Assalamualaikum...
bertemu di pagi jumaat...oohaiyouuuu? menu brekpes dah kuar dah nih !! donut kentang manyak sodap then manyak lembut!!..untuk sajian brekpes di musim cuti sekolah ni...
kali ni akak ikut stap bay stap dan tak menderhaka pada resepi..akak ikut sebiji gedebuk cenggitu!
disebabkan akak nak dapat donut yang lembut dan sodapp...kenalah patuh dan taat pada resepi tak mau ngelat2 yerr dak!!...
resepi donut kentang ni hasil sekodeng akak kat blog Rosmarlin@jintanmanis.com
satu resepi yang mudah untuk di cuba dah opkos lah ghasenyer sedapp kann..anak2 pasti suka dapat makan donut ala2 big apple jika kita salutkan coklat diatasnyer...kalau rajin lah yerr!!...hahaha. if not bubuh jer sugar powder ◕ ‿-。
jom layan resepi...
Donut Kentang
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com
Bahan-bahanya
- 250 gram tepung gandum
- 80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek ( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil) ~ sejukan dulu
- 2 sudu besar susu tepung/skim milk
- 1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu )
- 80/90ml susu segar boleh ganti dengan air suam
- 1 1/2 sudu besar marjerin ~ akak guna butter
- 2 sudu besar gula
- 4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil) ~ akak guna mauri-pan
Tips empunya resepi: susu tu ros letak sikit-sikit klu 80ml tu dah memadai dan doh ok, kita guna 80ml je, klu rasa keras guna 90ml, sebab saiz telur yang digunakan lain-lain kan, di sini kena pandai agak-agak ye, doh jangan lembik sanngat, nanti donut meresap minyak bila digoreng.
Caranya.
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..
Rasa mcm nak buat donut plak. dah lama tak buat. Asal buat asyik lembik jer. Yis dah ada tu. Budget nak meroti, tapi tak buat gak...haishhhh...
ReplyDeleteAssalam
ReplyDeleteTqqq singgah di blog akak
Donut lembut, sedap ni
Yg berhias menarik perhatian
Yum yumm
Uihhhh...manyak lelehhh liuqqqq cik tauuuuu....hohohooho
ReplyDeleteselalu nye cik buat donut biase je...ne nak cube donut kentang pulak..
Salam jumaat, K Roha...
ReplyDeletex pernah makan donut kentang, selalu buat donut biasa... mesti ada kelainannya tu..
Sedappnya bila dah letak choc & kekacang... ala2 big apple tu... ^__^
baru2 ni 2 hari berturut2 buat donat kentang ni...tp malas nak hias2 segala bagai...cuma tabur gula je hehe
ReplyDeleteRoha..hiasan donat tu kalah dah big apple :)
ReplyDeleteSalam kenal, nampak sedap sangat. Pandai hias bagi menyelerakan lagi.
ReplyDeletememang sedap donut kentang nih kak roha..tambah pulak kak roha hias cecantik bebenor..mmg blh jual nih..kalah big apple
ReplyDeleteBunda tak pernah lagi buat donut kentang ni...nanti nak belilah...
ReplyDeletesaya pernah buat donut kentang @resepi jintan manis ni. memang menjadi
ReplyDeletenanti nak cuba jugak… tak pernah lagi mendonut dan letak kentang….
ReplyDeletecomelnya donut kak roha buat.. sedapnya.. :D
ReplyDeletetak tahan tgok lama2...
ReplyDeleterasa nak keluar cari tepung aje ni...
Bestnya buat donut sendiri.... mesti sedap... :)
ReplyDeleteSedapnya lah. Tak tahan rasanya..hehe. Lagi2 bila buka blog akak time pagi2 ini. Laporrr.. Nak cubalah donut kentang ini. Orang kata lembut.
ReplyDeletegambar2 disini meruntun jiwa.. nampak cantik dan sangat menggiurkan...
ReplyDeletedonuttttt!teringat donut big apple..nak jugak mkn donut...hukhuk..
ReplyDeletebaru aje haritu buat donut
ReplyDeletetapi tak sedap! hehe
afif requested makan donut big apple =)
ibu kite pun rajin baking2 ni
ReplyDeletetp ibu kite b4 goreng die bakar dlm oven dulu
sbb nak buat frozen. hihi
nice sharing. boleh print resepi trs..hehe
ReplyDeleteone of my peberet ni donut kentang..makan asli dengan gula lagi sedap..yummy!
ReplyDeleteyg kak roha punya kalah dunkin n big apple gitu..lagi2 klu rajin buat filling kt dalam..:)
Beb...muh beli berapa kilo kentang ni? ...mesti banyak ek.....sok sok dah kena cari kentang lagi gamaknya...resepi kentang apa pulak esok?
ReplyDeleteMemang sangat sedap. Sekali tengok dah rasa macam donut Big Apple dah ni. Boleh order tak hantar ke KL? Hehehe...
ReplyDeleteok ini sangat mengiurkan ni hehehe
ReplyDeletewahhh..ini dah macam donut Big Apple...sedappp & buat sy lapar kak.... huhu
ReplyDeletesedapnyer yerk.. anak2 tentu suka kan.. tak yah beli big apple lagikan...
ReplyDeleteYg ni prnh buat.. Mmg sdap dr donut biasa
ReplyDeletedonut memang makanan favorit :)
ReplyDeleteaduh...nampak naw sedap ye..
ReplyDeletesalam perkenalan :)
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
ReplyDeleteJika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)
sedapnya... tak pernah lagi buat donut kentang... nanti boleh try... :D
ReplyDeleteشركة مكافحة حشرات بالهفوف
ReplyDeletelkjhgfsghjk