ASSALAMUALIKUM...
pagi korang...busy nampak ! ! ..:)
arini aq nak kongsikan resepi kek kukus buah-buahan mat gebu , yg moist sangat n sedap....
resepi ni aq amek kat blogger che mat gebu a.k.a CMG , yg sinonim dengan blogger masakan..
Terima kasih che mat for this resepi ..
jomm..layan resepi
KEK BUAH KUKUS
resepi : Che Mat Gebu
bahan2nya ~
375gram ~ buah-buahan campuran ( mix fruit )
250gram ~ mentega golden churn
300gram ~tepung gandum *
1 camca teh sodium bikabornte *
1 camca teh krim of tartar * (yg bertanda * di satukan dan diayak )
3 biji telur gred A
150gram ~ gula kastor (bole guna brown sugar )
150gram ~ gula pasir (untuk gula hangus )
1/4 cawan badam kepingan (flakes almond ) ~ yg ni aq tak letak
1 biji buah pala ~ di parut halus ~ yg ni pon aq tak letak
ceri merah / hijau untuk hiasan ~ aq punya tak berhias...dasar pemalas :)
Cara membuatnya ~
1 ~ didihkan air dalam kukusan , lenser tin berukuran 8" x 8" x 3" dengan mentega , alas dasar tin dengan pepar baking lenser juga pepar tadi , tepung di gaul bersama krim of tartar , sodium bikabornte dan ayak , parut biji buah pala dan gaul rata , masukkan buah-buahan campuran dan badam kepingan ke dalam tepung gaul rata
**tujuan mengelakkan buah-buahan tadi tak mendak dan tak bertabur ** ~ ketepikan
2 ~ pukul mentega bersama gula hingga kembang angaran 7 ~ 8 minit , masukkan telur 1 persatu
(angaran 1 minit setiap satu biji ) sambil terus memutar hingga gebu , putar rata pada kelajuan perlahan , masukkan tepung + buah-buahan campuran tadi gaul hingga rata dan matikan mixer
3 ~ masak gula pasir dengan api sederhana hingga menjadi karamel , terus mengacau hingga karamel bertukar coklat keemasan , tuang dalam adunan kek tadi dan on mixer , putar rata ( berhati - hati ketika memasak dan menuang gula hangus kerana panas )
4 ~ alihkan adunan kek kedalam tin pembakar , susun ceri ( jika suka ) tutup dengan aluminium foil , kemaskan dan ikat dengan tali rapiah di kelilingnya , kukus selama 4 jam
selepas 1 jam , periksa air dalam kukusan , tambahkan dengan air panas
yg ni aq buat yekkk !!..
korang bila lagi nak buat ?..buat jangan tak buat .. memang sedap sangat marrvelesss ^_^
okey baa bay ....
~rohahassan~
pagi korang...busy nampak ! ! ..:)
arini aq nak kongsikan resepi kek kukus buah-buahan mat gebu , yg moist sangat n sedap....
resepi ni aq amek kat blogger che mat gebu a.k.a CMG , yg sinonim dengan blogger masakan..
Terima kasih che mat for this resepi ..
jomm..layan resepi
KEK BUAH KUKUS
resepi : Che Mat Gebu
bahan2nya ~
375gram ~ buah-buahan campuran ( mix fruit )
250gram ~ mentega golden churn
300gram ~tepung gandum *
1 camca teh sodium bikabornte *
1 camca teh krim of tartar * (yg bertanda * di satukan dan diayak )
3 biji telur gred A
150gram ~ gula kastor (bole guna brown sugar )
150gram ~ gula pasir (untuk gula hangus )
1/4 cawan badam kepingan (flakes almond ) ~ yg ni aq tak letak
1 biji buah pala ~ di parut halus ~ yg ni pon aq tak letak
ceri merah / hijau untuk hiasan ~ aq punya tak berhias...dasar pemalas :)
Cara membuatnya ~
1 ~ didihkan air dalam kukusan , lenser tin berukuran 8" x 8" x 3" dengan mentega , alas dasar tin dengan pepar baking lenser juga pepar tadi , tepung di gaul bersama krim of tartar , sodium bikabornte dan ayak , parut biji buah pala dan gaul rata , masukkan buah-buahan campuran dan badam kepingan ke dalam tepung gaul rata
**tujuan mengelakkan buah-buahan tadi tak mendak dan tak bertabur ** ~ ketepikan
2 ~ pukul mentega bersama gula hingga kembang angaran 7 ~ 8 minit , masukkan telur 1 persatu
(angaran 1 minit setiap satu biji ) sambil terus memutar hingga gebu , putar rata pada kelajuan perlahan , masukkan tepung + buah-buahan campuran tadi gaul hingga rata dan matikan mixer
3 ~ masak gula pasir dengan api sederhana hingga menjadi karamel , terus mengacau hingga karamel bertukar coklat keemasan , tuang dalam adunan kek tadi dan on mixer , putar rata ( berhati - hati ketika memasak dan menuang gula hangus kerana panas )
4 ~ alihkan adunan kek kedalam tin pembakar , susun ceri ( jika suka ) tutup dengan aluminium foil , kemaskan dan ikat dengan tali rapiah di kelilingnya , kukus selama 4 jam
selepas 1 jam , periksa air dalam kukusan , tambahkan dengan air panas
yg ni aq buat yekkk !!..
korang bila lagi nak buat ?..buat jangan tak buat .. memang sedap sangat marrvelesss ^_^
okey baa bay ....
~rohahassan~
No comments :
Post a Comment
terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌