Cucur udang with cheese

Assalamualaikum...

salam petang rabu...opkos korang dah lunch kann...hakak makan bubur ayam ala2 mekdi jer harini, terguda dek penangan n3 mak tu hari,  di tambah pulak posting dari dak lya , menjadi-jadi ler keteringinan hakak ni..so,  hari ni hakak buat bubur ayam ala2 mekdi,  makan bersama ikan bilis goreng dengan  lobak masin ditambahkan dengan hirisan cili padi dan sayur kobis goreng....mau tak teliuq dibuatnyer ! :D

berbalik pada tajuk n3...

  Cucur Udang With Cheese




 haa.. bab cucur udang pulak hakak terguda dengan n3 kak Yatie, cucur udang lembut kata tuan empunya resipi...

sebagai sajian petang sesuai beno ghasenyer..nak2 time musim hujan belah petang kat Johor ni..
pekena pulak dengan secawan teh or kopi 0 panas memang kaw kaw arrr !..hehe

resipi cucur udang with cheese ni hasil selongkar hakak kat satu blog masakan indonesia..kalau kat sana lebih dengan panggilan Bakwan udang pada cucur udang ni..yang membuatkan hakak tertarik untuk mencuba resipi cucur udang ni disebab ada  tambahan cheese dalam resipinya..lain dari yang lain kannn ?

moh kita pi tengok resipi dulu..pasni boleh godek2 kat dapoq tu...

  • 100g tepung gandum
  • 30g   tepung beras
  • 1/2    sudu kecil baking powder
  • 1/2    sudu kecil garam
  • 1/2    sudu kecil pati / kiub pati ayam
  • 1/4    sudu kecil serbuk lada putih
  • 150 ~ 200ml  air  ( tuang sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi pekat
bahan yang ditumbuk halus
  • 3  ulas bawang putih
  • 3  biji bawang merah ( bawang merah yg kecik tu yer...)

bahan2 lain
  •  100g udang buang kulit dan cincang kasar
  •  15   ekor udang ~  sebagai hiasan ( hakak skip mende ni, terus cincang habis udang2 tu..hehe )
  •   30g  parutan cheese cheddar
  •  250g tauge ( haq ni pon hakak skip )
  •  2  biji carrot ~ di sagat  ( hakak guna sebiji jer )
  •  1/2 biji kobis ~ di hiris halus  ( hakak guna suku jer )
  •  2 batang daun bawang
  • 2  batang daun sop ( hakak guna daun bawang jer )
 ermm dasar penderhaka !! ..ikut suka suki hati jer nak ubah resipi yer...

  1. campurkan kesemua bahan2 then tuang air sedikit demi sedikit hingga adunan manjadi pekat
  2. goreng hingga garing dengan mengunakan api yang perlahan 
tips:mengunakan minyak yang banyak semasa mengoreng ( deep frying )









31 comments :

  1. mcm rangup je cucur ni. sure sedap ni siap bercheese bagai

    ReplyDelete
  2. cucur rangup....
    wahhhhh....sodap ne..Sesuai lah untuk minum petang nanti...

    ReplyDelete
  3. Sedapnya cucur udang cheese...kalau jemput2 boleh tak..hihih

    ReplyDelete
  4. petang2 kalau datang sini sejak 2 hari ni, mesti disajikan dengan makanan, kenyang tengok kak, he he he.... terima kasih kerana menjamu mata saya... tapi nak cuba jugaklah ni...

    ReplyDelete
  5. Sesuai minum ptg....kena dgn teh tarik...ngglupppp

    ReplyDelete
  6. Cicah ngn sos ...minum sarapan pagi atau petang pun sedap ni...

    ReplyDelete
  7. salam kunjung balas dari akak ya, sedap nampak cucur yg ada cheese tu mesti try ni anak2 mesti suka

    ReplyDelete
  8. wahhh. hujan-hujan makan benda panas-panas memang sedappppp. tak sedar kang cucurnye dah habis. :D


    akak pontian blah mana tuuu. :)

    ReplyDelete
  9. cucur udang ahkak ni mmg menggoda….

    ReplyDelete
  10. wow,hakak ni terer la bab2 ngubah rsepi!!hihi...

    ReplyDelete
  11. Wow...sedapnya cucur udang with cheese!nampak rangup n sedap!tq share ye

    ReplyDelete
  12. family suka wat cucur udang tp xpernah lg cuba dengan cheese..kena cubaaa ni..wuaaa..mcm sedap je..

    ReplyDelete
  13. PERGH KAK!!! pes time bace cucur udang cheese nie...mesti sedap lemak2 nieh....lieya suke ni...lagi2 cecah sos manis pedas2 atau pun cecah kuah kacang...uihh boleh hadap sorang2 ni lagi kalo kerap kerup garingnyer....mmg sedap!! ishh akak ni saje laa seru roh lieya nak buat cucur udang nie hehehehe...kebetulan pes kuah kacang ade lagi dlm peti ais...boleh la buat ni heheheeheh


    lieya pun kalo buat mmg mcm style akak la...udang tu cincnag jek terus hahaahah senang semua dpt rase kan...kang kalo letak sekor2 siap laa budak2 ni korek udang nye ajek...penah tekene mcm tu tu yg senang cite cincang jek semua heheheehehe

    ReplyDelete
  14. sedapnya cucur ni kak...husna mmg suka cheese...mesti rasa dia ada manis2 lemak kan...dpt lak cicah dgn sambal tumis ikan bilis...nyum2

    ReplyDelete
  15. amboi sedap sesangatler kan.. ada cheese lagi .. sekarangni cheese dah macam belacan banyak diguna dalam masakan orang melayu...

    ReplyDelete
  16. Apa-apa sahaja yang ada cheese memang sedaplah. Aduhai, sejak 'berkenalan' denganmu ni meningkat-ningkat angka penimbang berat kat rumah tu. Banyak dah cuba tapi tak leh keluar blog sebab menderhaka sangat-sangat. Takut kena sumpah aje :)

    ReplyDelete
  17. Alahaiiii...saja jer tau buat org terliur. Aku pandai buat cekodok biasa jer.

    ReplyDelete
  18. Ohmai!!!! Terliur ptg2 ni.. mcm nk trus buat tp apakan daya, mesti jd cekodok biasa je sbb xde udg dgn cheese. Cis! Huhu..

    ReplyDelete
  19. nak lagi derhaka letak bebanyak cheese tu.. hehehe..

    ReplyDelete
  20. waaa... yang ni memang syok makan petang2... ganding ngan Kopi O panas... ^__^
    Hehe... K Roha, derhaka banyak2 pun xpe, asal kejadiannya sama je & sedap...

    ReplyDelete
  21. sedapnya kalau dapat makan untuk minum pagi ni kak.. :D

    ReplyDelete
  22. pergh sedapnya....hujg mgu lyn ptg2 syok!

    ReplyDelete
  23. Ini lagi mengoda..Tak tahan lah..hehe. Nasib baik dekat rumah dah ada lebih cheese buat burger hari itu. Boleh lah cuba.

    ReplyDelete
  24. first time pula dengar cucur udang cheese ni
    tak akan buat ni rasanya
    lebih suka yang original =)

    ReplyDelete
  25. wuwuwuw lapor nye petang2 gini :(

    ReplyDelete
  26. klu ada cheesekira dh special sgt la ni..sy selalu buat cucur udang bodo2 je..ehh sy punya masakan mana ada yg tak bodo kan!haha

    ReplyDelete
  27. Apasal mak lum komen yek.....
    Cucuq campuq tepung beras mak tak pernah cuba... sodap ke tak? Haruslah sedap kalau muh dah letak dlm blog yek....

    ReplyDelete
  28. Lama buat cucur udang... Byk tul resepi.. Blh jadi inspirasi dapur sy ni..

    ReplyDelete
  29. cucur udang..buat ritu tak jd :(

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome