Puding Roti Pelangi


Assalamualaikum..

salam pagi jumaat penghulu segala hari....sure memasing dah bekpes kann?
hakak bekpes puding roti pelangi pagi ni..resipi asal dari dapur hana's family , pestaim buat tu hari masa bulan pose taun lepas..


semalam tekak teghase nak makan puding roti ni semula...



tu yang mengagahkan diri walaupon symptoms batuk dah menguasai tekak hakak yang dah perit semacam ni...

resipi asalnyer puding roti marbel..tapi dah hakak suka derhaka dan juga suka bermain dengan kaler2, maka jadi la guper  kaler pelangi  kat puding ni... hehe

tapi idak la derhaka pada resipinyer, still sama...just tang kaler jer yang berubah..ampunn yer kak hana... hehe




lepas lunch semalam terus ngap plak puding roti pelangi ni..dessert yang sejuk dingin lembut... arghhhh!!

adoii tu yang laju jer masuk mulut, bukan 1, 2 ketui berketui2 jadi penghuni peghot hakak ni..

nasib baik knor bagi tips  macam mana nak kempis kan lagi peghot kat n3 hakak semalam..tQ yer Nor..

moh lerr kita tengok resipi puding roti pelangi milik hana's family ni..hakak mintak ijin share recipe kat sini yer hana...copy n paste gitew..:)


PUDING ROTI PELANGI
sumber by:Hana's Family


Bahan-bahan

  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2 @ sepeket
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.
  • pewarna merah,kuning dan hijau. (terpulang masing2 )
Cara-cara


  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 3. masukkan warna pilihan dan kacau sebati. (hana gune merah,hijau dan kuning)~ hakak guna kaler pink, hijau, kuning
  5. Ambil sesenduk warna hijau dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna merah, tuang di atas warna hijau tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tk payah ratakan atau kacau. kemudian ambil pula warna kuning tuang di atas kaler hijau pula. ulang smula kaler merah dan buat hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk.



#Doa untuk MH370...selamat berhujung minggu....◕‿◕

29 comments :

  1. Cantik...tentu sedap jugak...
    Musim panas2 ni...eloklah makan ma
    kanan yg lembut dan sejuk...jangan banyak ambil makanan yang pedas2 atau berempah...

    ReplyDelete
  2. SALAM..cantiknya puding roti tu..mesti sedap nie..teringin jugak nak mencuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..dah teringin tu,kena cuba ni..hehe

      Delete
  3. Salam Jumaat Kak...
    cantik nya puding tu...rasa pun mesti sedap ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jummat atie...
      cantik tang kaler kan..opkos ler atie..hehe

      Delete
  4. Saja jer kan tepek dessert pepagi nih.

    Ok...nnt blh cuba ☺

    ReplyDelete
  5. Macam senang je..... macam teringin jer nak buat bawak rumah MIL hehe.... tp roti dah nak expired nan hado....acaner tu hehe.....Muh tak yah le nak kempiskan perut...perut dah sedia kempis..... sajalah tu yek nak perli mak ! huhu....
    Tekak dah perit perit tu...buatlah petua yg muh tulih dulu tu.... apa yeh? mak pun dah lupa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah mak nan hado roti yg expired muh gunalah roti yg segar kat kedai tu..perut aq kekadang kempis kekadang muncit... adoii mak ko terasa ker aq perli muh..hehe

      aq minum airasam jawa jer mak oii..petua tu nak kena pi beli buah pulak ..guna barang yg ada jer ni haa..

      Delete
  6. Roha buat sendiri puaslah makan. Kakak ni hari Rabu lepas beli kat pasar malam tiga ketul seringgit. Kakak beli 2 ringgit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak kalau beli seringgit 3 ketui jer,sorang je tu yang dapat makan kan akak !

      Delete
  7. seriosuly memang admire gambar yang akak ambil
    comellah macam saya...hehe...tiba-tiba terperasan =)

    semua bahan saya ada ni, kecuali pewarna tu
    macam nak kena menderhaka juga ni...hehe

    minum banyak air kak roha! get well soon ye =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yana ! sebelum derhaka tu mintak ampun dulu hehe..goodluck !:)
      anyway TQ yana...

      Delete
  8. lawa puding kak roha buat warna warni macam tu.. sedapnya buat makan watu siang hari yang panas ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesuai sangat aiza..sejuk jer anak tekak dapat makan puding ni kan..anyway TQ aiza :)

      Delete
  9. meriah sungguh puding kak roha...
    wewwwww mcm nak buat je...mcm nak telan jeeee...mihmihmih

    ReplyDelete
  10. warna warni...cantek n mesti sodap kannnn...sdg membayangkan puding ni kat dalam mulut..ehmm yummy hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. uiss mama membayangkan puding kat dalam mulut tak ghase yummy nya hehe ..cuba try test ermm baru terasa yummy nyer

      Delete
  11. Cantik sangat puding ni..rasa sayang pulak nak makan..hehehe..Terima kasih tau kongsi resepi boleh cuba nanti..hehee

    ReplyDelete
  12. mengiurkan sungguh kak...tengok pon dah tergoda nih..blom dapat rasa lagi..
    nak try jugak la..
    hope menjadi esok lusa..hembus skit kat angin rajin kat zee..

    ReplyDelete
  13. Emmmm dapppnya... memang tergoda tengok puding sri pelangi Roha ni... memang sedap makan time panas cam gini :)

    ReplyDelete
  14. subhanallah...halus jalur pelangi tu...mcm tak sanggup nak mkan..cantik sgt...roha..

    ReplyDelete
  15. Salam Jumaat K Roha... sedapppnya kalau dapat makan puding pelangi tu time ni... Nikmat... ^__^

    ReplyDelete
  16. wahh cantiknya warna warna... mesti sedap neh...

    ReplyDelete
  17. ruginya xleh tengk pic pelangi tu..!!!huhu

    ReplyDelete
  18. warna warni cmni la nmpk menggoda..sy pernah buat byk kali juga..tp skang tekak blom terasa nk mkn..hehe

    ReplyDelete
  19. warna puding sangat menarik..tiba2 rasa nak buat..

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome