Kesekian kalinya...



Assalamualaikum...

hai guysss...salam pagi selasa :)
uisss..apa yang kesekian kalinya tuuu..?
ni haaaa...
 

Talam Roti Paun
 
talam roti paun..untuk kesekian kalinya aq buat..walau agak rumit dan leceh cara nak membuatnya , ♪  dari dulu lagi aq suka kannyaaa..♩♫  " pinjam lirik mark adam hehe.."
 
PENCURI ..mark Adam

aq suka dengar lagu dia ni..baik  version melayu or inggeris..:)

uiss...jauh lari dari tajuk gamoknya hehe..moh sambung balik , aq buat talam roti paun ni masa weekand tu hari..tekak dok teringin nak menjamahnya..so, tegar kan hati untuk membuatnya hehe..walau banyak stap2 yg terpaksa aq tempuh..anak tekak punya pasal , redhooo jew lah :D


resepi talam roti paun ni hasil selongkar kat blog kak Ita masam manis
 
aq.. kalau bab selongkar  menyelongkar ni memang hobi banget niiii...:D
blog yg terkenal dengan pelbagai resepi yg super yummy....
moh !!.. kita chek list segala bahan2 yg digunakan...
 
Talam Roti Paun
* Lapisan bawah
  
4  keping roti butterscoth  ~ brand gardenia
3  keping  roti choco raisin ~ brand gardenia
1  biji telur 
1/4  cawan  gula halus
secubit garam
100 ml  santan pekat  ~ aq guna santan kara
125 ml   air
1/4  tsp esen vanila 
 
caranya...
  1. panaskan kukusan
  2. sediakan loyang bulat 8 inci , oleskan dengan minyak di keseluruhan loyang , alas dengan pelastik , oleskan juga minyak pada pelastik
  3. kedua roti di carik2  ~  aq belah 3 jew ~ ketepikan
  4. satukan kesemua bahan2 dan kacau dengan whisker hingga sebati 
  5. masukkan roti tadi dalam adunan dan rendam selama 30 minit atau hingga roti lembut dan adunan telah meresap kedalam roti
  6. tuang adunan dalam loyang , tutup loyang dengan aluminium foil @ balut tutup kukusan dengan kain 
  7. kukus selama 25 minit
** sementara menunggu adunan masak kita sediakan lapisan tengah pulak..
 
* Lapisan tengah
 
 
1/4   cawan tepung gandum
1/4   cawan  gula halus
1   biji telur
100 ml   santan pekat ~ aq guna santan kara
100ml   air
secubit garam
sedikit pewarna hijau
sedikit perasa pandan / pandan emolco
 
  1. satukan kesemua bahan2 , kacau mengunakan whisker hingga sebati
  2. tapis adunan ke dalam periuk dan masak mengunakan api yg kecil
  3. sentiasa mengacau adunan hingga naik wap
  4. adunan jangan terlalu pekat dan terlalu cair ~ angaran macam susu pekat manis ~ tutup api
**bila lapisan bawah dah masak ~ keluarkan lap jika ada air dipermukaan kuih mengunakan tisu dapur , cakar2kan permukan kuih dengan garpu then tuangkan lapisan tengah ~ kukus 25 minit lagi
sementara menunggu lapisan tengah masak..kita sediakan pulak lapisan atas..
 
 
**Lapisan Atas
1/4   cawan tepung kastad
1/4    cawan gula  halus
100ml santan pekat kara
100ml  air
2 biji telur
1 tsp esen vanila
secubit garam
pewarna kuning
satukan semua bahan2 , kacau mengunakan whisker hingga adunan sebati
tapis adunan dalam periuk dan masak dengan api kecil
sentiasa mengacau adunan hingga naik wap
jangan terlalu cair dan terlalu pekat
angaran macam susu pekat manis ~ tutup api
 
**ulangi proses yang sama untuk lapisan tengah..
kukus 25 minit @ hingga masak
tips: untuk memotong kuih talam agar kemas..gunakan pisau pelasti yg dioles dengan sedikit minyak

moh !!. kita menalam pulak....:)
 
 



26 comments :

  1. Assalamualaikum kak roha..
    amboiii..gojesnye tepung talam roti poun nih...
    tapi... uwaaa... banyak step laa pulak nak buatnya bg saya yg tak berapa rajinn ni..tapi tak pe...
    nnt nak ajak hubby tgk resepi dl... kehkeh.... sebab terliur laa pulak nengoknye..kome....
    tq kongsi resepi ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam izan..
      ermm mmg banyak stap2 dier..kena ada kerajinan..sama2 kasih :)

      Delete
  2. Salam Kak...
    adui! sodapp kamek tgk kuih talam roti ni... jarang dpt makan ni Kak.. nti sy ke Johor, akak buatkan sy ler yo dgn pae..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..bilalah tu atie oiii..maybe pa'e dah bujang kottt :)

      Delete
  3. sedapnya kuih talam. Best kalau pekena pagi2 dgn kopi o pekat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..gabungan yg serasi tuuu shameel..:)

      Delete
  4. Ok kakak dah ingat cara nak buatnya. Bila rasa teringin nak buat kakak akan cubalah.
    Nampak pun sedap ni..

    ReplyDelete
  5. Nampak macam sedap...tapi banyak juga langkah2 cara nak buatnyer ye?

    ReplyDelete
  6. Selamat pg, K Roha...
    waduh2, sedap nampak kuih talam tu... Rupa pun cantik... buat nrl tertarik... Tapi bila tgk bahan2 & step2 nya tuh, bila nrl nak buatnya.. hehe...

    ReplyDelete
  7. cam sedap jer, len kali leh cuba ni

    ReplyDelete
  8. perghh serius menarik....tgk dari bahan dah tau sedapnye...sebab semua roti tu sedap2 n peberet anak2...boleh laa lieya cube nanti...tapi tu laaa lieya kene beli pengukus dulu...pengukus lame dah bocor...nak tampal tak bertampal2 lagi....

    ReplyDelete
  9. Tak hingin weyh buat benda yg cerewet cenggitu....sanggup lagi tahan anak tekak mak ni hehe
    Sedap sangat ke Roha?....

    ReplyDelete
  10. wah, kaler menarik, rasa tentu sedap..

    ReplyDelete
  11. wow.. sedap nampak kuih ni.. thanks share resepi tu gak yer
    saya pun suka gak lagu pencuri tu.. santai je bila dengar..

    ReplyDelete
  12. nampak sedap, tapi sayqa memang zsuka makan jenis kuih macam nih hihi *jujur

    ReplyDelete
  13. yummmyyyy... konfem sedap ni... :) tq for d resepi..

    ReplyDelete
  14. Sedapnya akak tengok roha.. nak simpan resepi ni... boleh cuba nanti :)

    ReplyDelete
  15. sekali imbas ingatkan kuih lapis tadi..hehe..entah mcm mna la rasanya kan..mesti sedap ni..

    ReplyDelete
  16. kalau dekat boleh datang mintak sket tak hihi. muka tak malu sangat

    ReplyDelete
  17. ouchhh..sangat sedapppppppppppppppppppppppppp

    ReplyDelete
  18. wah banyaknya steps, tu beginner cam saya kan kak
    confirm dah surrender awal-awal
    hehe...tapi kalau makan laju aje =)

    ReplyDelete
  19. ne baru tengok ne...dah terliuq..cantik dan nampak menyelerakan...belom masok dalam tekak..mesti sodap ne..

    ReplyDelete
  20. Kalau resepi panjang berjela mcm ni, mmg saya surrender awal2…
    nasib baik tekak pun setuju :)

    ReplyDelete
  21. sedapnya kak...husna mmg suka klu ada resipi letak roti mcm ni :)

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome