Segar Ke Makanan laut tu ?



Assalamualaikum...

picture & tips sumber my franz FB yer...

salam pagi jumaat 10 januari 2014..
haa korang dah pi pasar ? belum !!..bagus bagus bagus..sebelum pegi mai tengok tips yang aq ciplak dari facebook my franz..

tips menentukan kesegaran makanan laut..
tak kira kome nak beli ikan ke,udang or sotong ke,ayam kerr..haa AYAM !!  (⊙_ ⊙;) oopss salah ea ? a'ahlah kata tips makanan laut kan !! " erm suka hati kau jer eah !" cerr teka sapa yg cakap tu..opkoslah cik tipa kannn...

  1. kulit bersinar dan berwarna terang
  2. tidak diselaputi lendir yang tebal
  3. perhatikan matanya, jika segar dan menonjol bermakna ia masih segar
  4. lihat juga bahagian insang, pastikan berwarna merah cerah
  5. tidak berbau busuk dan sisik berkilat isi nya kenyal
selamat berjaya pilih ikan segar :)



27 comments :

  1. wahhh..bagus tips ni kak...boleh lah belajar dan aplikasikan masa beli ikan nti

    psstt:Kak, sy jarang beli ikan, sllu nya darling i yg belikan brg2 basah ni..ahaha

    ReplyDelete
  2. thanks atas tips ni. lepas ni senanglah nak pilih ikan di pasar...

    ReplyDelete
  3. Ni ada penemuan baru..adik Che Mid ke pasar besar. Dia nampak seorang pekerja mencurah gula pasir atas ikan dan ditutup. Bila ditanya kenapa? Katanya esok pagi ikan akan tetap cantik..

    ReplyDelete
  4. zee tahu tips ni kak tapi still tak pandai nak pilih ikan..belek2 skit terus sambar jer..
    kadang mata putih bersih tapi tak jugak segar..

    ReplyDelete
  5. susah nak jumpa yang segar dekat tempat saya ni
    nak buat camne, beli ajelah

    ReplyDelete
  6. baguslah kak, share info ni, mama ni memang tak reti membeli... sebab tak pernah.... hihihh.. kantoi

    ReplyDelete
  7. Biasa tgk mata ikan je..lau dah merah ikan x segar la tu

    ReplyDelete
  8. cik biasa tengok insang nye jae..tapi kekadang terbeli ikan yang tak berapa nak segar jugak..huhuhu

    ReplyDelete
  9. Terus-terang Roha kakak tak pandai pilih. Biasa ikut aje sebelah abang bagi abang yg pilih. Sebab siang-menyiang pun abang yg buat. Kakak masak aje...

    ReplyDelete
  10. saya biasa tengok mata dgn insang... hee..

    ReplyDelete
  11. knor suka pergi pasar selangor ikan baru naik..segar2 semua..ada juga terkena bila suami beli..

    ReplyDelete
  12. ikan yang segar :-)


    https://play.google.com/store/apps/developer?id=Kastari+Sentra+Media.+PT

    ReplyDelete
  13. Bagus tips nih...nanti umi Qi nak ambil petua dari dear tau...terbaikkk

    ReplyDelete
  14. waaaaa.... tips yang menarik utk follow ni kak.. hihihi.. thanks :)

    ReplyDelete
  15. Nice sharing, K Roha... Kalau nrl biasa tgk mata ikan je, pastu bau dia.... ^__^

    ReplyDelete
  16. mak aiza pun selalu pesan 5 perkara tu sebelum memilih ikan.. kalau tekan perut dia rasa lembik semacam je mesti dah kurang segar (pecah perut)..

    ReplyDelete
  17. kat sini asyik makan ikan frozen jer…. dah lama tak memilih ikan kat pasar :(

    ReplyDelete
  18. kalau dah kat pasar tu, tak ada nya yg fresh... semua dah 3,4 hari...

    ReplyDelete
  19. jarang g pasar beli ikan sbb sll dpt ikan segar free..hehe..tips yg berguna ni..

    ReplyDelete
  20. baguih laa kak. dari tasneem yang tak ketahuan ni, lepastu kalau nak beli, pakai beli ja. bahaha. okey lepas ni kena tengok betul betul!!!

    ReplyDelete
  21. Mmg faillah okje pilih ikan Roha...selalunya belasah jer.....kadang tu tak de pilihanlah....terpaksa beli!

    ReplyDelete
  22. nice sharing... kalau datang kena masa kompem dapat yang segar bugar... :D

    ReplyDelete
  23. Me too.. kalau pilih ikan ni ada masanya terpilih ikan yg tak segar.. nak marah betul.. haaa.. tapi suami tak suka sgt ikan jadi mmg jrg bli ikan

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome