Donut Kentang


Assalamualaikum...


bertemu di pagi jumaat...oohaiyouuuu?  menu brekpes dah kuar dah nih !! donut kentang manyak sodap then manyak lembut!!..untuk sajian brekpes di musim cuti sekolah ni...





kali ni akak ikut stap bay stap dan tak menderhaka pada resepi..akak ikut sebiji gedebuk cenggitu!
disebabkan akak nak dapat donut yang lembut dan sodapp...kenalah patuh dan taat pada resepi tak mau ngelat2 yerr dak!!...




resepi donut kentang ni hasil sekodeng akak kat blog Rosmarlin@jintanmanis.com
satu resepi yang mudah untuk di cuba dah opkos lah ghasenyer sedapp kann..anak2 pasti suka dapat makan donut ala2 big apple  jika kita salutkan coklat diatasnyer...kalau rajin lah yerr!!...hahaha. if not bubuh jer sugar powder ◕ ‿-。

jom layan resepi... 


Donut Kentang
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com


Bahan-bahanya

  •  250 gram tepung gandum
  • 80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek ( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil) ~ sejukan dulu
  • 2 sudu besar susu tepung/skim milk
  • 1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu )
  • 80/90ml susu segar boleh ganti dengan air suam
  • 1 1/2 sudu besar marjerin ~ akak guna butter
  • 2 sudu besar gula
  • 4 gram yis ( 1 1/2  sudu kecil) ~ akak guna mauri-pan

Tips empunya resepi: susu tu ros letak sikit-sikit klu 80ml tu dah memadai dan doh ok, kita guna 80ml je, klu rasa keras guna 90ml, sebab saiz telur yang digunakan lain-lain kan, di sini kena pandai agak-agak ye, doh jangan lembik sanngat, nanti donut meresap minyak bila digoreng.




Caranya.
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.

3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.

4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..



32 comments :

  1. Rasa mcm nak buat donut plak. dah lama tak buat. Asal buat asyik lembik jer. Yis dah ada tu. Budget nak meroti, tapi tak buat gak...haishhhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  2. Assalam
    Tqqq singgah di blog akak
    Donut lembut, sedap ni
    Yg berhias menarik perhatian
    Yum yumm

    ReplyDelete
  3. Uihhhh...manyak lelehhh liuqqqq cik tauuuuu....hohohooho
    selalu nye cik buat donut biase je...ne nak cube donut kentang pulak..

    ReplyDelete
  4. Salam jumaat, K Roha...
    x pernah makan donut kentang, selalu buat donut biasa... mesti ada kelainannya tu..
    Sedappnya bila dah letak choc & kekacang... ala2 big apple tu... ^__^

    ReplyDelete
  5. baru2 ni 2 hari berturut2 buat donat kentang ni...tp malas nak hias2 segala bagai...cuma tabur gula je hehe

    ReplyDelete
  6. Roha..hiasan donat tu kalah dah big apple :)

    ReplyDelete
  7. Salam kenal, nampak sedap sangat. Pandai hias bagi menyelerakan lagi.

    ReplyDelete
  8. memang sedap donut kentang nih kak roha..tambah pulak kak roha hias cecantik bebenor..mmg blh jual nih..kalah big apple

    ReplyDelete
  9. Bunda tak pernah lagi buat donut kentang ni...nanti nak belilah...

    ReplyDelete
  10. saya pernah buat donut kentang @resepi jintan manis ni. memang menjadi

    ReplyDelete
  11. nanti nak cuba jugak… tak pernah lagi mendonut dan letak kentang….

    ReplyDelete
  12. comelnya donut kak roha buat.. sedapnya.. :D

    ReplyDelete
  13. tak tahan tgok lama2...

    rasa nak keluar cari tepung aje ni...

    ReplyDelete
  14. Bestnya buat donut sendiri.... mesti sedap... :)

    ReplyDelete
  15. Sedapnya lah. Tak tahan rasanya..hehe. Lagi2 bila buka blog akak time pagi2 ini. Laporrr.. Nak cubalah donut kentang ini. Orang kata lembut.

    ReplyDelete
  16. gambar2 disini meruntun jiwa.. nampak cantik dan sangat menggiurkan...

    ReplyDelete
  17. donuttttt!teringat donut big apple..nak jugak mkn donut...hukhuk..

    ReplyDelete
  18. baru aje haritu buat donut
    tapi tak sedap! hehe
    afif requested makan donut big apple =)

    ReplyDelete
  19. ibu kite pun rajin baking2 ni
    tp ibu kite b4 goreng die bakar dlm oven dulu
    sbb nak buat frozen. hihi

    ReplyDelete
  20. nice sharing. boleh print resepi trs..hehe

    ReplyDelete
  21. one of my peberet ni donut kentang..makan asli dengan gula lagi sedap..yummy!

    yg kak roha punya kalah dunkin n big apple gitu..lagi2 klu rajin buat filling kt dalam..:)

    ReplyDelete
  22. Beb...muh beli berapa kilo kentang ni? ...mesti banyak ek.....sok sok dah kena cari kentang lagi gamaknya...resepi kentang apa pulak esok?

    ReplyDelete
  23. Memang sangat sedap. Sekali tengok dah rasa macam donut Big Apple dah ni. Boleh order tak hantar ke KL? Hehehe...

    ReplyDelete
  24. ok ini sangat mengiurkan ni hehehe

    ReplyDelete
  25. wahhh..ini dah macam donut Big Apple...sedappp & buat sy lapar kak.... huhu

    ReplyDelete
  26. sedapnyer yerk.. anak2 tentu suka kan.. tak yah beli big apple lagikan...

    ReplyDelete
  27. Yg ni prnh buat.. Mmg sdap dr donut biasa

    ReplyDelete
  28. donut memang makanan favorit :)

    ReplyDelete
  29. aduh...nampak naw sedap ye..

    salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  30. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  31. sedapnya... tak pernah lagi buat donut kentang... nanti boleh try... :D

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome