Wordless Wednesday #5



Assalamualaikum...


Makanan Tradisi kaum bugis..:)
 
 
 


korang penah makan tak..?:)
 
 
 
haaa yang ni mesti penah tengok kannn !!..:)
 
 
 
yang ni !!.. of coz lah semua orang tau kannn !
 
 
image credit: by google
 
picture kat atas tu semua..kira menu wajiblah bagi kaum bugis..especially picture 1 , 2 , 4...dimakan pulak bersama lauk pauk macam gambar kat bawah ni..



asam pedas ikan parang ...



 ayam masak kari...

dan biasanya sebagai pencuci mulut..



 kek kukus yang super yummy....

ermmm..rindu pulak nak makan makanan ni semua..:)


36 comments :

  1. Assalamualaikum kak roha... suka sebut kak roha.. sbb dulu ada bakal kakak ipar tak jadi nama kak roha.. sweet je dia.. sayangnya tak jadi kak ipar..huhu

    alamak.. tak de le pernah rasa lemang bugis tuu... next raya nak soh anak sedara yang kawin org bugis tu buat..leh rasa.... alahai terliur lak tgk gambar makan..walaupon br pas makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. izan..kira nama akak ni mengamit memory lah yek hehe..

      opss yg tu bukan lemang dear..:)

      Delete
  2. kari ayam tu mmg superb la kak...

    ReplyDelete
  3. pic 1 and 4 tak pernah tengok kak... isinye apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pulut wafee..
      raya tahun ni pi umah akak ea..boleh rase hehe...

      Delete
  4. gambar-gambar tu semua boleh menyebabkan air liur meleleh tanpa sedar.. haha...

    ReplyDelete
  5. yg no 2 tu pulut berinti pisang ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan kak..beras di masak bersama santan..mcm nasi lemak..then rebus selama 6 jam..:)

      Delete
  6. saya pernah makan ketupat bugis tu. adik saya punya kawan org johor, dia bawak kan. sedap jugak. lebih kurang rasa lemang

    ReplyDelete
  7. Tak pernah rasa masakan bugis lagi.

    ReplyDelete
  8. pernah sebab kita pun ada keeturunan bugis ehehe..

    ReplyDelete
  9. semua gambar makanan tu menyelerakan..tapi x pernah rasa lagi masakan bugis..:)

    ReplyDelete
  10. Assalam Roha; .. Yg balut dengan daun pisang tu nasi pulut ke?

    Sy penah dengar orang utara panggil pulut pasung. Sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. w 'salam PCL..
      yup..pic yg bawah sekali tu beras pulut..pict yg no 2, beras biasa..:)

      Delete
  11. Akak tak pernah makan masakan bugis Roha... raya nanti nak datang rumah Roha lah ehe ;-)

    ReplyDelete
  12. Salam Kak...
    ohhhh... rindu mo makan burasak..ehehe.. sangat sedap makan dengan ayam kari atau ayam masak likku (versi bugis Sabah) ...haha..

    ReplyDelete
  13. Waa semuanyer sedap nih...tambah 2 ketupat regukan ngan kari ayam memang sedao sangat nih...

    ReplyDelete
  14. banyak tul gambar makanan..sedap2 pulak tu..tapi saya paling suka ketupat cecah rendang..adussss..

    ReplyDelete
  15. semua sedap2, plg atas tu KA pernah makan, jiran dari johor yg bagi !

    ReplyDelete
  16. 1, 2 & 4 nrl x pernah makan... tengok lauk2 gandingannya tu buat nr terliur plak... sedappnya... *__^

    ReplyDelete
  17. No satu tu lepat kan... no 2...apa ke bendanya tu? No 3 mmg le tau kalau tak tau melampau hehe.... No 4 tu pun kurang tau namanya....Burasak yg mana satu weyh? Okje ingat nama tu sebab sorang member ni bini dia orang Bugis duk Pontian gak...
    Tapi tak sangkalah lawan dia dengan Asam Pedas tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg no 2 tulah burasak mak oii..then no 4 lepat loi..
      kome penah makan kerr weyh ? raya balik Jb, singgah umah aq ..aq hidang burasak sama itu lepat loi :)

      Delete
    2. Muh selalu buat burasak ke? Mak buat ketupat jer....itupun Nona hehe

      Delete
    3. haha nona pon nona lah mak oii..janji ketupat hehe..
      kat umah aq mmg tiap2 tahun ada burasak ni..mak oii..senang jew buat dier..masak je yg lama banget 6 jam tuuu :)

      Delete
  18. sedapnya makanan orang bugis
    memang kena dengan tekak saya

    ReplyDelete
  19. Walaupun kak orang johor, jarang2 dapat makan sebab takde kawan bugis. Kalau banjar tu ramailah. Tapi yg paling kak miss ialah ikan oarang. Lamanya taj jumla!

    ReplyDelete
  20. kak roha....semua ne cik penah makan...kak roha asal mana?
    tahun2 masa raya mesti makan benda tu..tapi kalau kat sini makan dengan ayam lengkuas...sedap wooooo...

    ReplyDelete
  21. Kathy banjar tp suka mkn burasak.wajib di hari raya.

    ReplyDelete
  22. Bunda teringin nak makan pulut dakap tu...ishh! menggoda betul pagi2 ni...

    ReplyDelete
  23. sedapnya kak..lebih kurang cam ketupat..
    kalo kat kelate, yang no.2 tu panggil ketupat dakap..

    ReplyDelete
  24. jujurnya, pic 1&3 saya memang biasa nampak
    tapi pic 2&4 tu, apa kebendanya tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa tulah burasak ngan lepat loi yana..makanan tradisi kaum bugis..:)
      berasaskan beras dan beras pulut :)

      Delete
  25. kak roha gmb 1st tu mcm makanan org kadayan sarawak & brunei gak..tp dorg guna daun apa tah..xtau lak..warna hijau tp bukan daun pandan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. niesa..pic yg no satu tu..di bungkus dgn daun kelapa yg muda..then dalam dia beras pulut ..masak selama 8 @ 6 jm

      Delete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome