Makanan Tradisi kaum bugis..:)
korang penah makan tak..?:)
image credit: by google |
picture kat atas tu semua..kira menu wajiblah bagi kaum bugis..especially picture 1 , 2 , 4...dimakan pulak bersama lauk pauk macam gambar kat bawah ni..
asam pedas ikan parang ...
dan biasanya sebagai pencuci mulut..
kek kukus yang super yummy....
ermmm..rindu pulak nak makan makanan ni semua..:)
Assalamualaikum kak roha... suka sebut kak roha.. sbb dulu ada bakal kakak ipar tak jadi nama kak roha.. sweet je dia.. sayangnya tak jadi kak ipar..huhu
ReplyDeletealamak.. tak de le pernah rasa lemang bugis tuu... next raya nak soh anak sedara yang kawin org bugis tu buat..leh rasa.... alahai terliur lak tgk gambar makan..walaupon br pas makan...
izan..kira nama akak ni mengamit memory lah yek hehe..
Deleteopss yg tu bukan lemang dear..:)
kari ayam tu mmg superb la kak...
ReplyDeletepic 1 and 4 tak pernah tengok kak... isinye apa?
ReplyDeletepulut wafee..
Deleteraya tahun ni pi umah akak ea..boleh rase hehe...
gambar-gambar tu semua boleh menyebabkan air liur meleleh tanpa sedar.. haha...
ReplyDeleteyg no 2 tu pulut berinti pisang ke??
ReplyDeletebukan kak..beras di masak bersama santan..mcm nasi lemak..then rebus selama 6 jam..:)
Deletesaya pernah makan ketupat bugis tu. adik saya punya kawan org johor, dia bawak kan. sedap jugak. lebih kurang rasa lemang
ReplyDeleteTak pernah rasa masakan bugis lagi.
ReplyDeletepernah sebab kita pun ada keeturunan bugis ehehe..
ReplyDeletesemua gambar makanan tu menyelerakan..tapi x pernah rasa lagi masakan bugis..:)
ReplyDeleteAssalam Roha; .. Yg balut dengan daun pisang tu nasi pulut ke?
ReplyDeleteSy penah dengar orang utara panggil pulut pasung. Sedap!
w 'salam PCL..
Deleteyup..pic yg bawah sekali tu beras pulut..pict yg no 2, beras biasa..:)
Akak tak pernah makan masakan bugis Roha... raya nanti nak datang rumah Roha lah ehe ;-)
ReplyDeleteSalam Kak...
ReplyDeleteohhhh... rindu mo makan burasak..ehehe.. sangat sedap makan dengan ayam kari atau ayam masak likku (versi bugis Sabah) ...haha..
laparlah plk..:)
ReplyDeleteWaa semuanyer sedap nih...tambah 2 ketupat regukan ngan kari ayam memang sedao sangat nih...
ReplyDeletesedapnyyeeeeeeeeeeeeeeeeeee
ReplyDeletebanyak tul gambar makanan..sedap2 pulak tu..tapi saya paling suka ketupat cecah rendang..adussss..
ReplyDeletesemua sedap2, plg atas tu KA pernah makan, jiran dari johor yg bagi !
ReplyDelete1, 2 & 4 nrl x pernah makan... tengok lauk2 gandingannya tu buat nr terliur plak... sedappnya... *__^
ReplyDeleteNo satu tu lepat kan... no 2...apa ke bendanya tu? No 3 mmg le tau kalau tak tau melampau hehe.... No 4 tu pun kurang tau namanya....Burasak yg mana satu weyh? Okje ingat nama tu sebab sorang member ni bini dia orang Bugis duk Pontian gak...
ReplyDeleteTapi tak sangkalah lawan dia dengan Asam Pedas tu!
yg no 2 tulah burasak mak oii..then no 4 lepat loi..
Deletekome penah makan kerr weyh ? raya balik Jb, singgah umah aq ..aq hidang burasak sama itu lepat loi :)
Muh selalu buat burasak ke? Mak buat ketupat jer....itupun Nona hehe
Deletehaha nona pon nona lah mak oii..janji ketupat hehe..
Deletekat umah aq mmg tiap2 tahun ada burasak ni..mak oii..senang jew buat dier..masak je yg lama banget 6 jam tuuu :)
sedapnya makanan orang bugis
ReplyDeletememang kena dengan tekak saya
Walaupun kak orang johor, jarang2 dapat makan sebab takde kawan bugis. Kalau banjar tu ramailah. Tapi yg paling kak miss ialah ikan oarang. Lamanya taj jumla!
ReplyDeletekak roha....semua ne cik penah makan...kak roha asal mana?
ReplyDeletetahun2 masa raya mesti makan benda tu..tapi kalau kat sini makan dengan ayam lengkuas...sedap wooooo...
Kathy banjar tp suka mkn burasak.wajib di hari raya.
ReplyDeleteBunda teringin nak makan pulut dakap tu...ishh! menggoda betul pagi2 ni...
ReplyDeletesedapnya kak..lebih kurang cam ketupat..
ReplyDeletekalo kat kelate, yang no.2 tu panggil ketupat dakap..
jujurnya, pic 1&3 saya memang biasa nampak
ReplyDeletetapi pic 2&4 tu, apa kebendanya tu
haa tulah burasak ngan lepat loi yana..makanan tradisi kaum bugis..:)
Deleteberasaskan beras dan beras pulut :)
kak roha gmb 1st tu mcm makanan org kadayan sarawak & brunei gak..tp dorg guna daun apa tah..xtau lak..warna hijau tp bukan daun pandan..hehe
ReplyDeleteniesa..pic yg no satu tu..di bungkus dgn daun kelapa yg muda..then dalam dia beras pulut ..masak selama 8 @ 6 jm
Delete