Puding Coklat Oren



salam bersiaran di pagi kamis..
jauh temenung gamoknyerr..dok pikir apa tu ?
kerr dok mencongak nak masak apa tengah hari ni..dah nama suri rumah kann tu lerr keje nye..
pagi2 bangun sambil wat koje..sambil dok pikiaq  " apo aq nak masak harini ? "



alah riilek ar korang..apa kata layan dulu puding coklat oren yang super yummy ni..gabungan serasi coklat dan perisa oren..seriously sedap sangat..
cuaca yg agak panas sejak dua menjak ni..membuatkan  anak tekak aq asyik dok teringin jew nak makan makanan yang sejuk dan nyaman  bila lalu kat anak tekak..



maka nyerr aq sekodenglah blog kak ita yang kaya dengan desert yg sedap2 bagai..dan akhirnya tertarik untuk mencuba puding coklat oren ni..
bahan2 dierr pon senang dan mudah nak dapat tak yah pi bakry...kedai apek pon ada hehe..
bak kata kak ita..puding ni kena buat cepat2 bukan lengang lengang kangkong..kalau tak nangiss di dibuatnyerr..



kejadian puding coklat oren aq dok eah sebiji macam yang kak ita buat..
kak ita sifu tuu..but the most important taste..macam yg kak ita cakap ! makan puding ni seperti kita makan cheese cake wala wala..ermm macam tulah yg aq rasa hehe..:)
so, apalagi moh lah kita semak resepi..


Puding Coklat Oren
by : kak ita masam manis

lapisan coklat

1/2  peket agar-agar serbuk ~  angaran  6-8gram
300ml  susu cair
100gram  gula pasir
2  sudu makan serbuk koko
2  biji kuning telur  ~ dikocok
1  sudu kecil / tsp  choc emulco

cara kak ita..

masak agar2 dengan 100ml air dan gula pasir hingga larut
kemudian masukkan susu cair, serbuk koko dan choc emulco
kacau bagi rata hingga mendidih
kemudian ambil sedikit adunan campurkan dengan kuning telur yang di kocok tadi kacau bagi rata
kemudian tuang semula dalam adunan tadi dan kacau bagi rata tutup api
tuang dalam loyang segi empat sama yang di bilas dengan air ~ bekukan

kemudian lobang2kan  dengan straw ( saiz besar )
masa buat lobang tu jangan lupa tutup muncung straw dengan ibu jari rapat supaya mudah kita menarik keluar lebihan puding


senang macam ni lerr korang klik sini dan tengok sendiri macam mana cara kak ita buat lobang2 tu yekk..

 Lapisan Oren

1/2   peket serbuk agar2  ~  angaran  6-8gram
300ml  susu cair
100gram  gula pasir 
200gram limau menderin kisar  ** aq guna orange emulco sebagai gantinya..aq letak 1 tbsp
3 sudu makan sunguick   ** aq tak letak pon..takder stock weii..
pewarna oren  ** ni pon aq tak letak..just nice jew kaler puding aq hehe
2  biji putih telur

cara kak ita..

masak agar2 dengan 100ml air dan gula hingga larut
kemudian masukkan susu, sunguick ( adunan berketul2 jangan risau ) ** aq terus boh orange emulco jew..
kacau bagi rata hingga memdidih ** aq tambah ayat :)
pukul putih telur dengan stand mixer hingga kaku
kemudian tuangkan agar2 oren tadi ke dalam putih telur dan terus putar hingga rata tambahkan pewarna oren dan putar terus
ambil sesenduk adunan masukkan dalam pelastik atau piping bag dan picit dalam setiap lobang masa ni kena pastikan ia masuk sempurna kalau tidak nanti bila kita potong terdapat ruang udara. Buat cepat2 
kerana puding cepat mengeras
kemudian baru tuangkan lebihan puding diatasnya dan ratakan
pastikan mixer sentiasa berputar masa kita buat proses mengisi lobang2 ni..supaya adunan tidak cepat mengeras..pesan dari kak ita :)
now! apa kata korang cuba.. .seriously sedap sangat..bukan aq jew tau ! yang cakap sedap.. kak ita pon  cakap benda yang sama..gabungan yang serasi... maka tercetuslah puding coklat oren yang sensasi hehe..:D






 


 



41 comments :

  1. resepi best ni kak.. bookmark!! mama nak buat jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay dear..selamat mencuba mama :)

      Delete
  2. Selamat pagi K Roha... sedapppnya tengok puding ni... tulaa, nrl pun biasa skodeng blog K Ita tu... hasil kerja tangan dia memang superb... ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu nurul..kak ita kan sifu :)

      Delete
  3. ya Allah kak...cantik puding nieh...kalo dibuat hantaran mmg kene sgt sbb cantik.....pelik mule2 tgk sbb ade polkadot2 tu....rupenye ade tips nak buat yeak kak heheheeh...mmg kreatif betul....kak ita tu lieya suke gak sekodeng blog die....pastu meroyan sorang2 sebab lapoo kahkahkah

    nanti bile free2 boleh la cube resepi akak nieh...boh dlm peti ais sedapnye lahai makan sejuk2 kan kak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup lieya..mmg kena dengan cuaca yang panas ni kann :)

      Delete
  4. wow.. cantiknye..ni kalau so winci tengok ni...menung di anie.. ehe... sangat tergojesnye....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..kang ada pulak chef ado panggil akak pi mastercheff :D

      Delete
  5. Wah,rajinnya berpuding..hehee aritu tembikai,ni coklat oren pulak.macam nak rasa je.hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak rase ! haa kena buat tu atien :)

      Delete
  6. Cantik di pandang mesti sedap di makan kan...alahaiiiii/...kan best kalau ade depan mata....cik ngap terusss...hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang jew cik ! kena buat baru ada depan mata hehe :D

      Delete
  7. pergh resepi terbaik ni.... nampak cantik pulak tu 5 * !

    ReplyDelete
    Replies
    1. uiss KA..tinggi tu five star hehe..thanks ye :)

      Delete
  8. Aduh! Serious tak boleh tengok puding coklat oren nih. Marbeles sehingga menggigit bibir sambil menaip komen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..baik2 berdarah bibir tu mummydearie :)

      Delete
  9. guna choc emulco rupanya, patut nampak color coklat tu cantik!
    menyelerakan!

    cer akak bagi tips camne buat dia cantik gabungan tu...
    saya tak pernah menjadi!


    ReplyDelete
    Replies
    1. yup yana..choc emulco..

      akak pon ikut stap tuan punya resepi dear..
      yana klik je link kat atas..bnyk tips yg kak ita ada :)

      Delete
  10. tengok pon dah menggoda belum lagi rasa ni. nak sketttttttttt

    ReplyDelete
  11. menarik kak coraknya..bleh la try ni..
    baru berangan esok nak buat puding tuk hero2 zee kat umah tu..
    bahan sumer ada dah ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. canti lah tu zee, semua bahan dah ada..just godek2 je tinggal hehe :D

      Delete
  12. serius mengoda!!!cantik pulak tu..ni yg teringin nak buat ni...:)

    ReplyDelete
  13. INI PUTRI PUDING NI...WAH CANTIK DN MENARIK..YG HARI TU PUN KNOR BELUM BUAT LAGI..NIAT TU ADA..RAJIN TU BELUM ADA..

    ReplyDelete
  14. Cantiknya puding! Cuaca panas sebegini memang best pekena makanan yang lembut, basah dan sejuk. Puding pilihan terbaik!

    ReplyDelete
  15. Itulah mula tengok kakak hairan macam mana Roha boleh buat macam itu. Mould apalah digunakan.
    Alkisahnya guna strawa ye. Kalau coolblog punya straw tu besar ok jugakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye akak..mmg saya gunakan straw coolblog untuk buat lobang2 ni :)

      Delete
  16. aduhhh sedappnya tgk puding ni kak... dan-dan rasa nak makan..hehe..
    nti nak cuba lah...:)

    ReplyDelete
  17. Tengok je pun dah rasa tertarik. Makannya pasti sedap.
    Teknik kena pandailah yam. Baru dapat hasil cantik mcm ni

    ReplyDelete
  18. Cantiknya kak Roha.. nak makan pun sayang ni.. hehe..

    ReplyDelete
  19. Baru lepas mkn puding coklat semalam...tp bukan buat...beli...hikhik...yummyummm

    ReplyDelete
  20. betul tu makan time sejuk sejuk dgn keadaan cuaca panas skrg ni mmg layan
    thanks kak. sharing resepi.

    ReplyDelete
  21. Dah macam bentuk lego je puding ni..nampak sedap ..boleh cuba ni nanti sebab aida memang suka buat dessert..hehee

    ReplyDelete
  22. comelnya.. rasa sayang je nak makan.. huhu..

    ReplyDelete
  23. cantik betul rupa puding ni..gabungan coklat n oren pulak mmg sgt menarik...gula2 dynamite tu je sy dah suka..luar oren dlm coklat..yg ni mesti lg mabeles

    ReplyDelete
  24. kak...husna nak ambik resepi akak ni...x kira!!! nak buat jgk...hehehe....sedapnya

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome