Red velvet cake



Assalamualikum..

Salam bersiaran di pagi isnin, apa kabar semua? dengan keadaan cuaca yang agak panas dan berjerebu ni rata - rata ramai yang mengalami batuk bersekali demam termasuk aq la yang mula ada tanda2 nak batuk...

sebelum tu mari kita sama - sama mendoakan agar dipermudahkan segala urusan untuk menemukan pesawat MH370 dan keselamatan  para penumapang dan juga krew pesawat MH370,semoga Allah permudahkan segala urusan mereka amin...

so, hari hakak nak tayang citer minggu lepas...alah citer si baldu merah ni haaa...




ni kira menyahut cabaran anak sulung aq la yerkk.. " mak buat la red velvet cake ni ! asyik salin resepi jerk buat tak  jugak ..masuk ni syasha tengok dah tiga resepi yg mak salin "  haa kome tengok dan baca apa yang anak aq cakap!   his his tak boleh jadi ni..kena buat ker ?  " kakak makan ker kalau mak buat ? " tanya aq pada depa..then anak no 2 aq pon jawab.  " mak, buat lebih eah ! jua nak bawak pi sekolah agama nak bagi kat kawan boleh ? "    then aq pon jawab...." esok boleh  Najwa ? "





maka bermulalah projek aq..si baldu merah menjadi pertaruhan pada pagi jumaat.
aq pon baca setiap resepi red velvet cake yang ada dalam simpanan aq. so, decide resepi yang ni menjadi pilihan Easy Moist red velvet cake..



resepi si baldu merah ni hasil sekodeng aq kat Old School Cooking For The Modern Woman. Divas can cook yang famous dengan pelbagai resepi kek tu..now! aq kongsi kan kat sini pulak.

okeh stop story..jom layan resepi pulak...


Easy moist red velvet cake

by: Divas can cook
Translate by: Rohahassan


2 cawan tepung gandum
1 sudu teh
baking powder
1 sudu teh
soda bikarbonate
1 sudu teh garam
2 Sudu  serbuk koko
2 cawan gula ~  aq guna gula halus
1 cawan minyak sayuran / aq guna minyak jagung mazola
2 biji telur / aq guna telur gred A
1 cawan  buttermilk
2 sudu teh esen vanila

1 sudu besar pewarna merah
1 sudu teh cuka masakan
½ cawan air kopi kosong panas ~  aq guna nescafe O panas jer  (jangan skip bahan ini



  •  Panaskan oven pada suhu 170C ~ 180C bergantung pada kepanasan oven
  • sediakan cawan kertas 20 biji ~  ketepikan
  •  Dalam mangkuk yang sederhana , gaul tepung ,soda bikarbonate  , baking powder , serbuk koko dan garam. Ketepikan.
  •  Dalam mangkuk besar , satukan gula dan minyak Campurkan telur, buttermilk,  esen vanila dan pewarna merah gaul  bagi rata ~ aq gunakan whisk jerk..
  • Tambahkan air kopi panas dan cuka masakan
  •  Tambahkan bahan tepung yang di ayak sedikit-sedikit dan gaul adunan rata
  • Tuangkan adunan kedalam cawan kertas ~ jangan penuh sangat tau! better 3/4 penuh jerk
  • Bakar 18 ~ 20 minit @ hingga masak
  •  Sejukkan sebelum dihias ikut kreativiti masing. Lagi sedap dimakan keesokkan harinya.so, moist gitew..


 untuk resipi buttermilk dan juga cream cheese frosting aq sambung esok eah! panjang beno ghasernyer n3 aq pagi ni..muntah karang kome membacanyer..hehe

27 comments :

  1. Wow.... si Baldu Merahhh...
    Elok kalau nak buat kek buat kecik kecik ginikan....tak payah buat seloyang...
    Sebagaimana muh maklum anak anak makkan kurang suka so selamatlah mak tak jadi mangsa membaking hehe....

    ReplyDelete
  2. wow menggodajer dia posing kat situ..
    akak memang tak pernahler membuatnyer... rasa cam payahjer...

    ReplyDelete
  3. harini xde mood sgt lah kak...sedih mengenangkan nasib pesawat MH370 tu :(

    ReplyDelete
  4. wow! nampak sangat menyelerakan lah Kak.. mau makan 2, 3 cup ni klu dapat kt sy...haha
    Pray for MH370 :(

    ReplyDelete
  5. saya ambik resepi dari tahun lepas lagi..haha..buatnye tidak..tgk akak buat rase membuak2 nak buat red velvet <---ye la tu

    ReplyDelete
  6. Wah nampak sedap..teringin nak try...tapi takde mixer memang susah nak baking membaking ni kan.. (Alasan..hehee)

    ReplyDelete
  7. menggoda kalbu kak oiiii.. dah lama tingin nak buat tapi tak jugak terbuat..
    semalam ada jugak la baking..cam biasa, kek coklat lagi..hihihi

    ReplyDelete
  8. wah...nampak sedap tu
    nak sikit! =)

    ReplyDelete
  9. tgok je dah tak tahan nak masuk mulut.sedap sungguh la..bahan2 n cara buat pun senang..tinggal rajin sahut cabaran ke tidak je kan..:)

    ReplyDelete
  10. aduhai....menggiurkan kak,,,nak sikit hehehe

    ReplyDelete
  11. Selamat pagi Selasa, K Roha...
    Memang betul2 menggoda nurul... nrl & anak sulung suka red velvet ni, tapi tulaa macam anak2 k roha cakap, salin resepi banyak, tapi bila nak buat x tahu lagi... hehe... ^__*
    skrg ni pun hari minggu je leh buat kek... weekdays sgt letih sekarang...

    ReplyDelete
  12. dah bleh bukak kedai kek dah ni..!hihi

    ReplyDelete
  13. rajin nyer buat kek... rajin menyalin dan buat ok lah tuuu
    saya salin jer rajin..hehe :)

    ReplyDelete
  14. As salam kak roha....
    Wahhhhhhhhhh cantik yer si baldu merahh...kek red velvet terbaikkk...pandai lah akak baking...Umi Qi kena belajar buat kek la pas ni...baru pandai cm kak roha...until now umi Qi mmg x pandai buat kek...hehhehe...betul2 cantikkk la kak roha buat....resepi dh ada tuh...nak copy...kot2 rajin leh buat hehhehe thanks sis mmuahhh :*

    ReplyDelete
  15. Aduhai... siap berjambul-jambul tu yg buat kakak ngences Roha..
    Rajin satu hal, tangan berseni pun juga buat org yg tengok gambar tak kelip mata dibuatnya..

    ReplyDelete
  16. wow kak!! prefect red velvet!! cantik, kemas n nampak soooo tempting...lieya ni bab2 baking kek mmg tak berani nak cube...takut betul bantat....lagi2 nak buat red velvet hah....seram satu badan...almaklum laa masak pun still tgk resepi lagi hahaahahahah....

    tapi siyes akak buat kemas...cantik sgt...boleh sgt ni kalo nak amik order nie heheheeh...lieya suke red velvet tu kalo cheese krim die tebal2....uihh sedap betul suap masuk mulut...cair di mulut gituuuu....erm sambil tulis ni pejam2 mate bayangkan hahaahahahaha

    ReplyDelete
  17. Ting tong ...ting tong...... mana pi ni? senyap jer hari ni ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mak..masuk la pintu tak kunci ponnn..hehe
      tuan tanah lepak dok umah jer ni..kurang sihat gamaknyer..hehe

      Delete
  18. sedapnya kek red velvet tu kak roha.. kak roha memang berbakat bab membaking dan memasak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup aiza dari hingga sekarang mmg minat sangat bab baking then memasak sikit2 jer hehe..thank u aiza :)

      Delete
  19. Kak Roha niiii... selalu post pasal makanan yang best2 tau... Meh pos sket kat saya ni... Nak buat malas... Hehe

    ReplyDelete
  20. oh kak roha, gojesnya kek baldu merah akak..... geram.. gebu2 pulak tu

    ReplyDelete
  21. Ai.. lama tak update ni.. buat kek apa pulak tu hari ni?

    ReplyDelete
  22. Ada lagi tak? Nak sket. Klo buat next time hantar kat org sini sket yer...ekekeke...

    ReplyDelete
  23. kak roha.... sedapnya tengok!!

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome