Blueberry Oreo Chiffon cake

   Assalamualaikum..

salam petang jumaat yang penuh dengan barakah..
semoga kita semua sentiasa dalam lindungan NYA..amin
haha..ni hari aq lambat lagi update n3.." ada aq kisah ko update n3 ke tak " kata cik tipah sebelah umah aq khikhikhi..:P

korang buat apa petang2 ni? mesti dah plan macam2..tul tak? lagi-lagi esok weekand kan..di tambah lagi dengan cuti sekolah hehe..
haaa semalam aq buat blueberry oreo chiffon cake..ekcelikan aq nak update semalam..tapi mood malas tetiba lak muncul..lol
cerita pasal kek ni..tau tak korang,kekadang orang yang dah lama dok baking pon bole fail..apa lagi yang jarang2 macam aq hehe..:)
tapi aq belajar dari kesilapan ..kalau tak..tak tau kannn..
kira semalam rezeki aq lah kan.. " bape banyak kali "kan" lah kome ni roha oii..urggh"    first time buat kek chiffon terus sempurna kejadiannya..gebusss giteww hehe.. (^ _ ^*) " 
woky lah korang tak moh bebel panjang2..mohh pi tengok resepi  blueberry oreo chiffon cake..
wait..wait!!. lupa lak nak habaq kat mana aq sekodeng resepi yang sangat sedap n gebuss ni..korang pi sini.

GEBUSSS TAK ?...
  Blueberry oreo chiffon cake
  Resepi by Rima
  Blog~  Bisous A
  Di derhakakan oleh me,family and kehidupan :)
  
Bahan (A)

6 biji kuning telur 
100 gram  blueberry yogurat
150 gram  tepung* ~ rima guna tepung kek ~ aq pon sama tpg kek
4     gram  baking powder* ~ aq guna 1 tsp
100 gram  gula kastor
3     gram garam  ~ aq letak 1/3 tsp
100 gram minyak sayur ~ rima guna canola ~ aq guna mazola

Bahan (B)

6 biji putih telur
1  gram cream of tar tar ~ aq guna 1/4 tsp
100 gram gula ~ aq guna gula kastor
50   gram biskut oreo blueberry ~ aq guna oreo yang biasa je..
pewarana unggu

p/s: cara2 membuatnya ni versi aq ye korang.. 
panaskan oven 150 c
ayak tepung kek bersama baking powder ~ ketepi kan
satukan semua bahan A ke dalam satu bekas dan kacau dengan whisk hingga sebati dan mesra ~ ketepikan
dalam mangkuk adunan yang bersih dan kering,masukkan putih telur dan pukul pada ke lajuan sederhana sampai berbuih,masukkan gula kastor dan cream of tar tar,putar pada kelajuan tinggi hingga menjadi 
" meringue " soft peak..kalau kita terbalikkan mangkuk adunan putih telur tu,tak jatuh.." compem jadi hehe" tengok pic kat bawah ni..


MERINGUE
Ambil 1/3 bahagian meringue,satukan dengan  bahan " A" gaul rata mengunakan kaedah kaup balik,bila dah rata masukkan lagi kesemua baki meringue tadi..kaub balik hinggah adunan rata..
masukkan oreo yang di patah2kan ..kaub balik lagi sampai rata..
then..tuangkan adunan ke dalam loyang chiffon yg berukuran 22cm
bakar selama 50 minit atau hingga masak ~ api atas bawah okay...
bila dah masak,terus terbalik kan loyang kek macam pic kat bawah ni..


wowww tinggi nyaaa..

ko tungkup dulu ea kek..:)
telungkupkan lebih kurang 15 ~ 30 minit " lamanya tak saba aq nak ngapp ko hehe "
pastu korang boleh sisip tepi kek dengan pisau kecik.. then kuar kan dengan berhati-hati yekkk..boleh lah di hidangkan..





haa korang...pic kat bawah ni antara para2 pelakon blueberry oreo chiffon cake jomm zasss..









 okay.. tu je bahan2 yang aq gunakan..sikit je kan?
cubalah korang..compem tak menyesal,maybe nak buat lagi dan lagi hehe..
selamat mencuba..okbai :) " muka hepi "..sambil mengunyah blueberry oreo chiffon cake prgh!!..
korang nak cikit ? :)


12 comments :

  1. wuhuuuu...sonang jer bahan2 nye...
    tp pure cane tu ape..mcm ta penah cik nampak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai cik ..sonang kan !..simple je bahan2 dia..
      but delicious to taste hehe..:)

      ohh..pure cane tu ye cik sila abaikan jekk,tak penting pon just label je tu..
      sebenonya tu gula kastor ye cik..:)

      Delete
    2. ooo..yekeee...oriteee..hhiihihhhh

      Delete
  2. akak!! sampai hati makan tak ajak tasneem. sedap nya kak. selalu bagi tasneem terlioq. huhu macam nak pi dok ngan akak je. haha dapat makan macam2. hari2 update entry makanan. tau laa akak master chef kann dalam bab bab masakan ni. bukak kelas please, tasneem nak belajaq ahaha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh..kembang montot akak tau!..hehe :P
      setakat jd master chef kat small kitchen akak bolelah Tasneem oiii..ni nak bukak kelas bagai urghhh..
      jomm arr dok ngan akak !!! :)
      anyway dear Tasneem tq eh puji akak lelebih..but kek dah abes lah nak bagi hehe..

      Delete
    2. tasneem nak try buat lah. nanti kalau jadi, tasneem update belog. kalau tak. makan senyap2 hehe :D

      Delete
  3. wow!wow!harap2 boleh la niesa cuba pas ni..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai niesa..
      try lah..simple n sonang je nak buat dia..:)

      Delete
  4. Suka gak makan kek chiffon ni Roha sebab tk muakkan....tapi mssalahnya tk pernah try hehe
    Ok gakkan mcm senang je nk buatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sama citarasa gitu :)
      makan kek chiffon ni telus jek kan masuk kat anak tekak..tu yang tak perasan dah cekuk 2,3 ketoi ye dak OKje hehe..
      sonang banget tu buatnya buk..:)

      Delete
  5. Kena belajar ni, mana tau lepas ni boleh try buat Chiffon cake

    ReplyDelete
  6. mak aii.kak, siyes cntik la. gebus pon gebus. ada masa nak cuba la. thanks kak share resepu ni :-)

    ReplyDelete

terimakasih sudi baca..komen korang amat aq hargai✍
akan ku terjah balik blog korang eah!..☺
thanka you alls...✌


All right reserved me,family and kehidupan © 2013| Best View: Google Chrome