Assalamualaikum..
pagi semua, hopefully today is not Monday blues...
3 hari sonyap tanpa entry..tup tup kuar satu resepi kek ala2 jepun atenyeer..
Hokkaido Chiffon Cake diberi nama..siapa yang pernah makan or buat cake ni..sure korang tahu akan kesedapanyer..
dari apa yang aq baca kat blog kak ita mengenai kek Hokkaido yang dikata kan mahal kat Midvalley.. yang mencecah 8 inggit sebiji cupcake mak aiii betul kerr ? sedap sangat ker kek ni sampai macan tu sekali rege dier...
Hati ni punyalaah terhuja nak mencuba, sambil doq membayang bayangkan rase dier..
nak kata aq tak penah makan chiffon cake tipu leer kann..memang hantu chiffon pon hehe..
there must be a difference pada chiffon cake ni yang membuatkan kita berfikir banyak kali untuk membelinya,because rege sebiji cupcake ni yang mak aii mahal betull ghasa nyeer..
Takleh jadi ni..dah teghase ghase sangat kat tekak dah ni..:P
pagi pagi ( semalam ) lagi aq dah start mengodek Hokkaido Chiffon Cupcakes ni..
siap buat 2 adunan lagi..' tamoq beno gamoknyeer aq ni kann !! ' uiss dok eah ! separuh aq pas kat adik ipaq aq..tak jauh mana pon sebelah umah jer..:)
kat blog mana lagi yang selalu aq doq sekodeng kalau tak kat Masam manis , memang dah serasi rasenya dengan cara kak ita menyampaikan serta merialisasikan sesuatu resepi itu dan sangat mudah juga untuk kita memahaminya.. thanks kak ita..tabik springlah kat akak :)
mintak izin share recipe kat sini pulak yer kak ita...
Hokkaido Chiffon Cake
by: kak Azlita masam manis
4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder
4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster
Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin
Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata
Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)
Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama
Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek
Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.
CREAM CUSTARD
by : Honey
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
salam isnin kak roha... ada feeling kat hokaido tak bila makan??? ^_* gurau2 di pagi isnin...
ReplyDeleteaduh, terliur tengok ni... sedap ni...
ReplyDeleteamboi kak..sib baik dok tengok ni sambil ngap bekpes..
ReplyDeletegebu kek tu..
tak pernah try tapi nampak sedap..
Salam Kak... waaahhhh... nak orderrr bolehhh??? sedapppnya nengok tu..betul2 menjadi akak buat kan?... pandainya...hehe..
ReplyDeleteDah terasa-rasa kat tekak akak pulak Roha... nak juga mencubanya dihujung minggu nanti ...
ReplyDeleteTayangan gambar Hokkaido Chiffon yg sungguh menggoda ...emmm dappppp nya :P
salam, wah tengok gambar pun dah berselera...rasa mesti lah sedap kan?
ReplyDeletesaya datang singgah sini dan follow. feel free to hit me back yeah :)
http://sweetmemories4u.blogspot.com/
salam isnin roha..amboih meriahnye cupcakes..jeles la tengok roha pandai buat kek..
ReplyDeleteSedapnya. TUmpang tengok jer lah. Nak buat ntah bila. Tapau kat org sini sket...eheheheh..
ReplyDeleteMasa gi Pengkalan Balak ritu...ada member bawak...mmg sedap sebab tak muak....
ReplyDeleteAsal muh tunjuk resepi je mak pun teringin buat, apa kes? Hehe
Mcm senang je kan buatnya tu....nantilah teringin gak nak try...
hehe tulah penangan kawee benonyer hehe..lepas ni muh buat noh ! ikut step yg ada kompom chiffon muh gebus gebas jadinyer hehe
DeleteSudahlah muh ! Hehe...
DeleteSedap ni.mmg selalu beli kat kedai bakeri pistachios.bestnya pandai buat sendiri!
ReplyDeletenampak sedap tu kak.. aiza tak pernah lagi mencuba. boleh cuba ikut resipi kak..
ReplyDeletewah mmg nampak sedap tu elok cantik naiknyer ni.. dah boleh buat bisnes dah hehehe
ReplyDeleteApasallah nama Hokkaido tu boleh ada ye Roha.
ReplyDeleteKakak dah mula membayangkan keenakkannya.
Nak mintak jauh. Nak buat entah bilalah..
Jamu matalah nampak gayanya:)
rajinnya...comelnya...mcm sayang nak makan ja..
ReplyDeleteLazatnya...bila nk bt ni..tempahan nk settel dulu..bru fikir perut sendiri..kn..tqvm resepinya..
ReplyDeletemmg sedap muffin ni… dah berkali-kali saya masak sbb asyik dapat request… struktur kek yg ringan buat kita rasa tak muak :)
ReplyDeletebak sini barang pat lima biji kak...
ReplyDeleteadoilllahhhh....terliuq cik...huuhuh
comellllllnyaaaa!
ReplyDeletenakkkkkkk meh hantar kat ipoh sebijik dua :p
pening pulak dengar perkataan chiffon ni.. kain chiffon biasalah dengar.. hehehe... mcm sedap je .. mintak sikit kat roha :D
ReplyDeleteX pernah mkn lg,rasa sikit bolehh:P
ReplyDeleteAssalam, K Roha... Lamanya rasa nrl x jejak sini... waa, sedappp cupcake ni... tapi nrl x pernah buat lagi... pernah makan & harga sebiji je pun dekat RM8... betullah tu... yang nrl makan aritu krimnya dia letak krim durian... bkn cream custard... tapi seriously memang sedappp... ^__^
ReplyDeleteSo, apa rasanya setelah berjaya menghasilkan chiffon cake Jepun kat Malaysia nih :) Masih terbayang-bayangkah rasanya sampai la ni? Asal namanya dari Jepun, memang mahallah ya regenya. Entah mengapa pun tak tahu. Presentation tu kot yang jadi mahal gila ...
ReplyDeletehehe la ni lapang dada tengok hasilnya..rasenye tak usah citer buat lerr buat kome telan ayaqliuq jer hehe..
Deletebukan ker dari mata turun ke hati..make sure Presentation tu mahal regenyer haha :D
8 hinggit sebijik? erkkk... baik aku makan nasi...
ReplyDeletesedapnya kak roha...
ReplyDeletemenarik dan tertarik. nk cuba buat ntah bila.hahaa. stobeli stobeli..
ReplyDeletecantiklah gambar akak ambil
ReplyDeletebuat saya terliur juga =)
Adoiyaii..sedapnya..terliur tengok..kalau teringin nak buat nanti,boleh cuba resepi yang akak bagi nanti..thank u kak!
ReplyDelete