Fakta Menarik Dan Pelik Mesti Baca !



salam pagi selasa ...dah mandi kerrr ? hehe..

terus terang lerr..aq pon belum haha..ngadap lappy dulu lerr nak  hapdate n3 bab fakta menarik & pelik.
sebenonya ada 34 fakta yang menarik & pelik untuk dikongsikan..tapi dek kerana faktor kemalasan menaip tu ujud pagi pagi ni..
so, aq share of the best...dulu yekk "   yewke best ! :) " kata dak tipa..

moh ! kita scroll ke bawah tengok fakta apa yang menarik nyerrr...
 

1  Benarkah kejadian asal perempuan dari tulang rusuk ?

image credit by google

kesimpulannya...

selalunya apabila kita mendengar ceramah berkenaan wanita kebiasaan kisah lanjutannya adalah mengenai asal kejadian perempuan iaitu daripada tulang rusuk lantas mengaitkannya dengan sifat perempuan yang selalu ' bengkok ' maka si suami hendaklah berhati hati ' membetulkannya ' supaya 'tidak patah ' dalam memimpin dan mendidik seorang isteri agar berada dihaluan yang betul

So, asal kejadiaan perempuan bukanlah dari tulang rusuk

 sumber image & artikal:Panduanpercuma.com


2.  Bulu hidung akan memanjang sehingga 2 meter jika dibiarkan sehingga anda tua.



  haha kena rajin2 lerr cantas bulu hidung..

Memang bulu hidung ni akan bertambah panjang sampai terkeluar dari  hidung sehingga kelihatan tidak bagus
dan banyak juga mengatasinya dengan mencabutnya ! tanpa menyadari akibat yang timbul jika kita mencabutnya..

jika kita tergolong dari orang suka mencabut bulu hidung ..sila hentikan kebiasaan itu ! kenapa ?
masa kita cabut bulu hidung maka tempat akar bulu hidung tadi berpontensi untuk timbul luka
dan luka ini boleh menjadi bisul..dan menyebabkan radang otak jika kita memecet bisul yang ada
kerana bahagian tersebut terdapat pembuluh darah yang mengalir ke otak

Sebenonya bulu hidung ni sebagai pelindung bagi kita semua, kerana ia berfungsi sebagai penapis segala bagai habuk dan debu..biasanya tubuh akak meresponnya dengan mengeluarkannya melalui bersin

sumber image : selangor2u.com & sumber artikal : kolomkesehatan.com


3.   Kucing haiwan yang bersih ?

image credit by google

Nabi menekankan di dalam beberapa hadisnya bahawa kucing itu tidaklah najis. Malah diperbolehkan untuk berwudhuk menggunakan air bekas minuman kucing.

Kenapa Rasulullah Saw berani mengatakan bahawa kucing tidak menjadi najis kepada manusia?


persoalannya, bagaimana Nabi  mengetahui badan kucing tidak mempunyai najis? 

Jawapannya, kulit haiwan ini mempunyai otot-otot yang berfungsi untuk melawan sel bakteria.
Pada permukaan lidah kucing pula dilapisi oleh berbagai benjolan kecil yang runcing, benjolan ini berbentuk bengkok mengucup seperti kikir atau gergaji. Bentuk ini sangat berguna untuk membersihkan kulit.

Ketika kucing minum, tidak ada setitis pun air yang akan jatuh dari lidahnya. Sedangkan lidah kucing sendiri merupakan alat pembersih yang paling canggih, permukaannya yang kasar boleh membuang bulu-bulu mati dan membersihkan bulu-bulu yang tersisa di badannya. 


Rasulullah Saw bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling”. Aisyah pernah melihat Rasulullah SAW berwudhuk dari sisa bekas jilatan kucing, (HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni). 
Kalaulah bukan dari wahyu Allah tentulah Rasulullah SAW tidak akan berani mengatakan bahawa kucing itu bersih. Segala sesuatu yang baru ditemui oleh para ilmuwan pada zaman moden ini, telah diketahui ilmunya oleh Rasul Kita Muhammad saw sejak 1500 tahun yang lalu.

copy paste dari sumber : akuislam.com


4.  Setiap manusia pasti tidak akan dapat menjilat sikunya sendiri kecuali yang mempunyai kelebihan istimewa.



   hahaa cerr korang try ! sampai tak lidah nak menjilat siku..:)
aq ! of coz tak sampai hehe :D

image & fakta sumber : selangor2u.com 


n3 aq kali ni hasil selongkar dengan bantuan cik googel juga..maka  terciptalah satu n3 yang aq rasa nak sharing n caring pada korang semua..:)
 sebenonya banyak lagi fakta yg menarik untuk di kongsi..tapi takat ni jew yang termampu dek aq..sambung next n3 noh !! :)




23 comments :

  1. ohhhh..baru tau semuanya Kak...
    tapi yg tang "bulu hidung" tu geli plak... hahaha

    ReplyDelete
  2. bulu hidung kalau mcm tu..tak cantik mcm tu..rasanya berserabut atas bawah..hahah

    ttg jilat siku tu..rasa masinnya..boleh aje jilat...

    ReplyDelete
  3. tapi bulu kucing yg melekat kat seluar kita atau bdn kita di kira najis..

    ReplyDelete
  4. Memang pelik baca entry nih....tp tidak pelik bila baca fakta ttg air jilatan kucing sah utk diambil wudhuk...baru Umi Qi tau kak roha...mmg pelik, tp tuntutan contoh dan penjelasan dari nabi mmg kita kena belajar kan kak roha....kak roha...ada resepi lg ke? kikiki suka tgk akak masak la...sedapppp gila kot...wpun umi Qi x cuba tp suka belajar tgk cm ne org masak hehehhe habit!

    ReplyDelete
  5. mmg pelik.oh tak sangkanya effect cabut hidung tu. kena gtau kat hubby la. thanks kak

    ReplyDelete
  6. Penuh informasi N3 Roha ni.
    Kakak gelihati kalau sampai bulu hidung boleh tocang bayangkan hihi...

    ReplyDelete
  7. Tq share saya try buat gak yang jilat siku yu kot2 la boleh muahaha tapi tidak.. geli lak nengok tang bulu idung tu haha...

    ReplyDelete
  8. opocot kak! tekejut lieya tgk bulu hidung siap tocang tu kakakakakaak....

    balik kang lieya try jilat siku key...nak buat kat opis segan plak hahaahaha...mcm boleh sampai jek nie....cube dulu kat umah kang hahaahahahaah

    ReplyDelete
  9. betul la., aku xleh jilat siku., raser cm senang jer., tp xdpt la plak., huhu

    ReplyDelete
  10. Khusyuk weyh mak baca maghrib maghrib ni hehe.....tang jilat siku tu....boleh aje.....jilat siku Papa Zir haha....tak selera mak! Hoho.

    ReplyDelete
  11. bab jilat siku tu x bleh blah..hahaha

    ReplyDelete
  12. Hahahaa..bulu idung cantik tu bole buat tocang.yg jilat siku tu da try,x sampai la.hehee

    ReplyDelete
  13. lepas baca, mesti semua orang try jilat siki. hahaha.. nice entry! :)

    ReplyDelete
  14. Memang tak sampai lah nak jilat siku ni...

    ReplyDelete
  15. betul,lepas baca mesti nak try jilat siku, huhuhu..tak sampai.

    ReplyDelete
  16. menarik semua fakta ni kak.. yang menjilat siku tu tak pernah terfikir sebelum ni nak buat.. hehe..

    ReplyDelete
  17. bulu hidung boleh panjang yek..emm..tak pernah pulak trim..huhu..
    dah try nk jilat siku tp tak sampai..huhu

    ReplyDelete
  18. Seram tgk bulu hidung panjang tu,,,hehehe... Try juga jilat siku, tapi tak sampai ☺☺

    ReplyDelete
  19. part yang bulu hidung tu macam eeeeeeeee sikit..hahaha..

    ReplyDelete
  20. bulu hidung cik tak penah panjang lah kak roha...hahhaa
    kak...yang last cik dah try...tak sampai....kohkohkojh

    ReplyDelete
  21. Hehee..memang logic walaupun pelik..tang bulu hidung tu yang tak tahan tu..ade eh macam tu..hehee

    ReplyDelete
  22. Hahahaha...nice sharing kak...tang bulu hidung tu klaka...

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome