Assalamualaikum..
Mood rajin menguasai diri,memalam ni nak update resepi menu tengah, hari kami tadi ( ^_^*)hehe.." macam kena je ayat aq ni,macam sedap je bunyi "
Daging masak dendeng berlado ni, resepi asal masakkan dari Indoniesa..dari suku kaum minang,atau lebih dikenali jugak dengan masakkan padang..
DENDENG BERLADO.. |
salah satu masakkan padang yang menjadi "predilection" keluarga aq, urmm.. nilah masak dendeng berlado
resepi ni hasil search aq kat pokcik gooGle,..yang menemukan aq dengan satu blog masakkan dari Indoniesa kat sini
Apa kata korang try masak jugak !!..mana tau kot2 menjadi peberet korang pulak kan kan!!.." hehe bunyi macam memakse jew!!"
mehh !..kita view this recipe.. " siap aq dah translate kan tau!..baik tak aq? hehe.."
DENDENG BERLADO ( 4 orang makan )
Recipe by Resep 1001
Di ubah suai & translate by Me,family and kehidupan :)
Bahan untuk perap daging..
1/2 kg daging batang pinang
1 sudu teh garam
1 biji limau nipis ~ ambek jus dia jek..
3 ulas bawang putih ~ di tumbuk
Bahan untuk tumis..
100gram lada merah ~ aq guna 5 biji lada merah dan silalah buangkan bijinya ye..demi kesihataan usus anda hehe..
1 biji tomato merah
10 biji bawang merah
minyak untuk mengoreng
WATAK UTAMA DALAM DENDENG BERLADO |
1. potong daging nipis-nipis, lebar menurut arah serat/urat daging
2. perap daging dengan jus limau,garam dan bawang putih yang dah ditumbuk
3. jemur daging sampai kering betul
p/s: aq tak ikut stap no 3 tu..coz.." hari ni cuace mendung,takde matahari kuar hehe.." bukan malas okay!!..
just aq perap je daging tu 1 ke 2 jam..then
aq teruskan ke stap no 4 jew..
DAGING DALAM PROSES PEMERAPAN.. |
4. panaskan minyak..goreng daging sampai kering ~ ketepikan
DAGING YANG DAH SIAP DI GORENG.. |
5. untuk bahan tumis, korang nak tumbuk pon bole..nak blender pon boleh..make sure jangan halus sangat tau!..kasar2 sikit wokey.. aq blender..tak kuase aq nak menumbuknya,siap terpecik pecik bagai lagi huhu.." dasarrrrr M beso"
Haaa..AQ MINTAK TOLONG DENGAN MOKCIK KENWOOD NI..MEACIH MOKCIK!!.. |
TAK KASAR SANGAT..TAK HALUS SANGAT..SO..NICE |
7. masukkan daging,serbuk perasa,garam,gula secukup rasa~ ni aq tokok tambah sendiri yekk
kacau bagi rata..dah siap!!..
YUMMY... |
PUCUK UBI REBUS |
Dendeng berlado ni sedap di makan dengan nasi panas2,pastu lawan pulak dengan pucuk ubi rebus prghhh!! marvelessss
"kompom mak mentua ketuk pintu, kita tak dengar hehe.."
DONE!!...Kbai...
No comments :
Post a Comment
terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌