ASSALAMUALAIKUM...
salam pagi kamis semua..pening nak masak apa? releks okeh ! cuba try test menu ni nasi carrot ayam panggang untuk lunch or dinner tak pon weekand ker .
nasi carrot ni aq masak petang semalam, request dari encik hubby favorite dier ni..
rase !! sedap i tell you che tipa oii.. " ghasenyer ala2 nasi briyani mak " kata anak2 aq
ajaib bin pelik kenapa ayam panggang menjadi pengapit nasi carrot, bukanyer ayam masak merah or kurmak ker ?
haa tuu la ala2 Nando's katernyer
bab ni kena tanya chef Hanieliza's because resepi ni hak milik kekal chef ..tapikan kalau dah sifat derhaka tu dah sebati dalam diri akak ni, ayam bakar jadi ayam panggang ala kenny rogers pulak jadinyer..rase sesuai dengan citarase ayam panggang ala kenny rogers HaNa's Family ni...
Ayam panggang ala kenny rogers
sumber Hana's family
1 ekor ayam ~ jangan potong2 ** disebabkan suka derhaka akak pilih L shape..:D
Bahan2 untuk make up
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1" halia
2 @ 3 sudu besar sos lada hitam ** akak guna brand life
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam knorr
2 sudu besar gula perang
2 sudu besar herbs campuran ** akak guna mixed herbs brand mccormick
1 1/2 sudu kecik garam halus
**sedikit air untuk mengisar bahan make up
**sedikit butter
Caranya...
- campurkan ke semua bahan2 make up dengan sedikit air dan kisar
- lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam
- perap selama 3 jam ( seelok-eloknya semalaman ) ** akak perap pagi sampai petang :)
- sapu sedikit butter keseluruhan ayam ~ bakar 1 1/2 jam atau hingga ayam masak ** akak guna suhu 190c api grilled
- semasa membakar selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan campuran rempah yang menitis
- apa lagii tunggu jer la bunyi ting dari oven masing2 hehe...
nota: bila ayam dipanggang ia akan mengeluarkan banyak air jangan di buang..gunakan untuk sosnya, masukkan dalam periuk dan tambah 1@2 sudu besar tepung jagung..masak sampai kuah pekat then tuang keatas ayam panggang tadi okeh!..
Nasi carrot
sumber: chef Hanieliza
bahan2nya..
6 cawan beras mati ~ basuh dan toskan ** akak guna moghul faiza basmathi ( beli yg sekilo tu jer..)
2 cawan carrot ~ didadu kecil ** akak parut jer carrot ni..sonang keje :)
1/2 cawan susu cair
8 cawan air
1 sudu kecil gula
garam secukup rasa
bahan tumis..
2 sudu besar rempah kurma ** nak guna rempah briyani pon boleh jugak..
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
2 cm halia *
3 sudu besar minyak sapi
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar ~ mayang
daun pandan ** akak guna 3 helai daun pandan
tang sup dan jugak salad sayur tu..korang pi terjah sendiri kat blog chef Hanieliza yer..if korang nak sediakkan juga sebagai hidangan sampingan..akak tak leer.. penat ghasenyer!
anyway selamat mencuba!! but if you are diligent mood okeh ! :)
sumber: chef Hanieliza
bahan2nya..
6 cawan beras mati ~ basuh dan toskan ** akak guna moghul faiza basmathi ( beli yg sekilo tu jer..)
2 cawan carrot ~ didadu kecil ** akak parut jer carrot ni..sonang keje :)
1/2 cawan susu cair
8 cawan air
1 sudu kecil gula
garam secukup rasa
bahan tumis..
2 sudu besar rempah kurma ** nak guna rempah briyani pon boleh jugak..
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
2 cm halia *
3 sudu besar minyak sapi
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar ~ mayang
daun pandan ** akak guna 3 helai daun pandan
nota akak:bahan yang akak tandakan biru tu, akak tumbuk kasar2..tapi kalau ikut resepi asal just dimayang jer..tepuk dada tanya selera masing2 yer :)
- panaskan minyak sapi dalam rice cooker dan masukkan bahan tumis ~ bawang putih, bawang merah, halia dan juga daun pandan
- bila dah wangi masukkan rempah kurma / briyani ~ biarkan naik minyak ** not hangit okeh !
- masukkan air, garam, gula, kiub ayam knoor dan juga susu cair, tunggu hingga mendidih
- masukkan beras, carrot dan daun ketumbar
- alihkan rice cooker dan masak seperti biasa
- hidangkan dengan ayam bakar, sup dan juga salad sayur
tang sup dan jugak salad sayur tu..korang pi terjah sendiri kat blog chef Hanieliza yer..if korang nak sediakkan juga sebagai hidangan sampingan..akak tak leer.. penat ghasenyer!
anyway selamat mencuba!! but if you are diligent mood okeh ! :)
Kak Roha!
ReplyDeleteBangga tau Umi Qi leh kenai ngan kak roha yg pandai memasak ni...itu baru tgk dlm blog....dh tau dh mmg confirm sedap...nasi carrot tuh sgt mengkagumkan...rasa nak sgt cuba hehehe...sonokkk ye belajar masak2...kak roha, Umi qi suka kumpul resepi...leh amikkan..nanti mai mood rajin kot2 leh cuba yeyyyy TQ sis mmuahhhhh
adoii umi QI..kembang sokmo dah montot akak kena puji pepagi ni..anyway thank u :)
Deleteakak pon pon sama umi Qi suka beno selongkar blog masakkan then collect pebagai resepi untuk dicuba dan akhirnya drop kat my blog hehe..
Salam Kak..memang nampak menyelerakan nasi carrot ni kak...sy tak pernah cuba lagi..skrg ni paling terer pun masak nasi ayam je...hehe...
ReplyDeletew ' salam atie..kali ni kena cuba nasi carrot pulak kompom adik pa'e berserta mama baba nyer suka ! sedap atie oiii ! :)
Deletemesti sedap kan ayam panggang tuu...leh le try kalau teringat nanti hehe
ReplyDeleteayam panggang ni akak dah 2x buat mia..bermakna mmg sedap gitew hehe..
Deletewow menarik kak...teliur lieya tgk..udah le puase nie...di jamu plak mate ni ngan masakan akak yg sedap nieh heheheeheh...
ReplyDeletetapi lieya suke sbb bagi idea kat lieya nak masak ari2...so boleh pelbagaikan bento mia mija ...lieya dah salin resepi...bahan2 pun mmg sentiase ade kat umah so boleh lah buat....thanks kak for sharing.....
sama2 lieya..selamat mencuba :)
Deletetengok gambar menarik dan tertarik
ReplyDeletetengok resepi cam nak demam pula...hehe
nampak sangat mama afif dengan aisy ni pemaleh!
yana! nak panadol tak ?
Deletewahh..rajinnya..nanti nak buat bolehla terjah sini..
ReplyDeleteayam panggang tu nampak sangat menyelerakan..waa..nak sikit..:)
sura kalau mai sini jangan lupa jerit tau hehe
DeleteRajinnya...sedapnya. Best nya klo dapat jadi jiran sebelah umah khenn....hehehe...
ReplyDeletefiza..sebelah umah ni kosong..nak akak tempahkan ? boleh jadi jiran hehe
Deletewah.. sedapnya.. nak sikit kak.. tiba-tiba aiza lapar balik tengok gambar tu.. :D
ReplyDeletesdapnya..:)
ReplyDeletewa sedapnyer.. tapi KA but2 nasi ni jrng guna minyak sapi sebab anak2 x suka rasanyer selalu guna minyak or marjerin aje ! but nmpak sdp lah
ReplyDeleteKA..memang boleh sangat tukaq dengan marjerin..if tak suka minyak sapi kan !
Deleteumpphh..kalau adah tangannya memang pandai n rajin masak... buat apa pon jadi..untungnya anak n suami...
ReplyDeletetersedap n ter nak juga laa rasanya..
apa susahnyer izan oii..suruh jer masterchef jo kat umah tu masakkan settle hehe
DeleteMenarik...tp sok soklah buatnya tunggu mood mak mai hehe.......
ReplyDeleteLaki muh suka yeh...pandai dia mintak ek.....laki mak huh...sampai tahun depan pun tak tentu dia mintak ...... bab bab makanan le...bab lain sama sama pandai mintak hehe....
Semalam kawe baru beli aye belah ompek..... tak tau nak masak apa, ingat nak goreng jer...Nak kena perap lama tu yg maleh nak nunggu tu beb....acaner tu ? Asyik maleh jer memanjangnya ni....huhu
haha tu of couse lerr mak..malam ni jangan lupa mintak noh then esok mandi pagi2 sebelum mata hari terbit :D
Deletemuh ni kan weii dok abeh abeh ngan mood maleh je..kalau muh maleh dok tungguh lama ..dok seh muh perap lagi weii.. bakaq jer terus senang citer haha
amboi..tuuudia..dah nak ala2 blog masakan ni kak..
ReplyDeletegambar pon dah makin cantik berseni..ni yang buat perot lapar..
nasik tu memang nampak special..
len kali nak masak jer zee datang sini ta cilok resepi..hehehe
no hal tu zee..ketuk jer pintu akak..hehe
DeleteSah... memang sedap dan menggoda kakak yg sedang lapar
ReplyDeleteTapi kalau nak buat petang ni ayam yg kakak ada di fridge semua dah berpotong.
Kena cari masalah kalau nak buat.
Sodapnya Roha... terliur akak menengoknya... dah lama akak tak masak nasi carot ni.... rasa macam na buat jer weken ni :)
ReplyDeletesedapnya tengok nasi tu. kalau rajin nak try la. sedap plak tengoknya
ReplyDeleteterima kasih roha..resepi yang menarik sangat..teringin nak cuba weekend ni..ayam kenny rogers tu lebih kurang resepi y kawan saya bg
ReplyDeleteSalam.wah mmg sgt menarik resepi ni dan mesti sgt sedap.in sha allah..nak cuba buat juga..tq share...i like ayam panggang hihi
ReplyDeleteMenarik resepi nasi ni. Bolehla saya cuba lain kali. Setakat ni minggu ni je dah 3 kali saya masak ayam bakar berempah.. boleh gabungkan dengan nasicarrot ni..
ReplyDeleteterliur terus knor tgok...boleh cuba nanti..
ReplyDeletewau nampak menarik.. nampak kelainan... best.. best.. nak cuba..
ReplyDeletehaaa nanti nak try..resepi baru neh.. TQ kak!
ReplyDeleteNilah yang saya nak kopipes hari Jumaat ari tu konon nak buat wiken ler. Sempat baca tajuk aje pastu air tarak...tak kose ler nak menyepahkan dapur kan... Ni try ler ni...rupa bentuk nasi ni sama aje ngan pilov. Mesti nak cuba gak!
ReplyDelete