APAM POLKADOT


 ASSALAMUALAIKUM





Salam pagi jumaat..my we all always protected and blessed oleh NYA amin...
Apam polkadot colorful , menarik ,tertarik tak nak mencubanya ? hehe... the most important sangat gebu,walau dah  2  ke 3 hari still gebu..janji korang masukkan dalam bekas yg bertutup..


 aq pon tak ingat kat mana aq sekodeng resepi apam polkadot ni..dah lama benonya resepi ni tersimpan dalam ricepe book aq,kalau tak salah tahun 2012..time tu apam polkadot ni memang tengah tip top..kat mana2 dok tayang apam polkadot yang pelbagai version
aq jek dah 2,3 kali membuatnya..
mohq kita tengok segala bahan yang di perlukan...


Bahan2 nya : ( adunan ni angaran dapat dalam 30 ~ 40 pcs )

140g   tepung gandum* 
1  1/2  sudu kecil / tsp   baking powder * ~ yang bertanda diayak bersama
110g    gula halus
75g      susu cair
2        biji telur  gred A   ~ kalau bole yg baru kuar dari peti ais..
1        sudu kecil / tsp  ovalette
1/2     sudu kecil / tsp  esen vanila
          pewarna ikut citarasa 
          filling juga ikut citarasa korang...macam aq guna blueberry filling
          contoh : coklat , kaya , strwberry , blueberry ,  peanut butter 
          pepar cup secukupnya...

mehh..korang jenguk pulak aq nye stap by stap..
aq kan memang rajin buat stap by stap..tupon kalau korang faham stap2 aq lah kan hihihiiiii...

antara bahan2 yg dah aq sukat dan timbang..


ni jugak antara bahan2 yg aq gunakan

1 ~ korang prepared semua  bahan2 yang nak di guna kan untuk buat Apam Polkadot ni , then korang timbang dan sukat betul2 ikut  setiap sukatan yg ada pada resepi tau..jangan pulak nanti kalau apam korang tak menjadi..korang  salah kan resepi  pulok hi3..tak baek tau , cian tuan punya resepi....

tepung gandum dan baking powder di ayak bersama
 2 ~  korang ayak tepung gandum dan baking powder bersama , pastu 2 biji telur yg baru kuar dari peti ais tu , korang asingkan kuning dan putihnya yer..





3 ~ pukul putih telur hingga kembang , lebih kurang 5minit gitu..guna speed maksimum
bila dah kembang , korang masukkan pulak gula dan kuning telur , pukul lagi hingga kembang...


 4 ~ korang masukkan  tepung gandum berselang selikan dengan susu cair..korang faham tak ?..
macam ni..masukkan tepung dulu angaran satu senduk..pastu masukkan susu cair pulak agak2 jew mase korang tuang susu tu banyak dia..pastu tepung gandum pulak ..then susu pulak begitulah sampai kedua -duanya abes..make sure mixer korang jangan di matikan tau , guna speed 1 jew mase korang masukkan tepung dan susu cair tadi..





5 ~ bila tepung gandum dan susu cair tadi dah abes..then korang pukul lagi hingga rata masih dalam speed 1 , bila dah rata..pastu korang masukkan ovalette dan esen vanila..putar lagi guna speed maksimum , sampai sebati hingga nampak kembang dan gebu lebih kurang 10 ke 12 minit gitu..
so..proses keseluruhan mengadun Apam ni
lebih kurang 12 ke 15 minit jew...jangan terlebih pukul keyyy.. 



6 ~ bila adunan dah kembang dan gebusss.. korang matikan lah mixer , 
pastu bahagikan adunan beberapa bahagian dan letak pewarna yang korang suka.macam aq letak 4 warna , make sure korang bahagi sama banyak...




haaa..nak senang keje , korang just masukkan adunan yg dah di warnakan dalam pelastik kun macam yak aq ni..hi3 
senang nak picit ke dalam pepar cup nanti..kan kannn 
oh yee..filling nye pon korang masukkan jugak kedalam kun pelastik macam ni..alternative lain korang  bole jugak masukkan adunan ke dalam botol2 sos yg bemuncung tu..bukan yg kaca yekkk



 
next stap ~ korang  prepared pulak pepar cup ni masukkan dalam acuan kueh lompang.
then korang boleh start mengisi adunan dalam pepar cup , isikan hampir penuh pepar cup 70 % ~ 80 % penuh..pastu korang picit lah pulak filling dia dengan cara pusaran dan isi balik dengan adunan yang sama warna tadi sampai penuh..











pastu korang  dot dot kat atas dia dengan berlainan warna
ikut suka hati korang nak wat dot2  bape banyak nak tiga ke ,  empat ke jangan pulak banyak sangat kome letak, kang tetutup pulak warna asal Apam ni kikikiii..

jom korang.. tengok pulak cara2 nak mengukusnya...tapi aq tak wat stap2 nya
penat oiii..asyik nak dok tangkap gambar jew hihihiii...
korang baca dan fahamkan jer..tak faham baca lagi dan baca lagi sampai korang faham  khakhakha...:D

bila korang dah siap isi semua kedalam pepar cup..rehat kan dalam 15 minit , kalau ada lobang2 udara yg timbul just korang cucuk jew dengan pencungkil gigi..settle..
make sure mase ni korang dah panaskan pengukus tau..

mohq kita cekidaut pulak kaedah pengukusannya..ni jugak penting coz menentukan kembang ke tidak nya apam polkadot kita nanti
korang baca betul2 noh !! :)

1 ~  jangan guna api besar  ~ guna api sedarhana
2 ~  balut tudung kukusan dengan kain
3 ~  kukus apam ini 15 ~18 minit sahaja ~ jangan lebih dan jangan kurang
4 ~  kena pastikan air betul2 mendidih sebelum kukus apam
itu sahaja...

okey korang..best of luck..in hope successful :)
tataaa... 






 

























16 comments :

  1. Rajinnya buat apam. Menarik warnanya.. mesti ank suka makan

    ReplyDelete
  2. wuaa...lama gila dh xpenah buat apam..terliur lak tgk apam kak roha ni...

    ReplyDelete
  3. wah gojes nyer rupa apam polkadot nih....nnt nak copy resepi yew....

    ReplyDelete
  4. comel sgt! hehe. mcm nk culik je satu dua. boleh? hehehe

    ReplyDelete
  5. Sgt comel,menarik,ceria n sedap gitu!tq share

    ReplyDelete
  6. comelnya apam kak buat.. boleh ambil tempahan ni kak.. :D

    ReplyDelete
  7. sedapnya nampak... renyah juga nak membuatnya eh... adeh... tapi nak seribu daya.... tak nak seribu dalih... :D

    ReplyDelete
  8. sedappnya tgk apam polkadot ni kak...lama juga tak makan... comel2 je kan...kat sini ada juga kengkawan yg ambil tempahan buat apam polkadot ni...:)

    ReplyDelete
  9. mama suka buat polkadot ni, simple.. comel.. gebu dan sedap... cantik pulak warnanya.... hihi

    ReplyDelete
  10. suka beli apam ni kat ofis.
    sebab makcik yg buat tu sedap.
    comel pulak tu.
    bos pon sekali tapau.
    hehe

    ReplyDelete
  11. waaa comel gila. aku minat polkadot seyhh. hihihi lebih lihat kepada paras muka cik polkadot

    ReplyDelete
  12. cantik..somei....cik penah jugak nak try buat apam ne..tapi bahan2 tak de lah pulak..tak pe..next tyme cik buat..

    ReplyDelete
  13. Weyh Roha....cantikya apam hang.... ayu, kemas gitue....Jeles mak ni hehe.....
    Teringin nak buat tapi okje tak de bekas kuih lompang lew....kena beli yek?...ni yg malas ni nak buat kuih barang tak de!

    ReplyDelete
  14. comelnye..rajin wat ye..siap tunjuk step lagi..cayalah..

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome