Perlu ke berahsia dengan pasangan?..


Assalamualaikum..


Dah tengah hari baru dapat bersiaran...pulak tu tajuk n3 mak aii hangat ghasanyer...sepanas cuaca tengah hari  ni hehe
if dapat makan ice cream adoii nyaman bah rasenyer...


mylaunchpad.com

 Berbalik pada tajuk..
nak cakap ker tak eah !!..adoiii
kang aq cakap marah pulak dier..uiss
bila tak cakap menipu pulak ...dah bedosa pulak jadinyer...urmmm



image credit by google

ever not terjadi situasi macam ni pada korang ?  aq! nak kat tak pernah, menipu pulak dah ! so, " biarlah rahsia " pinjam tajuk lagu Dato Ct  jap...",)
even secara hakikatnya berterus terang @ tiada rahsia antara kita adalah satu sifat yang harus ada dalam sesuatu  perhubungan baik suami&isteri atau sesama rakan..

setiap pasangan mempunyai cerita tersendiri, ada yang kalau boleh mau je menceritakan segala apa yang berlaku kepada pasangannya.
but..tidak semua yang perlu kita beritahu kann ?





memang tidak salah untuk berahsia tetapi janganlah sampai menipu. sekiranya kita melakukan sesuatu yang tidak disukai pasangan, memanglah kita patut tidak menceritakan pada pasangan kita.ini bagi mengelakkan hubungan kita menjadi masalah...

but kita perlu tahu memang ada sesetengah cerita yang harus kita berahsia pada pasangan.. 
so, tepuk dada tanya hati..sama ada nak cakap ker tak eah!! :)
binalah hubungan yang jujur dan ikhlas..berahsia but not menipu...



27 comments :

  1. Saya sebenarnya kalau rasa benda tu tak penting tetapi harus dirahsiakan demi menjaga keharmonian rumahtangga, memang saya rahsiakan. Apatah lagi kisah zaman silam yang tak boleh diubah, tak perlu dikenang lagi. Tapi kalau diberitahu dan menjadi topik hangat untuk pergaduhan suami-isteri, lebih baik simpan aje elok-elok. Nak simpan pun nak kena tengok juga. Kalau satu hari terbocor dan jadi punca gaduh, seharusnyalah berterus-terang. Kalau selamanya leh disimpan rapi, simpan ajelah... Eh, peninglah tetiba!

    ReplyDelete
  2. ha.. ha.. betoi susahkan bukan nak rahsiakan tapi tu ler ada benda yang kita tak habaq..

    ReplyDelete
  3. aduh tgk pic aiskrim tu takleh tahan tu kak oi..dah le cuace panas nie..terbayang2 dok gigit jilat2 aiskrim tu heheeheheh...

    ermmm ade laa kdg2 berahsia jugak....tapi kebanyakan takde rahsia pun sbb lieya ni jenis mulut kepoh, semua bende pun nak report kakaakakakakak...laki lieya yg tensen agaknye dpt bini kuat membebel ni hahaahahah

    ReplyDelete
  4. Takut jgk klu berahsia dgn pasangan kan..tp ada sbb2 jgk la knp dia berahsia...

    ReplyDelete
  5. kalau nak rahsia..rahsia sungguh sungguh..jgn sampai rahsia diketahui dari mulut org lain..itu pasangan tak boleh terima..sampai mati pun..tiada maaf bg mu... hahahah... itulah prinsip saya.... sebab dari mula kenal dh janji .. no rahsia antara kita... hiihih...

    ReplyDelete
  6. Salam kak...sllu nya tie tak sampai hati nak berahsia dgn suami ni..mula2 je simpan, pastu pasti 'tercerita' juga dgn babah Pa'e....hehe

    ReplyDelete
  7. ada perkara yang memang kena berahsia kak..depends pada situasi..
    banyak sangat yang berlaku kat sekeliling skarang ni..

    ReplyDelete
  8. berahsia jangan sampai menipu...kepercayaan tu penting..sekali kite tipu selama nya dia takkan percaya lagi....hahhh..kene berhati2 kan kak roha...hihihih

    ReplyDelete
  9. Takut pulak rahsia tu dia dapat dari orang lain.... sebaiknya cuba jujur tapi tak menipu :)

    ReplyDelete
  10. Bergantugn juga pada situasi. Ada benda yg kita perlu rahsiakan dan ada yg tak perlu. Yg penting kena jujur dengan pasangan. One dia dah menipu sampai tahap susah nak maafkan, memang kepercayaan tu tak kan ada lagi.

    Trust is like a paper once it's crumpled it can't be perfect again. You can flatten the paper and try and make it as straight as you want, but it will never be perfect again.

    ReplyDelete
  11. jangan terlalu berahsia.patut berkongsi , kongsi la..pendek kata pandai pandai la

    ReplyDelete
  12. X semua boleh cerita lebih2 lg kalau cerita tu bole merosakkan hubungan.kisah siapa kita sebelum berkawen pun x perlu cerita,x de faedahnya.lihatlah siapa kita sekarang.

    ReplyDelete
  13. Tapi kan Roha bila dah takde rahsia, rasa leganyaaaaaa...

    ReplyDelete
  14. seelok-eloknya jujurlah dengan pasangan.. tapi rahsia kisah silam kita mungkin ada yang perlu dirahsiakan dari pasangan..

    ReplyDelete
  15. Semua ada pendapat dan pengalaman masing2 ya. Kalau sesuai keadaan, mmg tak patut berahsia dgn pasangan kita. Lebih baik berterus terang.. bila keadaan memaksa atau ada perkara yg mungkin menyebabkan masalah, mungkin kena juga rahsiakan sesuatu.

    ReplyDelete
  16. Berahsia masa silam demi kebahagiaan bersama, tidak salah tapi berahsia kerana kecurangan sekarang...
    Hmm tepuk dada sendirilah.. :)

    ReplyDelete
  17. Tgk keadaan juga… tapi saya mmg suka berahsia… hhihihi

    ReplyDelete
  18. Saya lebih memilih untuk merahsiakan, bila kita sendiri tahu perkongsian akan menimbulkan salah faham dan ungkitan. Kita sendiri faham hati perut pasangan kita, so kita sendiri yang tahu mana yang perlu share mana yang dia tak perlu tahu.

    ReplyDelete
  19. takut kalau berahsia, bila one day rahsia tu terbuka, pasangan akan bertanya pulak. kenapa rahsia2.
    eceh cakap pandai pasangan pon takdo lagi hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. lya yer la tu..takder pasangan konon :)

      Delete
  20. sifat saling mempercayai tu sangat penting..& jangan pula ambil kesempatan untuk menipu..aduahai..
    minta dijauhkan

    ReplyDelete
  21. berahsia kalau nak menjayakan sesuatu hubungan tu
    saya rasa perlu, tapi menipu saya tak berani buat!
    nanti tertangkap naya

    ReplyDelete
  22. Betul tu weyh....kang tak pasal pasal perang dunia...muh nak ? Hehe...past is past...mih....mih....
    Pendapat kawe la ni, janganlah berahsia dengan somi kita kalau benda yg melibatkan harta dan redho dia tu ....sanggup nak terima balasan? Hehe..

    ReplyDelete
  23. Kalau nrl plak, tak guna nak rahsia2, nanti2 tercerita jgk dgn en. suami... hehe... susah lah nak simpan rahsia lama2 dari dia... mesti nak bgtau jgk akhirnya... ^__*

    ReplyDelete
  24. Ada certain perkara kita tak payah reveal jika perkara itu akan membuatkan rasa tidak senang dan menjejaskan hubungan kita..better simpan for the best!hehee

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome