✿ Blueberry Cream Cheese Muffins ✿



Assalamualaikum
 
 

hoho..first time try bake muffins ni korang, tak tau apa dan dimana silapnya aq..my muffins tak senyum tuuu hehe..but still gebuss...
 
so,nak tanya pendapat korang ni macam mana nak bagi muffins kita senyum jerr..
 
resepi muffins simple ni aq rembat kat chef Anis yg cute miut je tu

dan ini pulak antara bahan2 yg aq gunakan





bahan-bahannya :

2  cawan tepung kek
3/4  cawan gula kastor ~ aq guna brown suger
1 1/2  tsp baking powder
1/2  tsp baking soda 
secubit garam
90g  cream cheese ~ potong dadu ~ suhu bilik
2  tsp esen vanila
2  biji telur 
1/4  butter ~ di cairkan
1/2  cawan susu segar
1  cawan blueberry segar ~ aq guna filling blueberry jer..because tu jek yg ada :)
pepar muffins secukupnya
 
cara-caranya
 
panas kan oven 190c selama 15 minit
satukan tepung,soda dan juga baking powder ~ ketepikan
pukul telur bersama gula hingga sebati,guna kan whisk je
masukkan butter yg dicairkan tadi ~ sila sejukkan dulu right..
dan masukkan juga garam dan juga esen vanila ~ kacau bagi rata 
then masukkan susu segar berselang seli dengan tepung
kacau menguna whisk hingga rata
masukkan cream cheese yg di potong dadu kacau lagi hingga rata..
dan last sekali masukkan blueberry and then kacau lagi bagi bergaul rata..
okay..masukkan dalam pepar  muffins 3/4 penuh sahaje..
bakar hingga 30 ~ 40 minit bergantung pada suhu oven masing2
 
dah siap...
 
 
 
✎ : maybe aq derhaka kot kat resepi muffins ni..chef Anis letak blueberry fresh,yg aq pi letak filling blueberry haa kan jauh beno tu adoiii..✍



36 comments :

  1. Nak senyum macam mana Roha. Dah senyumlah tu.
    Gebus lagi. Kalau kakak dah sedap dah ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..biasanya muffin kan akak terbelah kat atasnya..haa tu lah baru muffins sebenonya senyum je :D

      Delete
  2. Hai K Roha...

    Muffin akk dah senyum tu, tapi x nampak gigi... hehe ^__^
    Mesti sedappp ni sbb combination cheese & blueberry...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ni muffins mature lah nurul tu sebab ta'ara gigi :D
      not bad jugaklah rasa muffin ni,moist jek because ada cheese kott :)

      Delete
  3. alahai nak sikit boleh tak
    belum berkesempatan nak buat muffin lagi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hang nak bapa ketui yana ? :)...

      Delete
  4. nampak sedap je kak.. menjadi dah tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup menjadi..tapi tak best lah aiza sbb tak senyum :)

      Delete
  5. ok jer kak nampaknya cuma tak naik sangat ..heheheee..
    rupa tak penting..yang penting sedap kat mulut kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha betui tu zee..kurang montok giteww :D

      Delete
  6. Replies
    1. boleh tahan juga rasa muffins yati..moist jer :)

      Delete
  7. ahahha..biar lah muffin tu tak senyum Kak..yg pentingg sedappp... hihi
    jgn tanya sy Kak.. sy mmg failed baking2 ni...maafkan daku...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. atie..tak semestinya tak pandai baking..not idea kann ? mana tau ada petua yg di simpan2 boleh sharing kat akak haha :D

      Delete
  8. akak.. muffin senyum mcm mana? zizie xde la minat muffin sgt.. tapi, senyum ke x, kalo dh sedap memang xpandang org sebelah, depan dan belakang dah.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoho...senyum ala2 ceq mek molek lah zizie :D terbelah bahagian atas muffins tu..,hehe :)

      Delete
  9. dah terlebih senyum tu sampai koyak..hehee..no komen kak sbb tak pernah buat dan tak reti pun.

    ReplyDelete
  10. Nanti nak cubalah..sura pun skrg ni baru berjinak2 nak buat muffins..kalau dah sedap..kira jadi lah tu..hihihi..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy first time buat muffins ni..macam tak puas aty because tak senyum / terbelah diatas hehe ;D

      Delete
  11. tak senyum takpe...janji sedap dimakan.....:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..betul tu mia..janji sodap kat anak tekak kann! :)

      Delete
  12. kak roha..kalau cik tengok ok jugak ne..boleh masok perut jugak ne..
    tak prasan pon mane salah nye sebab cik pon mane lah terer pasal muffin ne...kohkohkoh

    #pssstttttt,,,,header baru nampak...cantik lah..

    ReplyDelete
  13. yup cik header baru..sis kathy yg create untuk akak :)
    kira boleh layan lah ye cik muffin ni hehe..:)

    ReplyDelete
  14. Hantar sikit ke kota tinggi sis..hehe..

    ReplyDelete
  15. dari rupa, nampak dah macam gebu… nak cuba juga la… selalu ratah mcm tu jer kalau beli blueberry… lepas ni kita buat muffin pulak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini mak oii..kemain mahal blueberry fresh,then susah nak dapat pun ye jugak nur..haaa tu yg derhaka kat resepi ni guna blueberry filling sebagai gantinya hehe :)

      Delete
  16. Tak kiralah dia senyum ke tak....janji gebus hehe....
    mehlah post sini....tak mintak banyak sebijik je hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoho betoi3..gebuss macam tuan nya hehe..:D

      Delete
  17. selalu beli muffin kt kedai jer. hehehe.. Muffin tak senyum tak apa asalkan muffin tu tak bersedih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..muffin sedih tu macam mana pulak gamatnya shameel ? :)

      Delete
  18. saya x pernah buat muffin. dah ok tu kak. tak pa lepas ni buat lg k.
    ada lagi tak, nak ckit, boleh?

    ReplyDelete
  19. senyum ke tak senyum... kalau masuk perut kenyang ni... hahhhaha nampak sedap betul!!

    ReplyDelete
  20. uishh, sedapnya... adui... mama belum pernah buat muffin ni, kalau buat licin ni nanti agaknya..

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome