kek lapis purne |
Hi..selamat petang , korang dah makan tengah hari ?..mestilah dah kan , dah kol 2:12 pm pon..dah masuk tea time pulak dah heheee..
niari aq busy cikit..projek melapis kek purne sedang dijalankan..sekarang ni pon dah masuk layer ke 8, urmm bilalah nak sampai ke level yg terakhir yer...huhuuu
okeylah tak mau bebel pepanjang..arini aq nak sharekan resepi kek lapis purne yg aq sekodeng kat blog ni , Welcome To RSR
resepi ni memang dah sebati dalam diary baking aq..ni tuk yg ke sekian kali aq mencuba to bake kek lapis purne ni.
Thanks Bro Rozzan..for this recipe that very2 moist..then mintak izin nak kongsikan kat my blog, bolekan !!..
so..here it is recipe...jom salin resepi ni..tapi jangan salin jew try lah buat sekali pasti tak rugi hee,..
KEK LAPIS PURNE
resepi by Bro Rozzan
blog Welcome to RSR
Bahan-bahannya
10 biji kuning telur
2 1/2 biji putih telur
5 1/2oz gula halus ~ aq guna 6 oz , pastu aq sukat guna gram so..185g
8 oz butter ~ aq gantikan oz dengan gram so..250g
75g tepung hong kong*
1/2 tsp baking powder* ~ yang bertanda di ayak bersama
1/2 tbsp ovalette
1 tsp esen vanila
280g buah purne ~ di gunting2
jom kita ke cara2 membuatnya...
bahan A
pukul butter dan vanila hingga kembang..
bahan B
pukul telur , tepung , baking powder , gula dan ovalette dengan high speed hingga pekat ( 10 minit )
satukan bahan A dan bahan B , kacau rata2
bakarlah selapis selapis dengan mengunakan api atas dan bawah pada lapisan pertama..dan api atas sahaja pada lapisan seterusnya..
pada setiap lapisan genap ~ ke 2 , 4 , 6 , taburkan buah purne pada setiap lapisan tersebut
# nota ~ tuk aq..
gunakan loyang 7" x 7" x 3" segi4
griskan loyang dengan butter
alas dasar loyang dengan baking pepar dan griskan jugak baking pepar dengan butter
gunakan senduk bujur~ untuk sukatan
tekan lapisan kek sebelum menuang adunan ~ tekan pelan2 jer ye..
guna api gril dengan suhu 170 c ~180 c selama 7 ~ 8 minit sehingga permukaan kek keperangan
bila tiba lapisan terakhir , setelah lapisan kek hampir masak , tukarkan dari api gril ke api atas bawah suhu 150c ~ 160c selama 5 ~ 8 minit...
ni pulak pic2 yg sempat aq snap tadi..mase nak buat kek lapis purne ni..
kali ni aq tak wat stap by stap..coz malas heheheee..
buah purne dan butter yg aq guna |
buah purne ni aq dah gunting2..tapi aq tak timbang quantity dia , ikut banyak mane aq nak letak pada setiap lapisan..aq agak2 jer hee..
aq suka guna butter scs ni..rase kek memang jadi sedap alah2 secret recipe gitu , tapi pejam mata gaklah nak beli butter ni..nak sedap punya pasal layan jew tekak ni khakhakha..
tepung hong kong dan gula halus |
pembantu aq..kenalkan miss Tefal |
miss Tefal ni , memang banyak berjasa pada tuannya..aq lah heheee
tanpa miss Tefal ni, tak menjadilah aq nye kek..nak harap pukul guna wishk jer , alamatnya krem lah tangan kome..thanks miss Tefal, lep u muahhh..
aq guna telur gred A... |
mesti korang tertanya - tanya , kenapa aq guna banyak telurkan ? sedangkan kat resepi cuma guna 10 biji jew
mehh..aq explain kan kat korang , sebab aq double kan bahan2 nya.. coz aq wat loyang size 9" x 9" x 3" haaa tu jerrrr..
yang ni alat penekan kek..khas tuk kek lapis |
alat penekan ni de banyak size tau..macam yak aq kira yg paling kecik lah , rege dia pon ikut size yekk..
aq sukat guna sudu makan jer.. |
kat dalam resepi de cakap gunakan senduk bujur untuk menyukat adunan kan kann..tapi aq tak de senduk macam yg di syorkan tu..so..aq gunakan lah sudu makan jer , sebanyak 7 sudu makan tuk setiap lapisan..
pic kat atas tu da macam aiscream kan...hihihiiii..
taraaa..nilah hasilnya
Kek lapis purne aq...yummy for tummy...
da abesss...pic n story pon dah close tataaaa
~rohahassan~
No comments :
Post a Comment
terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌