JUS AVOKADO,ERMMM SEDAPNYER !!!


Assalamualaikum
hai uols salam weekand..tengah buat apa tu ? 
busy kerr....ke aq yang busy body hehe..:)
pepagi  lagi aq dah dok tayang jus ermm..tak salahkan korang sesekali bertukar menu breakfast dari nescafe ke jus..
sehat gitewww.." erm yeorlah tu " :)
actually aq buat jus ni semalam petang..misi nak perabis  avokado aq lah ni yang dok seminggu memerap kat dalam peti ais  je..
 
 
picture by google
sapa tahu buah apa ni ?
yup avokado..sapa tadi ea yang jawab betul ...sila angkat kening hehe
ni haa..something special jus avokado.. tuk korang yang jawab dengan betul tadi..:)
 
 
 
apa!!..tak cukup ?
ni haa aq bagi dua sekali tak yah nak gaduh-gaduh ea !..:)
 
 
walaupun avokado tinggi dengan lemak,lebih kurang 30gram bagi sebiji avokado..namun itu tidak menghalang sama sekali atau menjejaskan diet korang untuk menurunkan berat badan,malahan buah avokado juga berkesan sebagai pelincir semula jadi bagi membolehkan sendi-sendi tulang bergerak bebas.. " prghh kome ni kan dah macam pengkaji buah2an lah pulok " kata cik tipa kita hehe..:)
haa dengar tu korang langsung tak memjejaskan wokay..apalagiii jom try buat..
 
Bahan untuk dua orang minum
2 biji buah avokado yang dah masak
300ml air sejuk
2 sudu besar susu pekat manis ( sila tambah kalau korang nak lebih manis )
6 ketul ais kiub
4 sudu besar milo
 
caranyer




korek isi avokado..sila buangkan biji di tengahnya,kang tak pasal2 pahit pulak jus korang..aq jugak yang di salahkan kihkihkih :D
blender semua bahan-bahan,kecuali milo 
sebab milo ni nanti.. kita buat alah2 decoration jus avokado kita tu nanti
barulah sedap mata memandang kan..!
blender bagi halus dan bergaul mesra gitew
then..
masukkan dalam gelas berisi kan milo tadi " 2 sudu milo sahaja untuk 1 gelas "
dah siap..bolehlah slruppp now.. argh !!..sedapnyer..
 
 macam mana korang ada rasa nak mencuba tak jus avokado ni ?
simple sangat kott main campak2 je then blender siappp..

25 comments :

  1. wah.. nampak sedap dan menyegarkan.. tak pernah lagi mencubanya.. terima kasih share resipi.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiza..sama2 kasih :) ceh try rase..baru tahukan sedap or tak hehe..:)

      Delete
  2. Happy weekend kak..
    sedapppnya nengok jus avakado ni.. sini susah nak jumpa buahnya.. tu yg sllu beli jer klu teringin nak minum...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atie..kat sini pon sesekali je muncul avokado ni..sekali muncul mahal beno regenya,tu hari beli 3 biji rm 14 lebih..huhu

      Delete
  3. niesa xpernah lg minum jus avocado ni..nampak mcm menyedapkan je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niesa..bagi anak tekak akak super sedappp :D

      Delete
  4. Perghhhh...pebret cik..pebret cik..pebret cik nihhhh...waaaaaaaaaaa.......kene ajak husb g beli lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik sama taste lah kita..hehe :D

      Delete
  5. terliur baca entri..sangat2 menarik tu..mmg sedap kan minum sejuk2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mar..nah tisu..lap aerliuq tu :D
      betoi tu..sejuk je lalu kat anak tekak kann !..

      Delete
  6. Sedap nampak jus avocado ni.. Boleh cuba nanti.. Biasa saya makan dengan air susu pekat manis je.. Heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jassnani..cuba ea..jangan tak dicuba hehe :D

      Delete
  7. pernah juga buat jus avokado ni.. tapi Danish sorang jer yg minat… yg lain minum seteguk dua jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe Danish sama taste ngan auntie lah..:)
      jus avokado ni rase lemak sangat kan Nur..maybe tu yang setengah orang tak bape nak suka..:)

      Delete
  8. pernah try skali..tapi tekak xleh terima lah..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mama ila..betul tu tak semua tekak boleh terima..:)

      Delete
  9. menggoda betul jus avokado ni..mix plak dengan milo mmg terbaikla..rasa segar je tekak even tengok gambar..klu dpt lgi mabeles ni..mana nk cari avokado?kami ni makan buah2an tempatan je..murah.haha..

    ReplyDelete
  10. hehe..PK,buah2an tempatan pon sodap jugak buat jus..especially nenas or mangga kann PK ?
    avokado selalu ada di jual di pasarraya kot !..

    ReplyDelete
  11. tak pernah try pon jus avokado. nak try la. thanks akak share pasai jus ni :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rania..try lah sodap ni..lemak berkrim giteww..
      sama2 kasih..:)

      Delete
  12. terliur tengok airrrr!! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Nina..
      nak tisu tak lap aerliuq tu hehe..:D
      timekasih singgah sini..:)

      Delete
  13. kak buah ni nak dapat kat mana? tak pernah tasneem jumpa pun. teringin la pulak tasneem nak rasa :) pekattt kemainn -.-'

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..Tasneem pon terliur jugak ea dear kihkihkih:P
      biasanya ada di jual kat pasaraya buah avokado ni..dan bermusim..:)

      Delete
  14. Laaaaa...ingatkan bendanya keras rupanya lembut yeh.... Sedap ke Roha?

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome