KEK PISANG CEPAT SIAP

               Assalamualaikum

pagii yang cerah,seceria mood aq hari untuk update n3 dipagi hari..nak kongsi satu resepi  yang aq sekodeng  kat sini. yang dihasilkan dari buah ini..


 yes..pisang berangan.
selain pisang berangan,pisang lemak manis pon boleh jugak..
kalau korang guna  pisang berangan kompom bau kek pisang korang menembusi dinding jiran sebelah rumah hehe..:D
Kek pisang ni bagi aq kira cukup serba- serbinyalah..cepat,sedap ,simple then of coz lah gebuss..






moh !!..kita tengok bahan apa yang di perlukan
cekidaut...


                   Bahan-bahannya:


       200 gram tepung gandum *
         1   tsp  soda bikabonat *
         1   tsp  baking powder *
yang bertanda ( * ) disatukan dan diayak bersama
         150 gram  pisang berangan @ lemak manis
         170 gram  gula kastor
         secubit garam
         3  biji telur gred A
         120 gram  minyak jagung 
          1  tbsp ovelette
beberapa titik esen pisang~ aq tak letak, sebab pisang berangan kompom dah wangikan kek aq 
coklat rice sebagai hiasan

Nota: aq campurkan coklat rice kedalam  adunan kek pisang sebanyak 50gram,then sebagai ganti hiasan aq taburkan badam cincang di atasnya.." tak sah kan kome ni kalau tak derhaka sesuatu resepi tu erm..".sambil dok geleng kepala si tipa selotok aq grrr...

               cara-caranya

  1. panaskan oven 170c,sediakan loaf pan berukuran 7 x 3 inci @ loyang 8 inci bulat or 4segi sapukan mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas minyak
  2. lecek pisang , gula , garam dan ovellete hingga semua bergaul bahan bergaul mesra..then masukkan telur kacau lagi hingga rata,tambahkan tepung yang di ayak tadi dan jugak minyak jagung..korang kalau nak boh coklat rice boleh boh sekarang ea..kacau bagi rata
  3. tuang dalam loyang tabur coklat rice atau badam cincang macam yak aq tu..
  4. bakar selama 40 minit , api atas bawah okya..
  5. siap...
  6. tunggu sejuk baru potong right hehe..

selamat mencuba...semoga berjaya..sedap sentiasa tak kira masa dimana saja..korang kompom terhuja dengan rasenya hehe :D




22 comments :

  1. kek pisang mmg sedap…. kesukaan anak2 saya jugak.. kalau buat, mmg kejap jer licin :)

    ReplyDelete
  2. Yummy... kalau keluarga kakak semua suka kuih yg berunsurkan pisang. Apa lagi kek pisang mestilah suka:)

    ReplyDelete
  3. wahhh nak kena cuba ni Kak..sbb hubby sy suka sgt makan kek pisang.. nampak sedap..TQ sharing resepi ye kak:)

    ReplyDelete
  4. gebunya kek pisang dia..suka jugak makan kek pisang tapi tak pandai bab baking2 ni..

    ReplyDelete
  5. Kek pisang memang tak tolak punya.... suka!

    ReplyDelete
  6. wah...sedapnye... =) ila nie bab2 kek..kuih..mmg xdapat lahh..hihihi..x pandai nak buat =)

    ReplyDelete
  7. anak-anak saya pun suka makan kek pisang
    tapi belum berkesempatan nak buatkan untuk diorang
    nantilah...hehe =)

    ReplyDelete
  8. niesa x brapa pisang2 ni..hihi..thanks share resepi..boleh buat utk org2 kat rumah ni..

    ReplyDelete
  9. Sedapnya kek pisang... akak suka kek pisang tapi anak akak tak suka, mereka suka makan macam tu jer Roha... boleh cuba resepi ini untuk akak buat ni...

    ReplyDelete
  10. boleh cuba ni.. sedap jugak kek pisang..

    ReplyDelete
  11. kek pisang kalo kat umah zee ni cepat jer abis kak..sumer pon suka..
    pernah try buat sekali jer..tu pon dalam bentuk muffin..
    pisang berangan sedap makan gitu jer zee..

    ReplyDelete
  12. aduhh..tadi buka blog tun telani..kek pisang jugak..kat sini pun kek pisang...sanagt2 menyeksa mata yg memandang hehe

    ReplyDelete
  13. wohooo...kek mudah seonang dan cepat rase nyeeee...

    ReplyDelete
  14. saya slalu buat yg kukus.bakar blom pernah try lagi

    ReplyDelete
  15. Salam kenal..fes time masuk dijamu dengan kek pisang..

    ReplyDelete
  16. baru makan kek pisang td...sedap2..:)

    ReplyDelete
  17. Rajin betul lah buat kek...pandai sgt2...terliur Umi QI tgk...umi x pandai buat...pandai makan je hehehhe...tp kan nanti one day mmg dan cuba buat kek...jadi ke x xperlah hehheh

    ReplyDelete
  18. sedapnya kek pisang...kite salu beli jer... :)

    ReplyDelete
  19. Pisang ada duk dlm fridge tu. ..tp tak minat sangatlah kek pisang Roha....

    ReplyDelete
  20. saya buat yg kukus je... kalau buat kejap je licin... kek pisang mmg fav encik hubby...

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome