TALI PUSAT TELUR


Assalamualaikum


very good morning to all :) let start our day with a smile ◕‿◕
 
mai.. rapat - rapat sini, aq nak tanya ni..
korang kenal tak !! tali pusat telur ? 
 
 
 

haaa nilah dia tali pusat telur...
tau kannnn....! :)
pada kebiasanya telur yang segar akan ada 2 tali pusat ni..bagi telur yg agak lama maybe kelihatan satu je..macam pict kat atas tu..
 
kadang2 kalau kita buat sesuatu makanan yg banyak mengandungi telur..akan terasa sedikit hanyir kan! hendak2 kastad atau pon sejenis kuih talam..
so, kita kena buangkan tali pusat telur ni..ini juga dapat membantu mengurangkan bau hanyir telur..selain kita menambah esen vanila

" tapi ingat !!  tak semua hidangan tau..disarankan membuang tali pusat telur ni..
just aq sarankan pada kastad, untuk mendapatkan tekstur  yang licin dan smooth..dan juga pada kuih talam "

jumpa next entry ..tataaaa..


20 comments :

  1. 1st time ni dgr telur pun ada tali pusat.. ohsem.. hihi..

    ReplyDelete
  2. Betul tu Roha kalau nak kurangkan bau hanyer tu kena buang tali pusatnya tu... akak pun selalu buang jika nak buat biskut raya...

    ReplyDelete
  3. kakak saya pernah bagitahu pasal ni.. tapi saya malsa buat kek, jadi tak pernah apply benda ni. haha

    ReplyDelete
  4. saya dulu time mula belajar buat kek, mak dah ajar
    dia suruh buang sebab dia kata benda tu buat kek
    rasa hanyir, tak tahulah kebenaran cite tu =)

    selamat bersantai bersama keluarga kak
    tak buat makan besar ke hari ni...hehe =)

    ReplyDelete
  5. ohhh begitu ya Kak... jarang perasan akak tali pusar telur ni..hihi..maklum jarang membaking...haha..TQ bagitau Kak:)

    ReplyDelete
  6. ok... first time dengar ni... n tetibe geli plak... hehe...

    memang slalu jumpe.. tp xtau pun ade effect...

    ReplyDelete
  7. dah beratus-ratus biji telur cik pecahkan..baru hari ne cik tahu tang tali pusat ne..rase geli pulak cik tengok..terbanyang pulak tali pusat baby dalam telur tu..hahahaa

    ReplyDelete
  8. Silahkan singgah di WEB kita kakak :-)
    buat anak-anak kakak yang mau belajar

    https://play.google.com/store/apps/developer?id=Kastari+Sentra+Media.+PT

    ReplyDelete
  9. oh, baru tau telur ada tali pusat.. hihi

    ReplyDelete
  10. Penah jugak dengar petua tu... Hihi.. tapi x pernah plak cuba...

    ReplyDelete
  11. selalu jugak jumpe. tali pusat telur rupanya..

    ReplyDelete
  12. saya mmg jarang buang tali pusat tu… sbb tu kot buat kastard selalu berketul ketull hihihi… kena rajin buang la lepas ni :)

    ReplyDelete
  13. wah bagus tips ni... saya jarang baking so boleh take note tang ni... thanks sharing!

    ReplyDelete
  14. Pertama kali dgr pasal tali pusat telur ni ..

    ReplyDelete
  15. la..tu tali pusat telur ke?niesa kalau nmpk benda tu mmg niesa akan buang..xtau apa bnda..hahaha

    ReplyDelete
  16. Roha....hang ni bikin mak geli geleman tau....
    Tapi selalunya mak lebur je tali pusat sekali hehe..... Ingatkan yg buat hanyir tu, titik yg mcm ada darah sikit tu rupanya bukan yek

    ReplyDelete
  17. Hai K Roha... lamanya nrl xjenguk sini... nrl pun biasa buang tali pusat telur tu...

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome