah buat lg kat rumah... ^__^

    ReplyDelete
  21. wah.. sedap chocolate lava cake.. gambar kek tak keluar kak, mungkin internet aiza slow sangat kot..

    ReplyDelete
  22. Wahhhh...ini lagi sedap..sikit je bahan2 dia..hikhik..sonang sikit nak cari bahan2 dan buat.

    ReplyDelete
  23. kak rohaaaa!post la g sarawak...hehehe..

    ReplyDelete
  24. Tak tahu pulak macam mana rupa bhn tu,baru dgr..x jd la nk try..hehee

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome