DAGING MASAK KURMA




Assalamualaiku
Haa korang ! tengah pening ea nak masak apa tengah hari ni ?^^
aq tahulah..coz aq kan housewife macam korang jugak.." kau ni pon macamlah semua orang tak bekeje macam kome urghh !..
" a'ah kan tipa lupa pulak aq sorry ea korang ._. "
actually aq nak kongsikan kat korang menu tengah hari aq semalam 
" daging masak kuram "
 
 
 daging masak kurma ni favourite anak2 aq..lagi2 kalau di makan dengan ketupat nasi
bahan2nya pon sonang nak dapat..
mohhlah !.. kita pi godek-godek kat dapoq..tengok bahan apa yang ada..


 aq tulis ikut putaran jam ea !..bawang merah,bawang putih,2 biji buah keras,lengkuas dan halia..korang blender halus semua okay..macam pic kat bawah ni..




kerisik & lada blender







 bawang besar,lada merah,serai,dan rempah tumis 4 sekawan


haa yang ni of coz lah penting kann..kalau takde bukan masak kurma lah kann..
Allah hu Akbar !..lupa lak aq nak snap gambo daging.." haa lupa lagi "
almaklumlah tipa oii..umur dah separuh abad ni..waye-waye saraf pon dah banyak yang putus..tu yang asyik lupa je..hehe :)
 
jom kita mula memasak pulak...
 
1.  panaskan minyak tumis rempah tumis hingga wangi
2.  masukkan bahan2 yang kita blender tadi,tumis hingga wangi
3.  masukkan lada blender kacau rata..tunggu hingga pecah minyak baru masukkan rempah kurma,kacau rata ~ lebih kurang 2 ke 3 minit gitu..
4.  masukkan santan , bawang merah,lada merah,serai,kentang dan daging
p/s: daging korang rebus dulu sampai empuk tau !..kang tak pasal2 tertanggal pulak gigi palsu mak mentua hoho..:P
5.  masukkan seketul kiub pati lembu knoor ( tak letak pon takpe )
6. bubuh garam secukup rasa
7.  masak hingga kuah pekat dan kentang empuk..
selesai sudah..
 
 
" jangan ubah ikut rasa..cuma tambah citarasa"
haa .. sapa tahu iklan apa ni ? hehe^^
 


 
 
 
 


 






18 comments :

  1. Salam Kak..
    sedapnya masak kurma ni...sllu juga sy makan Kak..cuma bukan sy yg masak..maid yg masak...hahaha..nak belajar masak lah jg...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam atie..
      wahh bestnya ada maid kan !.:)

      Delete
  2. dh lama gila x buat kurma. last hari tu buat telur masak kurma..hihi

    ReplyDelete
  3. Sedap yerrrrrrr masak kurma.....pandai buat tau...umi QI selalu masak kurma...tp belum pernah letak serai...nanti nak try bubuh serai...mesti de boom lagi kan rasa yeyyyyy mekasih ye kongsi resepi inovasi baru :D

    ReplyDelete
  4. alamak..takleh tahan tengok entri pasal makanan ni..terliur..
    thanks kongsi resepi

    ReplyDelete
  5. wah.. sedapnya daging masak kurma.. dah lama tak beli dan daging masak sejak raya korban hari tu..

    ReplyDelete
  6. Uhhh.... sedapnya Roha. Kakak suka kentang dlm masakan kurma sedap kan..

    ReplyDelete
  7. daging kurma ni memang sedap..cicah roti pon boleh layan..selalu zee buat ayam jer masak kurma..

    ReplyDelete
  8. daging kurma favorite hubby... tapi sampai skrang tak reti buat kurma daging... nanti nak cuba resepi tu :)

    ReplyDelete
  9. saya tak pandai sangat masak kurma . sadis btol. kene menuntut lebih sket ni
    tu iklan, maggi cukup rasa kot. eh yeke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai lya..
      haa nasib baik salah..kalau tak tiket pi legoland akak hadiahkan hehe..
      iklan ajinamoto lah lya..:)

      Delete
  10. nak sikit la kurma tu kak roha.... :)

    ReplyDelete
  11. special resepi kurma ni... ada keriseknya sekali!

    ReplyDelete
  12. sesekali sy layan juga masak kurma ni.. tapi malu nak bagitau tak pernah buat kurma ayam.hehe...kt rumah ni ambal ayam je paling laku

    ReplyDelete
  13. Untuk apa buah keras tu Roha?....okje jarang masak kurma mcm tak jalanlah kurma kat rumah ni

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome