Nasi Carrot Ayam Panggang



ASSALAMUALAIKUM...

salam pagi kamis semua..pening nak masak apa? releks okeh ! cuba try test menu ni nasi carrot ayam panggang untuk lunch or dinner tak pon weekand ker .



nasi carrot ni aq masak petang semalam, request dari encik hubby favorite dier ni..
rase !!    sedap i tell you che tipa oii.. " ghasenyer ala2 nasi briyani mak " kata anak2 aq
ajaib bin pelik kenapa ayam panggang menjadi pengapit nasi carrot, bukanyer ayam masak merah or kurmak ker ?
haa tuu la ala2 Nando's katernyer



bab ni kena tanya chef Hanieliza's because resepi ni hak milik kekal chef ..tapikan kalau dah sifat derhaka tu dah sebati dalam diri akak ni,  ayam bakar jadi ayam panggang ala kenny rogers pulak jadinyer..rase sesuai dengan citarase ayam panggang ala kenny rogers HaNa's Family ni...




Ayam panggang ala kenny rogers
sumber Hana's family

1  ekor ayam ~ jangan potong2  ** disebabkan suka derhaka akak pilih L shape..:D

Bahan2 untuk make up

3  biji bawang besar
4  ulas bawang putih
1" halia
2 @ 3 sudu besar  sos lada hitam  ** akak guna brand life
2   sudu besar  madu
1   ketul kiub ayam knorr
2   sudu besar  gula perang
2   sudu besar herbs campuran  ** akak guna mixed herbs brand mccormick
1 1/2 sudu kecik garam halus
**sedikit air untuk mengisar bahan make up
**sedikit butter

Caranya...

  1. campurkan ke semua bahan2 make up dengan sedikit air dan kisar
  2. lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam
  3. perap selama 3 jam ( seelok-eloknya semalaman ) ** akak perap pagi sampai petang :)
  4. sapu sedikit butter keseluruhan ayam ~ bakar 1 1/2 jam atau hingga ayam masak ** akak guna suhu 190c api  grilled
  5. semasa membakar selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan campuran rempah yang menitis
  6. apa lagii tunggu jer la bunyi ting dari oven masing2 hehe... 

nota: bila ayam dipanggang ia akan mengeluarkan banyak air  jangan di buang..gunakan untuk sosnya, masukkan dalam periuk dan tambah 1@2 sudu besar tepung jagung..masak sampai kuah pekat then tuang keatas ayam panggang tadi okeh!..


Nasi carrot
sumber: chef Hanieliza

bahan2nya..

6 cawan beras mati ~ basuh dan toskan ** akak guna moghul faiza basmathi ( beli yg sekilo tu jer..)
2 cawan carrot ~  didadu kecil ** akak parut jer carrot ni..sonang keje :)
1/2  cawan susu cair
8  cawan air
1 sudu kecil gula
  garam secukup rasa

bahan tumis..

2  sudu besar rempah kurma ** nak guna rempah briyani pon boleh jugak..
5  ulas bawang merah *
3  ulas bawang putih *
2  cm  halia *
3  sudu besar minyak sapi
2  cm  kulit kayu manis
2  kuntum bunga lawang
5  biji bunga cengkih
2  biji buah pelaga
1  tangkai daun ketumbar ~ mayang
    daun pandan  ** akak guna 3 helai daun pandan

nota akak:bahan yang akak tandakan biru tu, akak tumbuk kasar2..tapi kalau ikut resepi asal just dimayang jer..tepuk dada tanya selera masing2 yer :)
  1. panaskan minyak sapi dalam rice cooker dan masukkan bahan tumis ~ bawang putih, bawang merah, halia dan juga daun pandan
  2. bila dah wangi masukkan rempah kurma / briyani ~ biarkan naik minyak ** not hangit okeh !
  3. masukkan air, garam, gula, kiub ayam knoor dan juga susu cair, tunggu hingga mendidih 
  4. masukkan beras, carrot dan daun ketumbar
  5. alihkan rice cooker dan masak seperti biasa
  6. hidangkan dengan ayam bakar, sup dan juga salad sayur

tang sup dan jugak salad sayur tu..korang pi terjah sendiri kat blog chef Hanieliza yer..if korang nak sediakkan juga sebagai hidangan sampingan..akak tak leer..  penat ghasenyer!
anyway selamat mencuba!!  but if you are diligent mood okeh ! :)

34 comments :

  1. Kak Roha!
    Bangga tau Umi Qi leh kenai ngan kak roha yg pandai memasak ni...itu baru tgk dlm blog....dh tau dh mmg confirm sedap...nasi carrot tuh sgt mengkagumkan...rasa nak sgt cuba hehehe...sonokkk ye belajar masak2...kak roha, Umi qi suka kumpul resepi...leh amikkan..nanti mai mood rajin kot2 leh cuba yeyyyy TQ sis mmuahhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. adoii umi QI..kembang sokmo dah montot akak kena puji pepagi ni..anyway thank u :)
      akak pon pon sama umi Qi suka beno selongkar blog masakkan then collect pebagai resepi untuk dicuba dan akhirnya drop kat my blog hehe..

      Delete
  2. Salam Kak..memang nampak menyelerakan nasi carrot ni kak...sy tak pernah cuba lagi..skrg ni paling terer pun masak nasi ayam je...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w ' salam atie..kali ni kena cuba nasi carrot pulak kompom adik pa'e berserta mama baba nyer suka ! sedap atie oiii ! :)

      Delete
  3. mesti sedap kan ayam panggang tuu...leh le try kalau teringat nanti hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayam panggang ni akak dah 2x buat mia..bermakna mmg sedap gitew hehe..

      Delete
  4. wow menarik kak...teliur lieya tgk..udah le puase nie...di jamu plak mate ni ngan masakan akak yg sedap nieh heheheeheh...

    tapi lieya suke sbb bagi idea kat lieya nak masak ari2...so boleh pelbagaikan bento mia mija ...lieya dah salin resepi...bahan2 pun mmg sentiase ade kat umah so boleh lah buat....thanks kak for sharing.....

    ReplyDelete
  5. tengok gambar menarik dan tertarik
    tengok resepi cam nak demam pula...hehe
    nampak sangat mama afif dengan aisy ni pemaleh!

    ReplyDelete
  6. wahh..rajinnya..nanti nak buat bolehla terjah sini..
    ayam panggang tu nampak sangat menyelerakan..waa..nak sikit..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sura kalau mai sini jangan lupa jerit tau hehe

      Delete
  7. Rajinnya...sedapnya. Best nya klo dapat jadi jiran sebelah umah khenn....hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. fiza..sebelah umah ni kosong..nak akak tempahkan ? boleh jadi jiran hehe

      Delete
  8. wah.. sedapnya.. nak sikit kak.. tiba-tiba aiza lapar balik tengok gambar tu.. :D

    ReplyDelete
  9. wa sedapnyer.. tapi KA but2 nasi ni jrng guna minyak sapi sebab anak2 x suka rasanyer selalu guna minyak or marjerin aje ! but nmpak sdp lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. KA..memang boleh sangat tukaq dengan marjerin..if tak suka minyak sapi kan !

      Delete
  10. umpphh..kalau adah tangannya memang pandai n rajin masak... buat apa pon jadi..untungnya anak n suami...
    tersedap n ter nak juga laa rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa susahnyer izan oii..suruh jer masterchef jo kat umah tu masakkan settle hehe

      Delete
  11. Menarik...tp sok soklah buatnya tunggu mood mak mai hehe.......
    Laki muh suka yeh...pandai dia mintak ek.....laki mak huh...sampai tahun depan pun tak tentu dia mintak ...... bab bab makanan le...bab lain sama sama pandai mintak hehe....
    Semalam kawe baru beli aye belah ompek..... tak tau nak masak apa, ingat nak goreng jer...Nak kena perap lama tu yg maleh nak nunggu tu beb....acaner tu ? Asyik maleh jer memanjangnya ni....huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tu of couse lerr mak..malam ni jangan lupa mintak noh then esok mandi pagi2 sebelum mata hari terbit :D

      muh ni kan weii dok abeh abeh ngan mood maleh je..kalau muh maleh dok tungguh lama ..dok seh muh perap lagi weii.. bakaq jer terus senang citer haha

      Delete
  12. amboi..tuuudia..dah nak ala2 blog masakan ni kak..
    gambar pon dah makin cantik berseni..ni yang buat perot lapar..
    nasik tu memang nampak special..
    len kali nak masak jer zee datang sini ta cilok resepi..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. no hal tu zee..ketuk jer pintu akak..hehe

      Delete
  13. Sah... memang sedap dan menggoda kakak yg sedang lapar
    Tapi kalau nak buat petang ni ayam yg kakak ada di fridge semua dah berpotong.
    Kena cari masalah kalau nak buat.

    ReplyDelete
  14. Sodapnya Roha... terliur akak menengoknya... dah lama akak tak masak nasi carot ni.... rasa macam na buat jer weken ni :)

    ReplyDelete
  15. sedapnya tengok nasi tu. kalau rajin nak try la. sedap plak tengoknya

    ReplyDelete
  16. terima kasih roha..resepi yang menarik sangat..teringin nak cuba weekend ni..ayam kenny rogers tu lebih kurang resepi y kawan saya bg

    ReplyDelete
  17. Salam.wah mmg sgt menarik resepi ni dan mesti sgt sedap.in sha allah..nak cuba buat juga..tq share...i like ayam panggang hihi

    ReplyDelete
  18. Menarik resepi nasi ni. Bolehla saya cuba lain kali. Setakat ni minggu ni je dah 3 kali saya masak ayam bakar berempah.. boleh gabungkan dengan nasicarrot ni..

    ReplyDelete
  19. terliur terus knor tgok...boleh cuba nanti..

    ReplyDelete
  20. wau nampak menarik.. nampak kelainan... best.. best.. nak cuba..

    ReplyDelete
  21. haaa nanti nak try..resepi baru neh.. TQ kak!

    ReplyDelete
  22. Nilah yang saya nak kopipes hari Jumaat ari tu konon nak buat wiken ler. Sempat baca tajuk aje pastu air tarak...tak kose ler nak menyepahkan dapur kan... Ni try ler ni...rupa bentuk nasi ni sama aje ngan pilov. Mesti nak cuba gak!

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome