KEK LAPIS PURNE



kek lapis purne




 Hi..selamat petang , korang dah makan tengah hari ?..mestilah dah kan , dah kol 2:12 pm pon..dah masuk tea time pulak dah heheee..
niari aq busy cikit..projek melapis kek purne sedang dijalankan..sekarang ni pon dah masuk layer ke 8, urmm bilalah nak sampai ke level yg terakhir yer...huhuuu

okeylah tak mau bebel pepanjang..arini aq nak sharekan resepi kek lapis purne yg aq sekodeng kat blog ni , Welcome To RSR 
resepi ni memang dah sebati dalam diary baking aq..ni tuk yg ke sekian kali aq mencuba to bake kek lapis purne ni.


Thanks Bro Rozzan..for this recipe that very2 moist..then mintak izin nak kongsikan kat my blog, bolekan !!..


so..here it is recipe...jom salin resepi ni..tapi jangan salin jew try lah buat sekali pasti tak rugi hee,..


KEK LAPIS PURNE
resepi by Bro Rozzan
blog Welcome to RSR

Bahan-bahannya
10  biji kuning telur
2 1/2   biji putih telur
5 1/2oz  gula halus ~ aq guna 6 oz , pastu aq sukat guna gram so..185g
8  oz    butter            ~ aq  gantikan  oz dengan gram so..250g

75g  tepung hong kong*
1/2  tsp baking powder* ~ yang bertanda di ayak bersama
1/2  tbsp ovalette
1     tsp esen vanila
280g buah purne ~ di gunting2 


jom kita ke cara2 membuatnya...

bahan A
pukul butter dan vanila hingga kembang..

bahan B
pukul telur , tepung , baking powder , gula dan ovalette dengan high speed hingga pekat  ( 10 minit )
satukan bahan A dan bahan B , kacau rata2
bakarlah selapis selapis dengan mengunakan api atas dan bawah pada lapisan pertama..dan api atas sahaja pada lapisan seterusnya..
pada setiap lapisan genap ~ ke 2 , 4 , 6 , taburkan buah purne pada setiap lapisan tersebut

# nota ~ tuk aq..
gunakan loyang 7" x 7" x 3" segi4
griskan loyang dengan butter
alas dasar loyang dengan baking pepar dan griskan jugak baking pepar dengan butter
gunakan senduk bujur~ untuk sukatan
tekan lapisan kek sebelum menuang adunan ~ tekan pelan2 jer ye..
guna api gril dengan suhu 170 c ~180 c selama 7 ~ 8 minit sehingga permukaan kek keperangan 
bila tiba lapisan terakhir , setelah lapisan kek hampir masak , tukarkan dari api gril ke api atas bawah suhu 150c ~ 160c selama 5 ~ 8 minit...


ni pulak pic2 yg sempat aq snap tadi..mase nak buat kek lapis purne ni..
kali ni aq tak wat stap by stap..coz malas heheheee..


buah purne dan butter yg aq guna

buah purne ni aq dah gunting2..tapi aq tak timbang quantity dia , ikut banyak mane aq nak letak pada setiap lapisan..aq agak2 jer hee..
aq suka guna butter scs ni..rase kek memang jadi sedap alah2 secret recipe gitu , tapi pejam mata gaklah nak beli butter ni..nak sedap punya pasal  layan jew tekak ni khakhakha..


tepung hong kong dan gula halus
 tepung hong kong ni..memang khas untuk buat kek lapis , terutama kek lapis serawak..dan seangkatan dengan nya ,tepung ni bole di beli kat kedai barang2 menjual bahan baking jew..korang cari kat kedai runcit , kompom tak jumpa rege dia 1 kg 7 inggit 50 sen mahallah jugakkan ?..


pembantu aq..kenalkan miss Tefal

miss Tefal ni , memang banyak berjasa pada tuannya..aq lah heheee
tanpa miss Tefal ni, tak menjadilah aq nye kek..nak harap pukul guna wishk jer , alamatnya krem  lah tangan kome..thanks miss Tefal, lep u muahhh..


aq guna telur gred A...

 mesti korang tertanya - tanya , kenapa aq guna banyak  telurkan ? sedangkan kat resepi cuma guna 10 biji jew
 mehh..aq explain kan kat korang , sebab aq double kan bahan2 nya.. coz aq wat loyang size 9" x 9" x 3" haaa tu jerrrr..

yang ni alat penekan kek..khas tuk kek lapis
 urmmm..alat penekan ni pon, korang kena beli kat kedai baking yer..kat mane2 pasarraya aq belum pernah ternampak lagi mende alah ni..rege di rm 9.80 ..
alat penekan ni de banyak size tau..macam yak aq kira yg paling kecik  lah , rege dia pon ikut size  yekk..


aq sukat guna sudu makan jer..

 kat dalam resepi de cakap gunakan senduk bujur untuk menyukat adunan kan kann..tapi aq tak de senduk macam yg di syorkan tu..so..aq gunakan lah sudu makan jer , sebanyak 7 sudu makan tuk setiap lapisan..
pic kat atas tu da macam aiscream kan...hihihiiii..



pic ni , turn lapisan yg aq letak buah purne..



 taraaa..nilah hasilnya
Kek lapis purne aq...yummy for tummy...
da abesss...pic n story pon dah close tataaaa

~rohahassan~ 


   

No comments :

Post a Comment

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome